Στον κόσμο του Mayan by Aliento, o Σταμάτης Τσίλιας φέρνει τη Nikkei κουζίνα στο τραπέζι σου, σε ένα speakeasy που φτιάχτηκε με μεράκι
Μεσοβδόμαδα και βρίσκομαι στο κέντρο της Αθήνας για έναν μοναδικό σκοπό: να συναντήσω τον Σταμάτη Τσίλια και να γευτώ τα πιάτα του, που ήδη είναι Instagram-ικά και προκαλούν σιελόρροια πάνω από μια οθόνη – η νέα τάση της εποχής.
Κατηφορίζοντας την οδό Πανεπιστημίου και μπαίνοντας στη Στοά Πεσμαζόγλου, ψάχνω να βρω το Mayan by Aliento, το οποίο γνωρίζω πως έχει δημιουργηθεί με μεγάλο κόπο και μεράκι από τον ίδιο τον Σταμάτη, «from scratch», που λέμε και στο χωριό μου! Φτάνοντας στην εξώπορτα, μοιάζει σαν να εισέρχεσαι σε ένα speakeasy εστιατόριο σε κάποια άλλη πόλη, ίσως και χώρα. Μόλις περάσεις την είσοδο, ο χαμηλός φωτισμός, η μουσική, η ησυχία και η zen ατμόσφαιρα του χώρου επιβεβαιώνουν κάθε σκέψη μου, φέρνοντας μνήμες από παρελθοντικά ταξίδια και στιγμές σε Ιαπωνικά εστιατόρια.

Ο Σταμάτης Τσίλιας είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος και σεφ, γνωστός για τη δημιουργική προσέγγισή του στη Nikkei κουζίνα και τη μεγάλη εμπειρία του σε διεθνή εστιατόρια. Δίνει έμφαση στην ποιότητα των πρώτων υλών και στην προσεκτική εκτέλεση συνταγών που παντρεύουν διαφορετικές κουλτούρες. Ψωνίζει μόνος του ή με την κόρη του, έχοντας κάνει τη Βαρβάκειο αγορά δεύτερό του σπίτι. Είναι προσγειωμένος, μια ήρεμη δύναμη, και δεν φοβάται να καταπιαστεί με οτιδήποτε — ακόμη και με τα υδραυλικά του εστιατορίου. Το Mayan by Aliento δεν ήταν ένας έτοιμος χώρος, φτιάχτηκε από το μηδέν με πολύ κόπο από τον Σταμάτη. Προφανώς, «πιάνουν τα χέρια του», και όχι μόνο μαγειρικά.

Μπαίνοντας στο χώρο, ξεχωρίζει η μεγάλη ξύλινη μπάρα, πίσω από την οποία ο Σταμάτης σε υποδέχεται με ευγένεια και γνήσιο χαμόγελο. Ο φωτισμός είναι χαμηλός, η μουσική lounge, και τα τραπεζάκια σε αποχρώσεις γκρι και μαύρου φιλοξενούν έως 20 άτομα τη φορά. Το εστιατόριο έχει ήδη καταφέρει να γίνει διάσημο διεθνώς, και κατά την παραμονή μου διαπιστώνω μικρές παρέες και ζευγάρια από ξένα μέρη, που έχουν μάθει για τη μαγειρική του Σταμάτη από στόμα σε στόμα.
Το μενού είναι λιτό και ειλικρινές. Η εμπειρία του γεύματος στο Mayan είναι ολιστική. Στη φιλοσοφία της Nikkei κουζίνας, προσφέρονται επιλογές σε κρέας, ψάρι και κάποια χορτοφαγικά πιάτα. Το tartare σπαλομίτας, κομμένο εξαιρετικά στο χέρι, σε μερίδα τουλάχιστον 200 γρ., αποδεικνύει πως οι μερίδες είναι γενναιόδωρες και η ποιότητα της πρώτης ύλης εξασφαλίζει value for money.

Ακολούθησαν τα Empanadas of the Winds, Περουβιανά πιτάκια με μοσχαρίσιο κιμά και πράσινη ελιά και τα Gyoza of the Black Sun, Ιαπωνικά πιτάκια με πάπια και μπεσαμέλ καρύδας, όπου η τεχνική και η ποσότητα πρώτης ύλης μαρτυρούν την προσήλωση του Σταμάτη στην ποιότητα. Τελευταίο πιάτο, το Queen’s Embrace, χειροποίητες ραβιόλες γεμιστές με γαρίδες και χτένια σε σάλτσα teriyaki, που ενώνουν αρμονικά γλυκύτητα και θαλασσινές γεύσεις σε απόλυτη ισορροπία.

Η οινική λίστα προσφέρει επιλογές σε λογικές τιμές, ενώ τα επιδόρπια, τα Forbidden Sweets of the Gods, όπως τα αποκαλεί ο σεφ, κλέβουν ματιές από το πάσο. Υπόσχομαι στον εαυτό μου να τα δοκιμάσω σε επόμενη επίσκεψη, μυώντας σταδιακά όλους μου τους φίλους στη χαρά αυτού του speakeasy της Στοάς Πεσμαζόγλου. Και έτσι, σίγουρα θα επιστρέψω, για τα γλυκά αλλά και για τον Σταμάτη.

Ολοκληρώνοντας την εμπειρία, γίνεται σαφές ότι το Mayan by Aliento ξεχωρίζει για την ποιότητα, τη δημιουργικότητα και την αυθεντικότητά του. Ο Σταμάτης Τσίλιας δημιουργεί πιάτα τεχνικά άρτια και γευστικά ισορροπημένα. Η intimate διάσταση του speakeasy concept συμπληρώνει την εμπειρία, καθιστώντας το Mayan έναν προορισμό που αξίζει να ανακαλύψεις. Είναι από τα λίγα εστιατόρια που με κάνουν να θέλω να επιστρέψω, και σύντομα κιόλας!