fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Tips για να σταματήσεις το Doomscrolling

Tips για να σταματήσεις το Doomscrolling

Πώς να βάλεις stop στον άσκοπο βομβαρδισμό κακών ειδήσεων

Θυμάμαι στις αρχές της πρώτης καραντίνας προκειμένου να καταλάβω τί ακριβώς είναι ο COVID και πώς εξελίσσεται η πανδημία, να είμαι συνεχώς πάνω από το κινητό και να διαβάζω με μανία αρνητικές ειδήσεις που έφταναν από όλο τον κόσμο. Κι όχι μόνο σε αυτήν την περίπτωση. Τα ίδια τα Μέσα, όποτε προκύπτει κάποιο σοβαρό θέμα δεν μένουν στην απλή ειδησεογραφική αποτύπωση των γεγονότων, αλλά τροφοδοτούν με τόσες πολλές λεπτομέρειες και θεωρίες τις υποθέσεις που φτάνουν σε σημείο κορεσμού.

Τα τελευταία χρόνια λοιπόν, που κατακλυζόμαστε από βομβαρδισμό αρνητικών ειδήσεων έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο του Doomscrolling ή Doomsurfing. Ο όρος αυτός έχει δοθεί για να ορίσει την πρακτική εκείνη του να ξοδεύει κανείς υπερβολικό χρόνο διαβάζοντας μεγάλες ποσότητες αρνητικών ειδήσεων στο διαδίκτυο. Μάλιστα, μια μελέτη του National Academy of Sciences το 2019 διαπίστωσε ότι το doomscrolling μπορεί να συνδεθεί με την πτώση της ψυχικής και σωματικής υγείας.

Πώς λοιπόν μπορεί κανείς να ξεφύγει από κάτι τέτοιο; Προτείνουμε μερικά tips για να αποφύγεις τις κακοτοπιές αν η παραπάνω περιγραφή σε έκανε να ταυτιστείς.

Κλείσε τα notifications

Αν έχεις βάλει notifications στο κινητό σου από διάφορα site να σου στέλνουν breaking news, τότε καλό είναι να τα απενεργοποιήσεις, ώστε να μην μπαίνεις σε μία λογική αρνητικών ειδήσεων άνα πάσα στιγμή και χωρίς προειδοποίηση.

Βάλε ωράρια ενημέρωσης

Επίσης, προσπάθησε να ορίσεις τις ώρες και τον χρόνο που περνάς διαβάζοντας ειδήσεις. Βάλε συγκεκριμένες στιγμές μέσα στην ημέρα που θα βλέπεις τι γίνεται στον κόσμο και ένα χρονικό όριο που δεν θα ξεπερνάς.

Μείνε στην πληροφορία

Το σημαντικό άλλωστε είναι να μένεις την πληροφορία χωρίς να χρειάζεται να ακούς όλη την σάλτσα που βάζουν οι δημοσιογράφοι για να κάνουν νούμερα.

Επέλεξε τις πηγές σου

Κάτι επίσης πολύ σημαντικό είναι να βάλεις ένα φίλτρο στις πηγές από τις οποίες ενημερώνεσαι. Σκέψου το. Σε ποια Media έχεις τελικά αξιοπιστία; Πόσο χρόνο περνάς σκρολάροντας στο twitter διαβάζοντας από ανώνυμες πηγές αναξιόπιστες και δυσοίωνες προβλέψεις; Πόσο σε επηρεάζουν οι πομπώδεις μουσικές και το μοντάζ που ντύνουν τα δελτία ειδήσεων παρά το ίδιο το περιεχόμενο της είδησης. Επέλεξε λοιπόν λίγο καλύτερα τις πηγές από τις οποίες ενημερώνεσαι.

Αναζήτησε πηγές με θετικές ειδήσεις

Σκέφτεσαι αν σε όλην την πληροφορία που περνάει από μπροστά σου υπάρχουν και θετικές ειδήσεις; Επέλεξε πηγές που θα σε ενημερώνουν με πιο ευχάριστα νέα. Άλλωστε εδώ στο flaginlife.gr είμαστε μία τέτοια πηγή! Βάλε μας στη λίστα με τα αγαπημένα σου και άσε μας να σε γεμίσουμε γεύσεις, εξόδους, θέατρα, μουσικές, ταξίδια και εικόνες από όλο τον κόσμο.

Συμβουλεύσου ειδικό

Αν δεις ότι η εμμονή σου στην αναζήτηση κακών ειδήσεων επιμένει προκαλώντας επιπτώσεις στην ψυχική σου υγεία, τότε θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό.

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα