12 Μαΐου 2025: FLAG in LIFE AWARDS Modern Cuisine
«Καλησπέρα σε όλους. Παρατηρώντας την αίθουσα από το σημείο που βρίσκομαι δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ικανοποίησή μου και να στείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς που βρίσκονται σήμερα εδώ και τιμούν με την παρουσία τους την ιδέα της ποιοτικης γεύσης και την υψηλή γαστρονομία.
Παρακολουθώντας τον χώρο της εστίασης και της γεύσης γενικότερα, επί 50 σχεδόν χρόνια, έχω την απαιτούμενη εμπειρία για να μπορώ να διαπιστώσω ότι ο 21ος αιώνας, στο πρώτο τέταρτο του οποίου βρισκόμαστε, φέρνει (και όχι μόνο σε ό,τι αφορά το φαγητό) καθοριστικές αλλαγές. Αλλαγές, που επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης αλλά και την προσέγγιση που κάνουν όσοι ενδιαφέρονται και μελετούν τον χώρο της γαστρονομίας. Προφανώς, επηρεάζουν και το FLAG in LIFE. Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να καθυστερήσω για 5-10 λεπτά την απονομή των διακρίσεων και των βραβείων και να αναφερθώ στις κινήσεις που σχεδιάζουμε έχοντας λάβει υπ’ όψιν τις εξελίξεις.
Θα ξεκινήσω λοιπόν αναφερόμενος σε ένα θέμα, το οποίο τουλάχιστον εμένα με απασχόλησε από τον πρώτο καιρό της ενασχόλησής μου με τον χώρο της γεύσης αλλά πολύ γρήγορα έγινε αντικείμενο συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων με άτομα που ασχολούνται εις βάθος με τον χώρο της υψηλής γαστρονομίας. Αναφέρομαι στο ερώτημα, αν « η υψηλή γαστρονομία ανήκει στον χώρο των καλών τεχνών ή είναι απλά μία εφαρμοσμένη τέχνη, η οποία εξυπηρετεί μεταξύ άλλων και κάποια πρακτική λειτουργία». Το ερώτημα αυτό, επειδή κανείς από εμάς δεν θεωρεί ότι «κομίζει γλαύκας είς Αθήνας», έχει τεθεί επανειλημμένως στον διεθνή χώρο και έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και αντεγκλήσεις. Στη χώρα μας δεν έχει συζητηθεί ποτέ σοβαρά, παρά μόνο ακαδημαϊκά σε στενούς κύκλους από άτομα που ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Έκρινα λοιπόν ότι, με βάση την πορεία μου, χρέος μου είναι να ανοίξω αυτή τη συζήτηση για πρώτη φορά με επίσημο τρόπο στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια, έχω την τιμή να αναγγείλω ότι προς το τέλος του 2025 θα οργανωθεί μια ειδική ημερίδα, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν άτομα από τον χώρο της εστίασης, μελετητές της γαστρονομίας, ιστορικοί και άνθρωποι των τεχνών. Είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε τεκμηριωμένα σε ένα συμπέρασμα, το οποίο θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη ενός χώρου ο οποίος- κακά τα ψέματα- αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω των εξελίξεων που φέρνει ο 21ος αιώνας.
Ας επιστρέψουμε όμως στην καθημερινότητα και στο σήμερα. Προφανώς, είναι απόλυτα οφθαλμοφανές ότι ο χώρος της γεύσης εξελίσσεται και αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο επειδή η κοινωνία μας αλλάζει. Συνεπώς, το ίδιο συμβαίνει και με τις διατροφικές μας συνήθειες και όχι μόνο. Επομένως, ένας θεσμός που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να λαμβάνει υπ’ όψιν του κάθε αλλαγή, αν θέλει να παραμένει πάντα επίκαιρος τόσο σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας του όσο και σε ό,τι αφορά την πληροφόρηση που παρέχει και την αξιοπιστία της.
Ως εκ τούτου, προχωράμε από σήμερα σε μια πρώτη αλλαγή, η οποία είναι αυτή των συμβόλων που συνοδεύουν τα βραβεία και τις διακρίσεις. Το FLAG in LIFE, από την πρώτη στιγμή της θεσμικής του παρέμβασης, χρησιμοποίησε σαν σύμβολα τη σημαία και το χρυσό φοίνικα. Παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα στον χώρο της γεύσης και τις αντιδράσεις του κοινού, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία όσων ενδιαφέρονται για αυτόν, από όλα τα πιθανά σύμβολα κατανοεί περισσότερο το γνωστό σε όλους αστέρι και αντιλαμβάνεται πολύ πιο εύκολα τη διαφορά ανάμεσα σε ένα εστιατόριο με δύο επί παραδείγματι αστέρια και σ’ ένα εστιατόριο με ένα αστέρι. Αντίθετα, είναι πολύ πιο δύσκολο να κατανοήσει την ποιοτική διαφορά, που χαρακτηρίζει ένα εστιατόριο με χρυσό φοίνικα από ένα εστιατόριο με μία σημαία ή κάτι άλλο. Κατά συνέπεια, από σήμερα και στο εξής, σε ό,τι αφορά τα βραβεία, καθιερώνεται η χρησιμοποίηση των συμβόλων ένας, δύο ή τρεις αστέρες και καταργείται η βράβευση με χρυσό φοίνικα. Με βάση αυτά, ένα εστιατόριο που βραβεύεται και τιμάται με ένα αστέρι σημαίνει ότι είναι ένα εστιατόριο πολύ καλό στην κατηγορία φαγητού στην οποία ανήκει. Ένα εστιατόριο που βραβεύεται και τιμάται με δύο αστέρια είναι ένα πολύ καλό εστιατόριο, όχι μόνο στην κατηγορία της πρότασης που κάνει, αλλά και συγκρινόμενο με το σύνολο όλων των εστιατορίων που προτείνουν μία σύγχρονη κουζίνα είτε αυτή είναι εθνική είτε είναι πολυσυλλεκτική είτε στηρίζεται κυρίως στο κρέας ή κυρίως στο ψάρι.
