Αν φέτος είναι η πρώτη φορά που θα κάνετε οργανωμένο ή ελεύθερο camping, ακολουθεί mini οδηγός επιβίωσης με τις βασικές οδηγίες για να μην είναι και η τελευταία σας!
Ο Αύγουστος πλησιάζει, και οι διακοπές για τους περισσότερες έχουν ήδη ξεκινήσει. Ωστόσο, όσο οι τιμές στα ξενοδοχεία και τα ακτοπλοϊκά εισητήρια ανεβαίνουν στα ύψη, τόσο μειώνονται οι ημέρες των διακοπών μας, και η επιλογή του οργανωμένου ή ακόμα και του ελεύθερου camping γίνεται και όλο πιο ελκυστική. Εξάλλου, οι διακοπές σε camping προσφέρουν μια εντελώς διαφορετική εμπειρία. Επαφή με την φύση, αποκοπή από την τουριστική φασαρία, αλλά και κοινωνικοποίηση με άλλους κατασκηνωτές. Ας δούμε τι χρειάζεται να έχει στο νου του κάποιος πριν φύγει για να κατασκηνώσει.
Τοποθεσία
Πρώτο και κυριότερο, είναι το μέρος που θα στήσει κανείς την σκηνή του. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές επιλογές για camping στην Ελλάδα σε πολύ όμορφα μέρη. Ανάλογα με τις προτιμήσεις και την παρέα σας, διαλέξτε το οργανωμένο camping που σας ταιριάζει περισσότερο. Αν είστε φοιτητές και γουστάρετε περισσότερο χαμό και κοινωνικοποίηση, αυτά της Αιγιάλης στην Αμοργό ή της Αντιπάρου είναι ιδανικές λύσεις. Είναι γεμάτα νέους και με μια ντίσκο δίπλα στο καθένα, όπου μαζεύονται οι κατασκηνωτές και παρτάρουν. Αν όμως θέλετε να πάτε κάπου οικογενειακά, το camping Club Αγία Άννα στην Εύβοια και το Φοίνικες στον Φοινικούντα είναι κάποια από τα καταλληλότερα, αφού είναι πολύ φιλικά για τα παιδιά, με παιδότοπους, οργανωμένες δραστηριότητες και όμορφο περιβάλλον.
Αν όμως θέλετε να δοκιμάσετε το ελεύθερο, φροντίστε να επιλέξετε ένα μέρος φιλόξενο για camping. Υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία κατασκηνώνουν ελεύθερα οι επισκέπτες, με αρκετή σκιά, αλλά και ασφάλεια. Αν είστε αρχάριοι, αποφύγετε τα πολύ extreme ή τα απομονωμένα μέρη. Προτιμότερο είναι η παραλία να μην απέχει πολύ από κάποια ταβέρνα ή mini market, ώστε να προμηθεύεστε εύκολα ό,τι χρειαστείτε. Προσέξτε όμως να μη πάτε στο άλλο άκρο και κατασκηνώσετε τελικά σε ένα μέρος που γεμίζει καθημερινά από λουόμενους, γιατί η ιδιωτικότητά σας θα περιοριστεί αρκετά. Όπως και να ‘χει, η έρευνα πριν καταλήξετε στον προορισμό σας, είναι must.
Σκηνή
Η σωστή σκηνή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο camping. Σκεφτείτε μόνο ότι αυτό θα είναι το κατάλυμά σας για όλη τη διάρκεια των διακοπών σας. Επομένως, πριν επιλέξετε το κατάλληλο μέγεθος, λάβετε υπόψη τόσο τα άτομα που θα φιλοξενήσει η σκηνή, όσο και τις αποσκευές τους. Και επειδή συνήθως δεν τα υπολογίζουμε σωστά, φροντίστε να πάρετε μαζί σας ένα μεγάλο ευρύχωρο σακίδιο με αυτά που θα χρειαστείτε, ικανό να χωρέσει στην σκηνή, αλλά να μη καταλαμβάνει και τη μισή.
Αν πάλι δεν έχετε σκηνή και δε ψήνεστε να αγοράσετε, μια λύση είναι να δανειστείτε από κάποιο φίλο ή να σας παραχωρήσει το ίδιο το camping με κάποια έξτρα χρέωση. Από κει και πέρα, απαραίτητο για τον ύπνο είναι ένα καλό φουσκωτό στρώμα (όχι θαλάσσης!), ειδικά αν αυτή είναι η πρώτη σας φορά που διανυκτερεύετε σε σκηνή. Σημαντικό είναι επίσης να πάρετε μαζί σας μαξιλάρια, αλλά και κάναν υπνόσακο σε περίπτωση που το στρώμα χάσει αέρα. Επιλέξτε ένα σημείο με αρκετή σκιά και ιδανικά όχι δίπλα στο bar για ευνόητους λόγους. Τέλος, μη ξεχνάτε να κλείνετε τα ανοίγματα των σκηνών όσο λείπετε, γιατί θα καταλήξετε να κοιμάστε με έξτρα ιπτάμενους επισκέπτες.
Χρήσιμα αντικείμενα και γκατζετάκια
Για τις διανυκτερεύσεις και τον χρόνο που θα περνάτε στο camping, καλό είναι να πάρετε μαζί σας μερικά έξτρα πραγματάκια που θα κάνουν την εμπειρία καλύτερη. Αρχικά, απαραίτητα για το στήσιμο της σκηνής είναι τα πασαλάκια και ένα μικρό σφυρί για να τα σφηνώσετε. Και επειδή το βράδυ συνήθως οι χώροι δε φωτίζονται, σημαντικός είναι και ένας φακός, με πολύ βολικούς αυτούς της κεφαλής, που πιστέψτε με θα σας λύσουν τα χέρια. Επιπλέον, παρά το έξτρα κουβάλημα, πολύ χρήσιμα είναι τα καρεκλάκια και ένα τραπεζάκι για να τα στήσετε έξω από τις σκηνή και να αράζετε το πρωί ή το βράδυ παίζοντας χαρτιά ή τάβλι. Βέβαια αν βαριέστε, δε χάθηκε κι ο κόσμος, υπάρχει και τα café bar του camping.
Από εκεί και πέρα, μη ξεχάσετε να έχετε μαζί σας αντικουνουπικά, αντισηπτικό και μερικά βασικά φάρμακα σε περίπτωση που κάτι σας τσιμπήσει. Παγούρια και ένα ψυγειάκι είναι απαραίτητα για να κρατάτε τα νερά και τα ποτά σας δροσερά. Τέλος, φροντίστε να έχετε χαρτί τουαλέτας αλλά και μια πετσέτα για τα πόδια, για να μην κάνετε μέσα στο χώμα το εσωτερικό της σκηνής σας. Ό,τι από τα παραπάνω είναι προαιρετικό για το οργανωμένο camping, για το ελεύθερο, είναι απαραίτητο όπως και κάποια έξτρα πράγματα. Εκτός από αντικουνουπικά, πάρτε μαζί σας και κάνα αντιπυρετικό και πολύ πολύ αντηλιακό (αν δε προφυλαχτείτε σωστά παίζει και ηλίαση).
Φροντίστε επίσης να έχετε εξ αρχής άδειες σακούλες για να μαζεύετε τα απορρίμματα σας. Αν πάλι είστε της μαγειρικής ή δε θέλετε να τρώτε κάθε βράδυ έξω, έχετε μαζί σας ένα γκαζάκι, τα βασικά σκεύη μαγειρικής και τα φαγώσιμα σ’ ένα φορητό ψυγείο. Σε περίπτωση που ανάψετε φωτιά το βράδυ, καλό είναι να σιγουρευτείτε πως έσβησε εντελώς, γιατί εκτός από τον προφανή κίνδυνο πυρκαγιάς, είναι και πόλος έλξης για πολλά ζωύφια. Τέλος, το power bank θα σας φανεί πολύ χρήσιμο για την φόρτιση του κινητού σας.
Πάρτε λοιπόν μαγιό, καπέλα, βιβλία και επιτραπέζια και ετοιμαστείτε για μια αξέχαστη εμπειρία camping!