Ο Μεγάλος Γάλλος μυθιστοριογράφος, ποιητής και δραματουργός Βίκτωρ Ούγκό στην προσπάθεια του να ορίσει την γεύση είχε πει. ΓΕΥΣΗ, αυτό το παράξενο πράγμα πέρα από την ηθική, την λογική, την αλήθεια, την ντροπή, την συνείδηση, πέρα από την ίδια την πραγματικότητα. Γεύση, που συμφιλιώνεται με την αγριότητα και συναινεί στην κτηνωδία, και αν και έχει όλες τις δυνατότητες του κακού αποτελεί μέρος του ωραίου.
Σε αυτήν τη σειρά άρθρων με τίτλο [Τα ιστορικά εστιατόρια της Ευρώπης] θα ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο για να εξερευνήσουμε εκείνους τους χώρους σε ολόκληρη την Ευρώπη που στις κουζίνες τους μπήκαν τα θεμέλια για να γίνει η γεύση οδηγός στην εξάπλωση του γαστρονομίας ως μέσο έκφρασης και δημιουργίας της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας κάθε λαού.
Θα περιηγηθούμε σε εστιατόρια όπου αιώνες δείπνων φιλοξενήθηκαν στα τραπέζια τους. Από μεγαλοπρεπείς ανακτορικές τραπεζαρίες έως μπρασερί με πιο ρουστίκ γοητεία, αυτά είναι τα πιο όμορφα και συνάμα ιστορικά εστιατόρια σε όλη την Ευρώπη που εξακολουθούν να γίνονται πόλος έλξης για εκατομμύρια επισκεπτών.
Η αρχή θα γίνει από την Κορωνίδα της παγκόσμιας Γαστρονομίας. Από την χώρα που εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί σημείο αναφοράς και να επηρεάζει όλες τις κουζίνες του κόσμου. Η αρχή θα γίνει από την Γαλλία, και τους δύο παλαιότερους χρονολογικά χώρους της πόλης των Παρισίων
La Tour d’Argent, Paris
Λειτούργησε ως πανδοχείο το 1582 υπό την βασίλεια του Ερρίκου του 3ου, και μετατράπηκε σε εστιατόριο το 1780. Στην αυγή του 20ου αιώνα ο ιδιοκτήτης του Andre Terrair ύψωσε έναν επιπλέον όροφο και εγκατέστησε εκεί μια τραπεζαρία, επωφελούμενος έτσι από την μοναδική θέα στην Παναγία των Παρισίων και τον ποταμό Σηκουάνα. Το εστιατόριο σερβίρει κλασική γαλλική κουζίνα, με ιδιαίτερη σπεσιαλιτέ την διάσημη πάπια του, [canard au sang]. Το La Tour d’Argent ήταν για αιώνες αγαπημένο εστιατόριο για βασιλείς και αυτοκράτορες. Λέγεται δε πως ο Ερρίκος ο 4ος ήταν αυτός που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά μαχαιροπήρουνα σε ένα πολυσυζητημένο δείπνο στα τέλη του 1500, χαρίζοντας στο εστιατόριο το δικό του έμβλημα. Το έμβλημα «Cuisinier-oyer-traiteur». Η ιστορία πιστή στο ραντεβού της, συνέχισε να γεμίζει τις σελίδες της σε κάποιο από τα τραπέζια του La Tour d’Argent, από τον καρδινάλιο Ρισελιέ μέχρι τον Ναπολέοντα και από τον Δούκα ντε Μορνέ και την Κυρία με τας Καμέλιας μέχρι και τον εικοστό αιώνα.
Σήμερα υπό την καθοδήγηση του chef [Yannick Franques ], το μενού του Tour d’Argent διατηρεί αναλλοίωτο τον χαρακτήρα του σαν ένα εστιατόριο που έχει ανεξίτηλες στην μνήμη του πολλές δεκαετίες υψηλής Γαλλικής κουζίνας, με μια εκ τω κορυφαίων συλλογών κρασιού στην Ευρώπη που αριθμεί περί τις 300.000 φιάλες. Είναι κάτοχος ενός αστεριού Michelin. Αν αναλογιστεί κανείς την ειδική τιμολόγηση κατ’ άτομο που προσφέρει στο μεσημεριανό του μενού[ όπως άλλωστε και τα περισσότερα εστιατόριά στο Παρίσι], είναι σίγουρά ένα εστιατόριο που αξίζει ανεπιφύλακτα για μια φορά έστω να επισκεφθείτε. Η επίσημη ημερομηνία επανέναρξης του, λόγω προγραμματισμένης ανακαίνισης είναι η δεύτερη ημέρα του Μαρτίου του έτους 2023. Oι κρατήσεις είναι ήδη ανοικτές.
Le Procope, Paris
Η Βrasserie Le Procope είναι ένα μυθικό εστιατόριο στην καρδιά του Saint-Germain des Pres, στο 6ο διαμέρισμα του Παρισιού από το 1686. Το cafe Le Procope, το παλιότερο café σε λειτουργία στο Παρίσι, είναι ένα μέρος βουτηγμένο στην ιστορία όπου οι μεγαλύτεροι συγγραφείς και διανοούμενοι συναντήθηκαν στα τραπέζια του. Πολλοί μεγάλοι Γάλλοι συγγραφείς όπως ο Ζαν-Ζακ Ρουσώ και ο Βολταίρος,[ λάτρης της σοκολάτας ] συχνά περνούσαν χρόνο στο Le Procope. Όταν η θεατρική ομάδα Comédie-Française μετακόμισε απέναντι από το καφέ, το Procope προσέλκυσε τη διανόηση της Ευρώπης και σύντομα έγινε το πιο δημοφιλές θεατρικό και λογοτεχνικό καφενείο του Παρισιού. Το Le Procope έγινε τόσο γνωστό που διάσημοι στοχαστές και συγγραφείς από όλο τον κόσμο σταματούσαν επίσης, συμπεριλαμβανομένων των Thomas Jefferson και Benjamin Franklin. Αναμεσά στους πολύ σημαντικούς ιστορικούς θαμώνες του ήταν ο Βίκτορ Ούγκο ,ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ο Φρέντερικ Σοπέν κ.α. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το Le Procope ανακαινίστηκε σε μεγάλο βαθμό με διακοσμητικά στοιχεία του 18ου αιώνα, και πορτρέτα που μνημονεύουν τους διάσημους πρώην θαμώνες να κοσμούν τώρα τους τοίχους.
Πλέον προσφέρει μια παραδοσιακή αστική γαλλική κουζίνα, με σπεσιαλιτέ όπως το Coq au vin και το Tête de veau, σπιτικό Mille-feuille προσελκύοντας πλήθος Γάλλων επισκεπτών, αλλά και τουριστών από ολόκληρο τον κόσμο. Σας προτείνουμε να αγοράσετε έναν καφέ και μετά να κάνετε την βόλτα σας γύρω από το εντυπωσιακό κτίριο, ακολουθώντας κυριολεκτικά τα βήματα των σπουδαίων της παριζιάνικης κοινωνίας ανά τους αιώνες.