Παράλληλα, αναφερόμενος πάντα στα βραβεία, θέλω να τονίσω το εξής. Τα εστιατόρια που τιμώνται με δύο αστέρια επί παραδείγματι, παρά τις όποιες μικρές αποκλίσεις οι οποίες μπορεί να υπάρχουν, είναι όλα ισότιμα μεταξύ τους και η ανακοίνωση γίνεται με αυστηρά αλφαβητική σειρά. Ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα, ανάλογα με τις γεύσεις που προτιμάει, με τις γνώσεις που έχει και με την άποψή του για το ποιο στοιχείο κάνει ένα εστιατόριο καλύτερο από ένα άλλο, να κάνει την δική του κατάταξη. Για εμάς όλα τα εστιατόρια που τιμώνται για παράδειγμα με δύο αστέρια είναι απολύτως ισάξια. Τέλος, θα τονίσω για μία ακόμα φορά ότι εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ένα βραβείο είναι κάτι σοβαρό, το οποίο πρέπει να δίνεται με περίσκεψη και να περιποιεί πραγματικά τιμή στο εστιατόριο και τον σεφ, στους οποίους απονέμεται. Αυτό σημαίνει, όπως είχε πει πριν από χρόνια ο πρόεδρος της Michelin σε ένα Σουηδό δημοσιογράφο «τα αστέρια βρίσκονται μέσα στο πιάτο» και δεν είναι στραγάλια για να μοιράζονται απλόχερα.
Εκτός όμως από την αλλαγή των συμβόλων, υπάρχει και μία άλλη μεγάλη αλλαγή, αυτή τη φορά στον χώρο των καταναλωτών και στη στάση τους απέναντι στους χώρους εστίασης, η οποία μας επιβάλλει να κάνουμε κάτι. Το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα έχει σημαδευτεί από πολλές αλλαγές στον χώρο της γεύσης, οι οποίες οφείλονται σε πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων σημαντικοί είναι η επιδημία του Covid αλλά και οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και οι οποίες δεν επιτρέπουν δαπάνη χρημάτων για την απόλαυση καλού, άρα και ακριβού φαγητού σε εστιατόριο. Αυτά, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες έχουν οδηγήσει στη συνεχή ανάπτυξη των all day χώρων. Οι εν λόγω χώροι συγκεντρώνουν σήμερα την προτίμηση πολλών καταναλωτών και αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας θεσμός ο οποίος, ανεξάρτητα από τους κλασικούς χώρους εστίασης (και με άλλα φυσικά κριτήρια), θα τους αξιολογεί, ώστε ο καταναλωτής ακόμα και σε αυτόν τον τομέα να μπορεί να επιλέγει το συγκριτικά καλύτερο.
Επιπλέον, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι χώροι αυτοί ευνοούν την κατανάλωση καφέ, τα υπό εξέταση σημεία θα ελέγχονται και θα βραβεύονται και για την ποιότητα του καφέ που προτείνουν αλλά και για την προσφορά του παραδοσιακού ελληνικού καφέ και τον σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.
Η διαδικασία για τη λειτουργία του θεσμού και την αξιολόγηση των σχετικών χώρων θα ξεκινήσει στο τέλος του επόμενου μήνα και ευελπιστούμε ότι τα πρώτα βραβεία θα απονεμηθούν στις αρχές του 2026. Εντός των ημερών θα ξεκινήσουν επαφές με εταιρείες, που έχουν σαν αντικείμενο δραστηριότητας τον καφέ για να λάβουμε υπ’ όψιν τις απόψεις τους και να διαμορφώσουμε τον οριστικό κανονισμό του εγχειρήματος.
Κλείνοντας αυτή την δεύτερη παρέμβασή μου, θα επισημάνω για μία ακόμα φορά ότι, όπως όλα τα εγχειρήματα, έτσι κι αυτό έχει την ανάγκη της αποδοχής από τον επαγγελματικό χώρο στον οποίο αναφέρεται είτε αυτός αφορά την τροφοδοτική διαδικασία είτε την κατανάλωση από τον πελάτη. Ζητούμενο για το κοινό καλό είναι οι εν λόγω χώροι να εκπαιδεύουν το κοινό με την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν. Κλείνοντας την τοποθέτησή μου για το συγκεκριμένο θέμα, θεωρώ υποχρέωσή μου να σας παρουσιάσω τον κύριο Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος θα είναι σύντροφός μου στην προσπάθεια να αναδείξουμε τον ελληνικό και γενικότερα τον ποιοτικό καφέ.
Θα μου επιτρέψετε τώρα να προχωρήσω σε μία απονομή βραβείων, η οποία αφορά κατά κύριο λόγο πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις, που έχουν προσφέρει κάτι ουσιαστικό κατά τη γνώμη μας στον χώρο της γεύσης. Για το 2025 λοιπόν θα απονεμηθούν τέσσερα βραβεία.
Νομίζω όμως ότι πρέπει να παραχωρήσω τη θέση μου στο στενό μου συνεργάτη Πάνο Γεωργούντζο για να κάνει την πρώτη απονομή ποιοτικών διακρίσεων στα ξενοδοχεία, που με το γενικά υψηλό επίπεδο των γευστικών υπηρεσιών που προσφέρουν τιμούν την χώρα μας στα μάτια των ξένων επισκεπτών, που έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Σε ό,τι με αφορά σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας σήμερα εδώ αλλά και για την υπομονή σας να με ανεχτείτε για τοση ώρα.»