Μπορεί να βρεθείς στη Λέρο, κάνοντας ένα διάλειμμα από την Κώ, την Κάλυμνο ή την Πάτμο. Μπορεί όμως να βρεθείς εδώ, αποφασισμένος να βάλεις μία άνω τελεία στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας. Είναι αυτό το νησί που μοιραία βάζει τον επισκέπτη σε μία διαδικασία αναθεώρησης της καθημερινότητας και των σημαντικών της ζωής.
Αειφορία στην τουριστική ανάπτυξη
Το νησί, έχει πιστοποιηθεί, ως το πρώτο νησί στην Ελλάδα που είναι φιλικό προς τον ποδηλάτη, δίνοντας το “σήμα” στους λάτρεις του ποδηλάτου, ότι εδώ θα βρουν ότι χρειάζονται ώστε να απολαύσουν τις ποδηλατικές τους βόλτες.
Μέσω αυτής της πιστοποίησης, η Λέρος, αναδεικνύεται σε έναν προορισμό πρωτοπόρο στην προσπάθεια για αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού.Το δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών στο νησί, ξεχωρίζει για την κατάλληλη σήμανση, ενώ η ευνοϊκή μορφολογία του εδάφους και το εξαιρετικό κλίμα της Λέρου, την καθιστούν ιδανικό προορισμό για μεμονωμένους ή οργανωμένους ποδηλάτες.
Ανεξερεύνητη Γη
Διατηρώντας ζωντανή την παραδοσιακή πολιτισμική ταυτότητα καθώς και την ιστορική μνήμη, με τα μοναδικά της ιστορικά μνημεία και εγκαταστάσεις, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, με μεγάλη ποικιλία μονοπατιών και ποδηλατικών διαδρομών, αλλά και με τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά της, η Λέρος, το νησί της Άρτεμης, παραμένει μια ανεξερεύνητη γη, ένας πόλος έλξης στα βόρεια Δωδεκάνησα, πλέον και με ποδήλατο!
Αναφορά από τον Θουκιδίδη
Η θεά Άρτεμη, λατρευόταν στο νησί και σήμερα μπορούμε να επισκεφτούμε το σωζόμενο ιερό της στο Παρθένι. Ο Θουκιδίδης, αναφέρεται σε αυτό, σε σχέση με τη σημαντική συμβολή του στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, κάτι στο οποίο συνέβαλλε η γεγραφία της περιοχής, τα λιμάνια και οι κλειστοί κολπίσκοι. Αντίστοιχα σημαντικό ρόλο έπαιξε το νησί και κατά τη διάρκεια του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το Portolago, το Λακκί
Οι Ιταλοί, εχτισαν εδώ μία ολόκληρη πόλης, το Portolago, το οποίο σήμερα ονομάζεται Λακκί και αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου. Κάνοντας μία βόλτα στο Λακκί, θα βρεθείτε μπροστά σε κτίρια ορθολογιστικής αρχιτεκτονικής με ιδιαίτερες προσόψεις. Παράλληλα μία επίσκεψη στο Τούνελ Μερικιάς, σε ένα από τα πιο πρωτότυπα πολεμικά μουσεία του κόσμου,θα σας δώσει τη δυνατότητα να δείτε πλήθος εκθεμάτων από την Κατοχή, τα οποία βρέθηκαν διάσπαρτα σε όλο το νησί. Άλλοτε η υπογεια αυτή στοά, αποτελούσε αποθήκη πυρομαχικώναλλά και καταφύγιο για τους ντόπιους κατά τη διάρκεια της Μάχης της Λέρου που διήρκεσε τρεις ημέρες.
Οι αγιογραφίες των εξορίστων
Την περίοδο της χούντας, η Λέρος, αποτέλεσε τόπο εξορίας και φτάνοντας στην Αγία Κιουρά, βρίσκουμε ένα μικρό ξωκλήσι, πίσω από τον κόλπο του Παρθενίου, το οποίο το έχουν εικονογραφήσει οι εξόριστοι. Μία άλλη ιδιαίτερη εκκλησία του νησιού, είναι εκείνη του Αγίου Ισιδώρου στην Κόκκαλη, η οποία έχει χτιστεί σε ένα βραχώδες ύψωμα πάνω στη θάλασσα και θυμίζει το Ποντικονήσι.
Ο στρατώνας των βοτάνων
Στο νησί, υπάρχουν διάσπαρτοι, αρκετοί εγκαταλελημένοι στρατώνες, απομεινάρια της ιταλοκρατίας. Ενας από αυτούς τους στρατώνες, έχει μετατραπεί σε επισκέψιμο αγρόκτημα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, από τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό ΠΕ του Τομέα Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου. Βρίσκεται στο Κουλούκι της Λέρου, και ονομάζεται “Καζέρμα των Βοτάνων”, καθώς καζέρμα, σημαίνει στρατώνας στα ιταλικά.