fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Ταβέρνα Μουρτάς: Παραδοσιακή ψαροφαγία από το 1928
Μουρτάς Πάτρα

Ταβέρνα Μουρτάς: Παραδοσιακή ψαροφαγία από το 1928

Στα προάστια της Πάτρας, η οικογενειακή ταβέρνα Μουρτάς αντέχει στον χρόνο, χάρις στα φρέσκα ψάρια, την καλή σχάρα και το ξακουστό τηγάνι της.

 

Στα προάστια της Πάτρας στην περιοχή της Παραλίας, υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια ένα διώροφο οίκημα με λευκούς τοίχους και γαλάζια παραθυρόφυλλα, μια ανάσα μόλις από τη θάλασσα. Τη γραφική αυλή της ταβέρνας Μουρτάς στολίζει μια βάρκα που έχει βγει στην στεριά και αγκυροβολημένη όπως είναι, φτιάχνει το ιδανικό σκηνικό την ώρα που το ηλιοβασίλεμα κάνει την εμφάνισή του.

Ταβέρνα Μουρτάς: Παραδοσιακή ψαροφαγία από το 1928 - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Η ψαροταβέρνα Μουρτάς άνοιξε το 1928 από τον Γιώργο Μουρτά, παππού της σημερινής ιδιοκτήτριας Δέσποινας Μουρτά. Για πολλές δεκαετίες πλήθος λουόμενων έφθαναν εδώ για να χαρούν το μπάνιο τους στα ξέβαθα νερά μπροστά από την ταβέρνα, που έδωσε το όνομά της στη στάση του λεωφορείου της γραμμής. «Στάση Μουρτάς» φώναζε για χρόνια ο εισπράκτορας των παλιών αστικών λεωφορείων. Ο παππούς Γιώργος, πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία, και η γυναίκα του Δέσποινα από τη Σμύρνη, έφεραν μαζί τους τις συνταγές από τον τόπο τους και τηγάνιζαν μικρά ψάρια που έβγαζαν στην ακτή τα δίχτυα των ψαράδων. Μερικές ψάθινες καρέκλες, μια μεγάλη ψάθινη τέντα και λιγοστά ξύλινα τραπέζια μπροστά στη θάλασσα. Αυτή ήταν η εικόνα τη ψαροταβέρνας.

Ταβέρνα Μουρτάς: Παραδοσιακή ψαροφαγία από το 1928 - FlagInLife
Πηγή: patrasevents.gr

Το μικρό μαγαζάκι αρχίζει να αποκτά φανατικούς θαμώνες, που συνδυάζουν το μπάνιο τους στα καθαρά νερά της περιοχής, με μπύρα, ούζο, γαύρο και μαρίδα στο τηγάνι, χόρτα και πατάτες. Τίποτε άλλο. Στην δουλειά μπαίνουν και οι δυο γιοί της οικογένειας, Μιχάλης και Νίκος, μετατρέποντας το μικρό ταβερνάκι σε μια κανονική ψαροταβέρνα. Ο Μουρτάς μεσουρανούσε στην Πάτρα τις δεκαετίες του 60 και του 70, αλλά μετά από ένα άσχημο παιχνίδι της μοίρας, η ταβέρνα κλείνει για κάποια χρόνια και ανοίγει πάλι το 1988 από τον Νίκο Μουρτά. Έχοντας δικό του καΐκι, εφοδιάζει την ταβέρνα καθημερινά και με μεγαλύτερα ψάρια. Ροφοί, σφυρίδες και συναγρίδες παίρνουν θέση στις σχάρες, πλάι στα ξακουστά τηγάνια, αναθερμαίνοντας την φήμη ενός ιστορικού προορισμού για ολόκληρη την περιοχή.

Ταβέρνα Μουρτάς: Παραδοσιακή ψαροφαγία από το 1928 - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Σήμερα, η διεύθυνση της ταβέρνας Μουρτάς ανήκει στην κόρη του Νίκου Μουρτά, Δέσποινα, η οποία συνεχίζει την κληρονομιά του παππού της, βασιζόμενη στα φρέσκα μικρά και μεγαλύτερα ψάρια από ψαράδες της περιοχής, την πολύ καλή πρώτη ύλη, αλλά και το μεράκι και τη μαεστρία στη σχάρα και το τηγάνι. Από το τηγάνι συνεχίζουν να βγαίνουν γαύροι και αθερίνες μαζί με το φρέσκο τραγανό και χρυσαφένιο τηγανητό καλαμάρι (σήμα κατατεθέν) πλάι σε κολοκυθάκια με κουρκούτι και νόστιμες τηγανητές πατάτες. Κλασικά πιάτα της ταβέρνας Μουρτάς που έχουν κρατήσει αναλλοίωτο τον χαρακτήρα τους σχεδόν έναν αιώνα τώρα. Τα μεγαλύτερα ψάρια μπαίνουν στη σχάρα, με τις γαρίδες και τα μύδια να δημιουργούν νόστιμα σαγανάκια και τα λαχανικά έρχονται από αγρότες της Αχαΐας.

Ταβέρνα Μουρτάς: Παραδοσιακή ψαροφαγία από το 1928 - FlagInLife

Το δικό τους στίγμα δίνουν και τα μαρινάτα γαύρος και χταποδάκι που θα συνοδεύσουν το ούζο ή το τσίπουρο σας. Δε λείπει βέβαια και μια ασύνδετη με τον υπόλοιπο κατάλογο μανιταρόπιτα και κάποιες αχρείαστες τυροκροκέτες. Επιλογές όπως μικρά καλαμάρια γεμιστά με φέτα και μυρωδικά, ψημένα ελαφρά στη σχάρα εμπλουτίζουν επαρκώς τις επιλογές ορεκτικών του καταλόγου. Σύμφωνα με τις τάσεις της εποχής, ο κατάλογος περιλαμβάνει δυο μακαρονάδες και ένα κριθαρότο θαλασσινών, όπου ή αρίστη πρώτη ύλη και η σωστή μαγειρική κατεύθυνση αντιπαρέρχονται τις όποιες δημιουργικές παρεμβάσεις, δίνοντας ένα ικανοποιητικό τελικό αποτέλεσμα. Στα συν του Μουρτά, οι πολύ λογικές τιμές, ενώ στα του κρασιού οι ελάχιστες επιλογές εμφιαλωμένων ετικετών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια σχολιασμού. Η  όποια λίστα χρειάζεται σιγουρά επανασχεδιασμό.

Ταβέρνα Μουρτάς: Παραδοσιακή ψαροφαγία από το 1928 - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Μπορεί τα νερά μπροστά από την ταβέρνα μην είναι πια κατάλληλα για μπάνιο και από το αστικό λεωφορείο να μην ακούγεται πλέον το «στάση Μουρτάς», η κληρονομιά όμως μιας άλλης εποχής είναι εδώ και φωνάζει επιτακτικότερα από ποτέ πόσο σημαντικό είναι να διασωθούν ταβέρνες σαν και αυτήν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας .

Ψαροταβέρνα Μουρτάς
Ψαροταβέρνα
Διευθ: ΠΕΟ Πατρών-Πύργου 35-45, Παραλία Πατρών, 265 00
Τηλ: 2610 526607
Ώρες λειτ: καθημ. 19:30-24:00, Δευτ. κλειστά (Μάρτιο με Οκτώβριο)
Τιμή: 25-45€ (χωρίς τα ποτά)

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα