fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Travolta Athens: Στις κορυφές της ελληνικής ψαροφαγίας
Travolta Athens

Travolta Athens: Στις κορυφές της ελληνικής ψαροφαγίας

Έντεκα χρόνια και αρκετούς μήνες μετά, το Travolta Athens, το γνωστό σημείο συνάντησης των απανταχού φίλων της εκλεκτής ψαροφαγίας, συνεχίζει να γοητεύει με πρωταγωνιστές τους θησαυρούς της θάλασσας.

 

Γράφοντας τι πρώτες γραμμές αυτού του κείμενου, σκέφθηκα πως οι περισσότεροι από εσάς ίσως να γνωρίζετε ήδη τι κρύβεται πίσω από την ιστορία του εστιατορίου Travolta Athens. Της ψαροταβέρνας του Λάκη Λαμπρόπουλου, του επονομαζόμενου και «Τραβόλτα» χάρις στις δεινές χορευτικές του ικανότητες στο Rock n Roll. Ένα από τα διασημότερα τηγάνια της Αθήνας την εποχή εκείνη, στεγαζόταν σε μια πλίνθινη οικία στο Περιστέρι, λίγα μετρά μακριά από εκεί που βρίσκουμε το σημερινό Travolta Athens.

Μετά το θάνατο του Λάκη, την ταβέρνα αναλαμβάνει ο νεαρός Ανέστης Λαζάι, για να φτάσουμε στο 2012 και τη συνεργασία του με τους Βαγγέλη και Σπύρο Λιάκο (Base Grill / Hoocut). Μαζί δημιουργούν το αστικού τύπου εστιατόριο του σήμερα. Έναν ψαροφαγικό προορισμό που συνεχίζει μετά από 11 χρόνια λειτουργίας να είναι πρώτης γραμμής, γεμίζοντας τα τραπέζια του με επισκέπτες από ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Για να είμαι ειλικρινής, είχε περάσει ένα αρκετά μεγάλο διάστημα από την τελευταία μου επίσκεψη στο Travolta Athens. Περνώντας όμως ξανά την πόρτα της εισόδου πριν μερικά βράδια, ένιωσα ξανά το ίδιο οικείο συναίσθημα.

Travolta Athens: Στις κορυφές της ελληνικής ψαροφαγίας - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Ο διάκοσμος παραπέμπει σε μια κλασική ψαροταβέρνα αστικού τύπου, με τα λευκοστρωμένα τραπέζια και τους σερβιτόρους με τις παλαιού τύπου στολές (λευκό πουκάμισο-μαύρο γιλέκο-μαύρο παπιγιόν) που στη μνήμη μου επανέφεραν εικόνες από παρισινές μπρασερί τη δεκαετία του 90, τότε που ξεκίνησα να επισκέπτομαι τη Γαλλία. Και μπορεί στο Travolta Athens να μην υπάρχει το Art Nouveau σκηνικό, η αύρα όμως μιας άλλης εποχής και το οικείο συναίσθημα ήταν παρόντα. Ένα ετερόκλητο μείγμα εικόνων ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη. Η εικόνα δε μεγαλύτερων ηλικιακά σερβιτόρων ανάμεσα στους αρκετά νεότερους, με χαροποίησε ιδιαίτερα, δείχνοντάς μου το στίγμα ενός επαγγέλματος που οφείλει να έχει παρόν και μέλλον.

Travolta Athens: Στις κορυφές της ελληνικής ψαροφαγίας - FlagInLife

Στα του φαγητού τώρα. Στο Travolta Athens όλα περιστρέφονται γύρω από το ψάρι. Από τα καΐκια που συνεργάζονται αποκλειστικά με το εστιατόριο, μέχρι το τελευταίο πιάτο του καταλόγου. Η γαστρονομική προσέγγιση εδώ, μιλά πολλές παράλληλες γλώσσες. Αγγίζει παραδοσιακές συνταγές και τρόπους μαγειρέματος, ξυπνώντας γευστικές μνήμες, όπως οι μελωμένες και κριτσανιστές στις άκρες μπάμιες που βγήκαν από τον φούρνο μαζί με έναν χυμώδη ροφό, ακόμη και αν η γιαγιά μας δε μας μαγείρευε το πιάτο με ροφό, αλλά μ’ ένα ρίκι ή μια ταπεινή παλαμίδα.

Travolta Athens: Στις κορυφές της ελληνικής ψαροφαγίας - FlagInLife

Από την κουζίνα βγαίνουν ευφάνταστα πιάτα σαν το σπετσοφάι με λουκάνικο σουπιάς και πιπεριές Φλωρίνης, ενώ δεν διστάζουν να μπολιάζουν ετερόκλητα υλικά σε εμβληματικές συνταγές, όπως η κρουστή τσίπουρα με καπνιστή μελιτζάνα χουνκιάρ. Δημιουργούν πιάτα ωδή στην απλότητα, σαν το ταρτάρ μπαρμπουνιού με ανθό αλατιού, λάδι και λεμόνι. Εκφράζονται δε και οι ίδιοι μέσω των παγκόσμιων τάσεων του σήμερα στη μοντέρνα ψαροφαγία, με συνθέσεις όπως ένα σασίμι από φαγκρί με wasabi λεμονί, σόγια και αυγά ψαριών.

Travolta Athens: Στις κορυφές της ελληνικής ψαροφαγίας - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Κάπου στα μισά του δείπνου έφτασε στο τραπέζι το κοντοσούβλι. Διάσημοι για τα κοντοσούβλια τους οι άνθρωποι του Travolta Athens, δε διστάζουν να κοντοσουβλίσουν οτιδήποτε θαλασσινό επιθυμούν. Το σουβλάκι καλαμαριού με ζουμάκι από λάδι, λεμόνι, μελάνι, κόκκινες πιπεριές, κάπαρη και μυρωδικά, έχει γινεί δικαίως ένας από τους πρωταγωνιστές της δικής τους σχάρας. Αλλά και στα μεγάλα ψάρια η μαεστρία στο ψήσιμο εδώ είναι αυταπόδεικτη. Η στείρα ήρθε μπροστά μας με άψογο ψήσιμο σε σάρκα και κρούστα .

Travolta Athens: Στις κορυφές της ελληνικής ψαροφαγίας - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Φθάνοντας το τέλος του δείπνου και με ελάχιστο χώρο για γλυκό στις δεξαμενές αντοχών μου, έκανε την εμφάνισή του το Κιουνεφέ. Σαφώς και η φήμη του είχε προηγηθεί της παρουσίας του, αλλά το συγκεκριμένο Κιουνεφέ ήταν ένα γλυκό αντάξιο τη φήμης και του ονόματός του. Βουτυρένιο, τυρένιο, άψογα ψημένο και μοσχοβολιστό, δικαιολόγησε και με το παραπάνω την παρουσία του στο τραπέζι μας.

Travolta Athens
Εστιατόριο Θαλασσινών
Διευθ: Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, 121 32
Τηλ: 210 5719222
Ώρες λειτ: καθημ. 13:00-00:00, Δευτ. κλειστά
Τιμή. 45-70€ (χωρίς το κρασί)

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα