Στον Φάρο Ψυχικού, εκεί που κάποτε μεσουρανούσε η ιστορική Ράμπα, το all day bistrot Maison Colette, φέρει γαλλική γευστική υπογραφή.
Απόγευμα Τρίτης με τον ήλιο να βαδίζει προς την δύση και μόλις έχω παρκάρει σ’ έναν από τους κάθετους δρόμους της Βασιλείου Δημητρίου στο Νέο Ψυχικό. Περπατώντας με προορισμό το Maison Colette, το καινούριο all day εστιατόριο του Δήμου Στασινόπουλου και της S-One Hospitality, το βλέμμα μου κερδίζει το επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο που για πολλές δεκαετίες φιλοξένησε την ιστορική Ράμπα, το πρώτο καφέ-εστιατόριο στον Φάρο Ψυχικού που μεσουράνησε για 40 συναπτά έτη. Η παράξενη μαβιά απόχρωση (ματζέντα λέγεται μου είπαν οι πιο ειδικοί) γέμιζε τον χώρο, χαρίζοντας στο βλέμμα μια μενεξεδένια χρωματική αίσθηση.
Με τη δύση του ηλίου, το μωβ σκηνικό με τις διαθλάσεις του φωτός από τους πολυέλαιους και τους γλόμπους των φαναριών της αυλής, απέκτησε μια παράξενη ομορφιά. Πέρασα μέσα από τα δωμάτια του κτιρίου, το καθένα μεταμορφωμένο σε μια κομψή εστιατορική σάλα, για να βγω στην πίσω αυλή, έναν καλοκαιρινό κήπο με μωβ μαξιλάρια στις σφυρηλατημένες μεταλλικές καρέκλες και πολυθρόνες, και τραπεζαρίες κήπου -γνωστές και ως φερ φορζέ. Στα τραπέζια, λινά τραπεζομάντηλα και πάνω τους πιάτα και βαμβακερές πετσέτες με ανάγλυφο το λογότυπο του Maison Colette. Η εικόνα δε μεγαλύτερων ηλικιακά σερβιτόρων ανάμεσα στους αρκετά νεότερους, με χαροποίησε ιδιαίτερα, δείχνοντάς μου το στίγμα ενός επαγγέλματος που οφείλει να έχει παρόν και μέλλον.
Maison Colette λοιπόν, και εδώ όλα συνηγορούν στην απόλαυση, με έντονο το αποτύπωμα μιας σπουδαίας Γαλλίδας συγγραφέα και ευζωίστριας μεταξύ άλλων. Της Sidonie-Gabrielle Colette, ευρύτερα γνωστής ως Colette. Κάθε κοκτέιλ που ήρθε στο τραπέζι από το καλωσόρισμα μέχρι αυτό στο τέλος του δείπνου, έφερε το όνομα ενός από τα βιβλία της, ενώ πλείστες αναφορές στον χώρο είχαν τη σημειολογική τους αναφορά στη σπουδαία Γαλλίδα. Ο δερματόδετος κατάλογος χαρίζει γαλλικούς τίτλους στις επιμέρους κατηγορίες, τοποθετώντας τον επισκέπτη σε περισσότερο ή λιγότερο γνωστά γαλλικά γευστικά νερά, μιας κουζίνας που οι ομοιότητές της με τον μαγειρικό χαρακτήρα μιας παρισινής μπρασερί είναι εμφανής.
Αν και το πιάτο με το οποίο θα ξεκινήσω την περιγραφή μου δεν άπτεται της γαλλικής κουζίνας (περισσότερο της ιταλικής θα έλεγα), εντούτοις έχει γίνει ήδη ίσως το πιο δημοφιλές, δηλώνοντας πως στο Maison Colette, οι μεσογειακές και δη ιταλικές αναφορές δε θα λείπουν από το μενού. Αναφέρομαι στα ριγκατόνι με μανιτάρια τρούφα, ζωμό μανιταριών και παρμεζάνα.
Ξεκινώντας, από μπροστά μου παρέλασαν ένα στιβαρό tartare de boeuf με υφάλμυρο χαρακτήρα και κρεάτινη αίσθηση, αλλά και πράσινα γκρατιναρισμένα σπαράγγια με παλαιωμένο τυρί gruyère και φρέσκια τρούφα. Παράκαμψα μια δυνατή επιθυμία να δοκιμάσω την κλασική σαλάτα Nicoise και μπήκα στον πειρασμό να γευτώ μια σαλάτα Roquefort, με ψητά κάσιους, σπανάκι με kale και μια διακριτική βινεγκρέτ λεμόνι.
Ο κατάλογος στο Maison Colette, περιλαμβάνει αρκετές επιλογές κλασσικών γαλλικών πιάτων δοσμένες από την ταλαντούχα ματιά του executive chef του ομίλου, Δημήτρη Σταμούδη και του chef de cuisine Γιώργου Καλλίθρακα. Θα σταθώ στο άψογα μαγειρεμένο Entrecôte Café de Paris και την καλοδουλεμένη Dover sole meunière.
Προσπερνώντας με μια σχετική ταχύτητα τις δημοφιλείς επιλογές επιδορπίου που επιμελείται ο Θανάσης Σταμούδης, επέλεξα μια τάρτα σοκολάτας με αλατισμένη καραμέλα και μια σάλτσα από καφέ και σοκολάτα. Μια λίστα κρασιών με ελληνογαλλικό αποτύπωμα και αρκετές ενδιαφέρουσες επιλογές επιδόρπιων οίνων, θα συντροφεύσουν την επίσκεψή σας στον πανέμορφο κήπο του Maison Colette, καθώς εσείς θα απολαμβάνετε το δείπνο σας ή το μεσημεριανό σας γεύμα, κρατώντας ζωντανή την εικόνα μιας άλλης εποχής, τοποθετημένης στο κέντρο του Ψυχικού.
Maison Colette
All day Bistrot
Διευθ: Βασιλείου Δημητρίου 14, Νέο Ψυχικό, 154 51
Τηλ: 210 2650200
Ώρες λειτ: καθημ. 12:00-00:00, Σαβ-Κυρ. 10:00-00:00
Τιμή: 50-70€ (χωρίς το ποτό)