Η νηστεία πέρα από θρησκευτικές πεποιθήσεις αποτελεί και έναν τρόπο αποτοξίνωσης του οργανισμού, γι΄αυτό προτείνουμε νόστιμες συνταγές που θα σας βοηθήσουν να μπείτε στο πνεύμα
Η μαμά μου σε όλη της τη ζωή νήστευε, όλο τον χρόνο, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή. Αυτές τις δύο μέρες απείχε από τα πάντα, ακόμα και το λάδι. Έτρωγε σαν τους βουδιστές χορτοφάγους, μόνο ψωμί κι ελιές, λίγα ανάλαδα χόρτα, σαλατικά και φρούτα. Σαν μια υπόσχεση στον Θεό και στον εαυτό της.
Όταν ήμουν μικρή αυτή η εγκράτεια μου φαινόταν δύσκολη και ταυτόχρονα μαγική. Δεν μπορούσα να καταλάβω πως μπορεί κανείς για μια ολόκληρη μέρα να μην τρώει σοκολάτες και μπισκότα;
Στη πορεία, καθώς μεγάλωνα, συχνές μικρές νηστείες και δίαιτες έγιναν άκρως απαραίτητες στη ζωή μου, καθώς η λεπτή σιλουέτα ήταν το ζητούμενο.
Η νηστεία
Η νηστεία, σύμφωνα με την θρησκεία, δεν είναι μονάχα η αποφυγή τροφών που γεμίζουν το σώμα με τοξίνες. Νηστεία σημαίνει στέρηση και θυσία.
Από την αρχαία εποχή – υπάρχουν αναφορές από το 1250- η εκούσια αποχή από το φαγητό, είναι συνυφασμένη με όλες τις θρησκείες και τα φιλοσοφικά ρεύματα. Για την Ορθοδοξία η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα.
Οι μουσουλμάνοι νηστεύουν για 28 περίπου μέρες από την αυγή μέχρι το ηλιοβασίλεμα, κατά τη διάρκεια του Ραμαντάν. Οι Εβραίοι απέχουν από οποιασδήποτε τροφή και απόλαυση έξι μέρες το χρόνο.
Η νηστεία που ακολουθούν οι Βουδιστές είναι τρόπος ζωής. Πρόκειται για την διάσημη, πλέον, διαλειμματική νηστεία, η οποία είναι και μια μέθοδος αυτοελέγχου και αυτοσυγκράτησης, που απαιτεί την αποχή από το φαγητό για 14-16 ώρες την ημέρα.
Βάσει ιατρικών ερευνών, διαπιστώθηκε ότι σε όσους ακολουθούσαν αυτή τη νηστεία, μειώθηκαν τα επίπεδα της βιταμίνη Β2 και του ασβεστίου, αυξήθηκαν τα επίπεδα του μαγνησίου, παρατηρήθηκε μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, αλλά όχι μείωση των τριγλυκεριδίων, ενώ τα επίπεδα των υδατανθράκων παρέμειναν τα ίδια. Η αυστηρή διαλειμματική νηστεία των βουδιστών, οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα σιδήρου και βιταμίνης Β12.
Σήμερα η νηστεία σε παγκόσμιο επίπεδο είναι trendy. Πέρα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις αποτελεί και έναν τρόπο αποτοξίνωσης του οργανισμού, χάσιμου κιλών, πρόκλησης για self control
Με τη νηστεία στο θρησκευτικό λατρευτικό, ξεκινάει ο εξαγνισμός ψυχής και σώματος. Βάζω πιπέρι στη γλώσσα, για να μην λέω κακές λέξεις. Ενεργοποιώ το φίλτρο του μυαλού, για να μην κάνω κακές σκέψεις. Επιβάλλω στο σώμα μου αποχή από σαρκικές απολαύσεις.
Το σημαντικό, όμως, παραμένει να μην παίζουμε με τη διατροφή μας. Αν κάνουμε νηστεία θα πρέπει να τη κάνουμε σωστά και αν είναι δυνατόν με καθοδήγηση.
Τι πρέπει να προσέξουμε
Η νηστεία πρέπει να είναι μελετημένη, να ξεκινά σταδιακά και να προετοιμάζει το σώμα στη στέρηση.
