fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Μια μέρα στο εργοστάσιο που φτιάχνεται ο καφές Cortese

Μια μέρα στο εργοστάσιο που φτιάχνεται ο καφές Cortese

Στη πανέμορφη και ιστορική Πάντοβα βρίσκεται το εμβληματικό εργοστάσιο Caffe Diemme, που υπογράφει μερικούς από τους πιο συναρπαστικούς καφέδες της Ευρώπης, ανάμεσα σε αυτούς και τον ξεχωριστό Cortese που απολαμβάνουμε στην Ελλάδα.

Μια μέρα στο εργοστάσιο που φτιάχνεται ο καφές Cortese - FlagInLife

Λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της Πάντοβα δεσπόζει ένα σύγχρονο κτίριο που τραβάει τα βλέμματα. Κομψό και με εμφανή την Ιταλική αισθητική μας προιδεάζει θετικά πριν περάσουμε την κεντρική είσοδο. Το εργοστάσιο της Caffe Diemme πληρεί όλες τις προδιαγραφές φιλοξενίας, ποιότητας, εξοπλισμού, τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και φυσικά…γούστου.

Ακριβώς στην πόρτα μπαίνοντας δεξιά βρίσκεται ένας προσχέδιο πύργος με σακιά, από αυτά που φυλάσουν τους κόκκους για τα ταξίδια τους σε ολόκληρο τον κόσμο και λίγο πιο μέσα ένα στιλάτο cafe bar, που σερβίρει τον κατάλληλο espresso, για την αρχή της ξενάγησης, το χαρμάνι primus του Cortese, από την Βραζιλία, το Ελ Σαλβαδόρ, την Κολομβία και την Ινδία. Ο συνδυασμός είναι άπαιχτος. Στη μύτη έρχονται δυνατά αρώματα καραμέλας ντουέτο με εκλεκτές νότες σοκολάτας και ξηρών καρπών, το στόμα είναι γεμάτο, πλούσιο με μια ευχάριστη και μεγάλη επίγευση.

Μια καλή πρώτη γεύση για να εισέλθουμε πλέον στην καρδιά του εργοστασίου εκεί όπου έρχονται οι διαλεκτοί κόκκοι και ξεκινούν το ταξιδι για την επεξεργασία και το καβούρδισμα τους. Όλοι οι χώροι είναι πεντακάθαροι, νοικοκυρεμένοι και μοσχοβολάνε, όπως ακριβώς πρέπει, ωραίες νότες καφέ.

Μια μέρα στο εργοστάσιο που φτιάχνεται ο καφές Cortese - FlagInLife

Πρώτη στάση στο δωμάτιο διαλογής, εκεί όπου βρίσκονται όλοι οι φρέσκοι κόκκοι παραταγμένοι και περνάνε τον αυστηρό έλεγχο ποιότητας μέσα από ένα ειδικό μηχάνημα που τους ταξινομεί ανάλογα με την υγρασία και την πυκνότητα τους. Στη συνέχεια οι κόκκοι που έχουν περάσει την πρώτη διαδικασία ελέγχου επαναξετάζονται από έναν προηγμένο διαλογέα το sea chromex, που έχει την δυνατότητα να βλέπει την παραμικρή λεπτομέρεια. Από τον Chromex καταφέρουν να περάσουν μόνο οι ποιοτικότεροι κόκκοι και παρά την φύρα η caffe Diemme είναι από τις λίγες που τον χρησιμοποιούν.

Οι καλύτεροι κόκκοι λοιπόν μαζί με εμάς πάνε στο επόμενο δωμάτιο, αυτό του καβουρδίσματος. Στα εντυπωσιακά μηχανήματα μπορείς να δεις τους κόκκους να περιστρέφονται αργά αργά και να μεταμορφώνονται. Μόλις τελειώσει η μαγική διαδικασία ακολουθεί ένα ακόμα στάδιο η μεταφορά τους στο σκοτεινό δωμάτιο. Σε αυτό το χώρο που φωτίζεται μόνο από ένα χαμηλό κόκκινο φως η dream team της Diemme δοκιμάζει με την μέθοδο του βραζιλιάνικου cupping.

Μια μέρα στο εργοστάσιο που φτιάχνεται ο καφές Cortese - FlagInLife

Όλα τα παραπάνω στάδια περιλαμβάνουν αρχές ελέγχου ποιότητας και προσαρμόζονται σε όλους τους καφέδες, όπως ο γνωστός μας  Cortese της εταιρείας διανομής Β.Σ Καρούλιας. Άλλωστε η εταιρεία Caffe Diemme είναι διάσημη για την εξαιρετική ποιότητα και την μακρά της ιστορία και παράδοση στην παραγωγή καφέ. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1927 όταν ο Romeo Dubbini ίδρυσε την Diemme Industria Caffe Torrefatti για να καβουρδίζει και να διανέμει καφέ στις καφετέριες και στα bar της Πάντοβα. Σήμερα τα ηνία έχουν τα εγγόνια του Romeo o Giannandrea και ο Federico και οι δυο τους μοιράζονται το πάθος και την αγάπη τους για τον καφέ και έχουν καταφέρει να αναπτύξουν την εταιρεία και να έχουν τα προιόντα τους σε παραπάνω από σαράντα χώρες ανάμεσα τους και η Ελλάδα με τον καφέ Cortese.

Πέρα από τους άνετους και εφοδιασμένους με την πιο σύγχρονη τεχνολογία χώρους παραγωγής το εργοστάσιο έχει και εντυπωσιακούς χώρους δοκιμών, χαλάρωσης και παρουσίασης. Σε έναν από αυτούς εμείς δοκιμάσαμε τα χαρμάνια του Cortese σε ένα εξαιρετικό pairing με σοκολάτες και γλυκίσματα σε μικρές μπουκιές, ενώ λίγο αργότερα επισκεφτήκαμε και έναν από τους χώρους που πραγματοποιείται η ιεροτελεστία του cupping και μυηθήκαμε στον σωστό τρόπο δοκιμής και αξιολόγησης ενός καφέ.

Είναι αξιοσημείωτο πως η εταιρεία αντιμετωπίζει την παραγωγή του καφέ και τις συνεργασίες της…Κάθε πελάτης της όπως ο Cortese είναι μοναδικός και δουλεύει μαζί του πιστά με σταθερή ποιότητα και αρχές.

Λίγα λόγια για τον καφέ Cortese

Μια μέρα στο εργοστάσιο που φτιάχνεται ο καφές Cortese - FlagInLife

Ο Καφές Cortese είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Diemme με την Ελληνική εταιρεία Καρούλιας. Για τα χαρμάνια που έχουν δημιουργηθεί η ομάδα της Diemme δούλεψε μαζί με τον Ανδρέα Ματθίδη, πρόεδρο της Ένωσης Ελληνων Οινοχόων και σύμβουλο εκπαίδευσης και ανάπτυξης της εταιρείας Καρούλιας.

Πέρα από το πληθωρικό Primus με τα φοβερά επίπεδα σοκολάτας, το άλλο χαρμάνι που δημιούργησαν με τη συνέργια τους είναι το Electus. To Electus παντρεύει μοναδικές ποικιλίες καφέ από την κεντρική και λατινική Αμερική, δηλαδή από την Ονδούρα, την Κολομβία, την Νικαράγουα και την Βραζιλία. Καθώς τον φέρνεις στη μύτη αμέσως σκάνε τα αρώματα από τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς και στο στόμα έρχονται πολύ όμορφα οι νότες της καραμέλας.

Μια μέρα στο εργοστάσιο που φτιάχνεται ο καφές Cortese - FlagInLife

Τώρα γι αυτούς που προτιμούν τους καφέδες με μοναδική προέλευση θα βρουν τρεις επιλογές Cortese. Τον Brazil με το δυνατό άρωμα κόκκινων φρούτων και το συμπυκνωμένο στόμα, τον Columbia με τις γοητευτικές νύξεις κακάο και το ελαφρύ στόμα και τον Ethiopia με τις εντυπωσιακές ανθικές νότς και το φινετσάτο στόμα.

Μια μέρα στο εργοστάσιο που φτιάχνεται ο καφές Cortese - FlagInLife

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα