Το καφενείο Αλλιώς, μπορεί να είναι new age, αλλά κρατά τις παραδόσεις και δημιουργεί μια πιάτσα εκεί που δεν υπήρχε τίποτα.
Την Κυψέλη την αγαπώ. Εδώ μεγάλωσα, εδώ έκανα τις πρώτες μου εξόδους, εδώ περπατούσα στην καραντίνα και στα στενά της στεναχωριόμουν όταν έβλεπα μια τόσο ωραία γειτονιά να μαραζώνει. Όμως, τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει κατά πολύ. Νέα μαγαζιά ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, φέρνοντας κόσμο από κάθε γωνιά της πόλης, δίνοντας ζωή ξανά στην Κυψέλη και επανακαθορίζουν το χάρτη της εστίασης της πρωτεύουσας. Η πιο πρόσφατη προσθήκη είναι το καφενείο Αλλιώς, σε μια γειτονιά που μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε τίποτα.
Το καφενείο Αλλιώς άνοιξε στην οδό Κερκύρας και συγκεκριμένα στον αριθμό 17. Για όσους δεν ξέρουν την περιοχή, βρίσκεται σ’ έναν από τους πιο ωραίους δρόμους, γεμάτο με πλατάνια και πολλά άλλα δέντρα, στη γειτονιά ανάμεσα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου και το Πεδίο του Άρεως. Εκεί, σ’ ένα σημείο του πεζοδρομίου, θα δεις ένα απλό «παραδοσιακού» στυλ μαγαζί με τα τραπέζια του να είναι σχεδόν πάντα γεμάτα. Η διακόσμησή του είναι αυτή που κάποιος περιμένει σ’ ένα κλασικό καφενείο: λιτή, με τα χρώματα να παίζουν στις αποχρώσεις του καφέ και του μπεζ, ενώ τα τραπέζια του είναι ξύλινα, όπως άλλωστε αρμόζει.
Ο Κώστας Καφετσής (όνομα και πράγμα) βλέπεις, ήθελε το μαγαζί του να είναι απλό και παρεΐστικο. Και το πέτυχε, αφού όποια μέρα της εβδομάδας και αν έχω περάσει είναι σχεδόν πάντα γεμάτο. Σε αυτό βοηθάει και το μενού που σερβίρει, το οποίο το έχει επιμεληθεί η Μαρίνα Φαρασοπούλου. Τα πιάτα στο καφενείο Αλλιώς, παραμένουν παραδοσιακά και καφενειακά, αλλά με πινελιές που τα φέρνουν στην νέα εποχή και πάνε τις γεύσεις ένα βήμα παρακάτω. Παραμένουν όμως νοσταλγικές και με έμφαση στις ποιοτικές πρώτες ύλες, τις οποίες διαλέγει μόνη της, ενώ τα λαχανικά έρχονται από μια οικολογική φάρμα στην Μεσσηνία.
Οι προτάσεις σε πιάτα για τη μέση (και όχι μόνο) πολλές. Αξίζει να δοκιμάσεις τη ρώσικη σαλάτα που δεν είναι όμοια με οτιδήποτε άλλο έχεις δοκιμάσει σε ρώσικη. Το ίδιο ισχύει και για τη σαλάτα με παντζάρι και φρέσκο κατσικίσιο τυρί σαν chèvre από την Εύβοια, τη χειροποίητη τυροκαυτερή, και από τις αλοιφές το τζατζίκι. Επίσης, ενδιαφέρον έχουν οι ξυδάτες πιπεριές με το καπνιστό χέλι, η φάβα με το λουκάνικο Τήνου και οι φλογέρες με χειροποίητο ζυμάρι, γραβιέρα και καπνιστό χοιρινό. Τέλος, μη παραλείψετε να δοκιμάσετε τις πατατοκροκέτες.
Κάτι μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στο καφενείο Αλλιώς, είναι και τα τηγανητά του. Νόστιμα, αλλά χωρίς να κολυμπάνε στο λάδι. Μπορείτε να παίξετε και σε γαύρο μαρινάτο, ρεβίθια με χταπόδι, κλέφτικο και πεντανόστιμο μπουγιουρντί με αυγά. Οι κοκκινιστοί κεφτέδες τρώγονται είτε σκέτοι είτε πάνω σε μακαρόνια.. Γενικά πεινασμένοι δε θα φύγετε. Οι value for money τιμές του, η νοστιμιά των πιάτων του και η χαλαρή ανεπιτήδευτη φάση του, είναι που το έχουν κάνει να ξεχωρίσει. Γι’ αυτό και τα τραπέζια του γεμίζουν από νωρίς με νεανικές ορεξάτες παρέες, που όσο τσιμπάνε, πίνουν ποιοτικό χύμα κρασί, διαλεχτό ούζο και τσίπουρο και καλή ελληνική μπύρα.
Τα πάντα στο καφενείο Αλλιώς μου φαίνονται γοητευτικά και νοσταλγικά, όμως ταυτόχρονα είναι και νόστιμα και άκρως ενδιαφέροντα. Εδώ θα περάσεις υπέροχες στιγμές, χαλαρές όπως άλλωστε επιβάλλεται σ’ ένα καφενείο σε μια γειτονιά που αναγεννάται. Πλέον, ανοίγει τις πόρτες του από παραδοσιακό πρωινό καφενείου με ψωμί, μαρμελάδες, μέλι και αυγά, ενώ το μεσημέρι θα σερβίρουν και μαγειρευτά σε συγκεκριμένες μερίδες!
Καφενείο Αλλιώς
Διευθ: Κερκύρας 17-19, Αθήνα (Κυψέλη), 113 62
Τηλ: 6955113063
Ωράριο: καθημ. 11:00-01:00, Δευτ. κλειστά
Τιμή: 15-20€