Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου στην Κυανή Ακτή, πριν μερικές εβδομάδες, είχα την ευκαιρία να περάσω μερικές ώρες και στο κοσμοπολίτικο St. Tropez. Νομίζω ότι ήταν το μοναδικό μέρος από όσα επισκέφτηκα στην περιοχή που θα ήθελα να ξαναπάω και να το περπατήσω λίγο παραπάνω.
Ο κόσμος του, η αύρα του, τα σοκάκια,τα κτήρια και κυρίως οι γκαλερί διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία της πόλης, με έκαναν «σχεδόν» να το ερωτευτώ. Μέσα στα λίγα που πρόλαβα να δω, εντυπωσιάστηκα από τα ζωντανά γλυπτά της αμερικανίδας καλλιτέχνιδας Carole A. Feuerman, που είδαμε σε κεντρικές πλατείες του St. Tropez,σε μία γκαλερί αλλά και στο λιμάνι.
Ήταν αφορμή για να γνωρίσω περισσότερα για την Feuerman αλλά και έμπνευση για το σημερινό άρθρο του «Items of desire».
Ποια είναι η Carole A. Feuerman;
Είναι Αμερικανίδα γλύπτρια και καλλιτέχνης που εκπροσωπεί επάξια τον υπερρεαλισμό. Χρησιμοποιεί μια ποικιλία υλικών όπως ρητίνη, μάρμαρο και μπρούτζο. Είναι μία από τους τρεις καλλιτέχνες που πιστώθηκαν για την έναρξη του κινήματος του Υπερρεαλισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Είναι περισσότερο γνωστή για τα εμβληματικά εικονιστικά έργα της με κολυμβητές και χορευτές. Είναι η μόνη καλλιτέχνις που φτιάχνει υπαίθρια γλυπτά που μοιάζουν με αληθινά και η μόνη γυναίκα γλύπτρια που το κάνει.
Σπούδασε στο Hofstra University, στο Temple University και αποφοίτησε από τη Σχολή Εικαστικών Τεχνών στη Νέα Υόρκη. Ξεκίνησε την καριέρα της ως illustrator. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ονομαζόταν Carole Jean, εργαζόταν για τους New York Times και δημιούργησε εξώφυλλα άλμπουμ για τους Alice Cooper και τους Rolling Stones.
Έχει διδάξει, έχει κάνει διαλέξεις κι έχει δώσει εργαστήρια στο MoMa της Νέας Υόρκης και στο Μουσείο Guggenheim. Το 2011 ίδρυσε το Ίδρυμα Γλυπτικής Carole A. Feuerman. Τα έργα τέχνης της βρίσκουμε σε 31 μουσεία, καθώς και στις συλλογές διαφόρων πόλεων αλλά και συλλεκτών όπως της Hillary Clinton, του Frederick R. Weisman Art Foundation, του Dr. Henry Κίσινγκερ, αλλά και στη συλλογή του περιοδικού Malcom Forbes.
Τα δημόσια έργα της Feuerman έχουν παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων στο Central Park και SoHo, στην Avenue George V στο Παρίσι, Harbour City στο Χονγκ Κονγκ, Μιλάνο, Ρώμη, Giardino della Marinaressa στην Ιταλία, New Bond Street και Knokke Heist στο Βέλγιο. Μπορούμε να βρούμε έργα της στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων του Ινστιτούτου Smithsonian, στο Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ, στη Biennale της Βενετίας, στη Galleria d’Arte Moderna, στο Palazzo Strozzi Palace και Palazzo Reale στο Μιλάνο.
H Έμπνευσή της
Όπως έχει δηλώσει η ίδια σε συνέντευξή της «Μια μέρα, ενώ καθόμουν σε μια παραλία, οραματίστηκα μια κολυμβήτρια να βγαίνει από το νερό… τα μαλλιά γλιστρούσαν προς τα πίσω, το νερό έσταζε από το δέρμα τους και το βλέμμα έκστασης στο πρόσωπό της καθώς κατάφερνε κάτι που την έκανε χαρούμενη. Ταυτίστηκα μαζί της και αποφάσισα να δημιουργήσω ένα γλυπτό μιας κολυμβήτριας. Το ονόμασα «Καταλίνα». Έγινε το πιο διάσημο γλυπτό μου και οδήγησε στη δημιουργία των υπόλοιπων κολυμβητών μου.»
Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να μεταφέρει μέσω των γλυπτών της
Η δουλειά μου ποτέ δεν μιμείται απλώς το ανθρώπινο σώμα. Θέλω η δουλειά να πάει το σώμα σε άλλο επίπεδο. Είναι σημαντικό για μένα οι κολυμβητές μου να λένε τις ιστορίες μου, για την κατάκτηση του φόβου, την επιβίωση και την ισορροπία της επιμονής. Ήθελα ο θεατής να έχει έναν συναισθηματικό δεσμό με κάθε κομμάτι και να προκαλεί την ευτυχία – τίποτα ενοχλητικό ή ενοχλητικό, μόνο ηρεμία, αισθησιασμός και ομορφιά. Γι’ αυτό τα ονόμασα The Golden Mean, Balance, Perseverance, and Survival of Serena.
Η έκθεσή της στο St. Tropez
Αρχικά είχε επισκεφτεί το Saint-Tropez το 2021, καθώς ήταν ένας από τους σταθμούς της ευρωπαϊκής περιοδείας της. Φέτος επέστρεψε στην Côte d‘Azur για μια δημόσια έκθεση των υπερρεαλιστικών γλυπτών της, “Réflexions de l’âme”, που διοργανώθηκε από την Bel-Air Fine Art gallery, σε συνεργασία με την πόλη του Saint-Tropez. Από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2022, οι διάσημες σε φυσικό μέγεθος και μνημειώδεις κολυμβήτριες και χορεύτριες της κατακτούν κι εντυπωσιάζουν τους δρόμους, τις πλατείες και το λιμάνι της πόλης… Και κάπως έτσι βρέθηκαν στον δρόμο μας!