Αν είστε vegan ή χορτοφάγοι τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Έχετε συνηθίσει στην απουσία κρέατος και πολλών άλλων εδεσμάτων, απαγορευμένων στις νηστείες.
Αν όχι, και έχετε αποφασίσει να νηστέψετε, προτείνουμε μερικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν να μπείτε στο πνεύμα της νηστείας και της στέρησης, χωρίς κινδύνους για την υγεία σας.
1. Κατά τη διάρκεια της νηστείας πρέπει να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή που να συμπεριλαμβάνει, φυτικές πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη Β12, που θα τα πάρετε από τα όσπρια, τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς, τα λαχανικά κ α.
2. Τα θαλασσινά, τα οποία μπορούν να υποκαταστήσουν το κρέας, προσφέρουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά είναι νόστιμα, μαγειρεύονται με ποικίλους τρόπους και έχουν υπέροχη γεύση.
3. Το σουσάμι και τα παράγωγά του (χαλβάς, ταχίνι, σησαμέλαιο) είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, ασβέστιο, Β12 και μαζί με ξηρούς καρπούς, ρύζι, ψωμί και θαλασσινά, αναπληρώνουν τις ζωικές πρωτεΐνες που τις στερείται ο οργανισμός όταν νηστεύει.
4. Προσοχή, πρόσληψη ασβεστίου μπορείτε να λαμβάνετε από το μπρόκολο, το χαλβά, το ταχίνι, τα προϊόντα σόγιας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
5. Προσοχή στις θερμίδες, γιατί κατά την περίοδο της νηστείας, μπορεί να πάρουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές, που χρειαζόμαστε και να βάλουμε κιλά, γιαυτό προσοχή στις ποσότητες.
Νηστίσιμες συνταγές
Φέτες για πρωινό με βούτυρο από Κασίους, μπανάνα, ινδοκάρυδο και κανέλα
Μπορείτε να φτιάξετε νηστήσιμα, εύκολα, νόστιμα, θρεπτικά και υγιεινά πρωινά με βούτυρα καρπών, αντικαθιστώντας το ζωϊκό βούτυρο ή τη μαργαρίνη.
Υλικά
2 φέτες ψωμί πολύσπορο
125 γρ. βούτυρο από κάσιους
1/2 μπανάνα, κομμένη σε λεπτές φέτες
2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
1 κουταλιά της σούπας ινδοκάρυδο
κανέλα
Εκτέλεση
Φρυγανίζουμε τις δύο φέτες ψωμί. Απλώνουμε το βούτυρο από κάσιους και τοποθετούμε πάνω τις φέτες της μπανάνας.
Περιχύνουμε με μέλι, πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο και κανέλα που προσδίδουν φυσική γλυκύτητα και σερβίρουμε.
Επίσης, με τα βούτυρα καρπών μπορείτε να φτιάξετε υγιεινές κρούστες για επικάλυψη σε επιδόρπια και γαρνίρισμα σε τάρτες, τούρτες, παγωτά.
Χταπόδι στη γάστρα
Υλικά για 6 άτομα
1 χταπόδι, περίπου 1 1/2 κιλό, καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 φλιτζ. σέλινο με τα φύλλα ψιλοκομμένα
1 καρότο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
1 φύλλο δάφνης
5 κόκκους μαύρου πιπεριού, ολόκληρους
5 κόκκους μπαχάρι, ολόκληρους
1 φλιτζ. κόκκινο κρασί
2 κ. σ. ξίδι
2 μεγάλες και ώριμες ντομάτες, κομμένες σε κύβους
1 κλαδί δεντρολίβανο
3 κ. σ. ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια μικρή γάστρα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, το σέλινο, το καρότο, τη δάφνη, τους κόκκους πιπεριού και μπαχαριού.
Ρίχνουμε το χταπόδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του χταποδιού. Προσθέτουμε το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε την ντομάτα και το πιπέρι, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Σκεπάζουμε την γάστρα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και το ξίδι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Συνοδεύουμε με κοφτό μακαρονάκι ή ρύζι σοτέ.
Μύδια αχνιστά με άρωμα Ταϊλάνδης
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό μύδια φρέσκα, καθαρισμένα
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1 κομμάτι φρέσκο η ξερό λεμονόχορτο *
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κ. σ. ψιλοκομμένος κόλιανδρος φρέσκος
2 κ. σ. ψιλοκομμένος δυόσμος
2 κ. σ. ψιλοκομμένος βασιλικός φρέσκος
1 φρέσκο τσίλι
1 x 400 ML γάλα καρύδας
2 κ. σ. σησαμέλαιο
1 λάιμ κομμένο σε λεπτές φέτες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζουμε τα μύδια με 100 ml από το γάλα καρύδας, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε με καπάκι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφαιρούμε όσα μύδια δεν άνοιξαν. Κρατάμε τα μύδια με το ζωμό στην άκρη.
Ρίχνουμε στη κατσαρόλα το σησαμέλαιο, το κρασί, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον κόλιαντρο, δυόσμο, βασιλικό και το τσίλι και το υπόλοιπο γάλα καρύδας και μαγειρεύουμε για 8 περίπου λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα μύδια αφήνουμε για δυο λεπτά να ανακατευτούν με τη σάλτσα και σερβίρουμε με φέτες λάιμ.
*Το lemon grass μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα ασιατικά μπακάλικα σε φρέσκια ή ξερή μορφή. Στην πρώτη περίπτωση μπορείτε να τα καταψύξετε και να τα χρησιμοποιήσετε όποτε τα χρειαστείτε.
Φακές μαύρες Beluga σαλάτα
Μια πεντανόστιμη σαλάτα με υψηλή διατροφική αξία, ιδανική για τις μέρες της νηστείας
Υλικά για 4-6 άτομα
1/2 κιλό μαύρες φακές Beluga
2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
1 καρότο
1 φύλλο δάφνης
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα
1 καρότο κομμένο σε λεπτές λωρίδες
1 ώριμο αβοκάντο κομμένο σε λεπτές φέτες
6 ντοματίνια κομμένα στη μέση
2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
μπόλικα φύλλα φρέσκου δυόσμου
2 κ. σ. φρέσκο κόλιαντρο η μαϊντανό
φύλλα ρόκας
Για το ντρέσινγκ
1/4 φλ. ελαιόλαδο
χυμό από 1 πορτοκάλι
2 κ.σ. ξύδι από κρασί
1/2 κ.γ. μουστάρδα
1 κ.σ. τζίντζερ τριμμένο
αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε τις φακές σε μέτρια κατσαρόλα και τις καλύπτουμε με κρύο νερό. Μόλις πάρουν βράση τις στραγγίζουμε και πετάμε το νερό. Τις βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα με καθαρό νερό ίσα που να τις καλύπτει.
Προσθέτουμε το καρότο ολόκληρο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη δάφνη. Αλατοπιπερώνουμε. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30’, όσο να είναι ελαφρώς αλ ντέντε.
Στραγγίζουμε τις φακές και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Για τη σαλάτα
Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ αναμιγνύοντας όλα τα υλικά σε μια μικρή γυάλα με καπάκι.
Ετοιμάζουμε τα λαχανικά. Σε ένα φαρδύ μπολ για σαλάτα βάζουμε τα φύλλα ρόκας, προσθέτουμε τις μαύρες φακές, τα λαχανικά από πάνω σε σειρά και περιχύνουμε με το ντρέσινγκ.
Νηστίσιμη ταχινόπιτα
Υλικά για 4 άτομα
150 γρ. χυμό πορτοκαλιού
150 γρ. ταχίνι
200 γρ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι.
1 πορτοκάλι, το ξύσμα
1 κ.γ. κανέλα
1/2 φλιτζ. σταφίδες ξανθές
2-3 κ.σ. ανθόνερο
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα
λίγο αλάτι
1/2 φλιτζ. καρύδια χοντροτριμμένα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Ρίχνουμε στο μίξερ τον χυμό πορτοκαλιού, το ταχίνι, τη ζάχαρη και το μέλι, και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και συνεχίζουμε να χτυπάμε για άλλα 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τις σταφίδες και το ανθόνερο, το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε τα καρύδια.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 30 εκ., και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
Ξεφορμάρουμε, αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια. Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.