fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Η οινική ισχύς εν τη ενώσει: ο ΣΕΟ και η Burgundy School of Wine & Spirits Business συνεργάζονται για την ανάδειξη του ελληνικού κρασιού
glass of wines

Η οινική ισχύς εν τη ενώσει: ο ΣΕΟ και η Burgundy School of Wine & Spirits Business συνεργάζονται για την ανάδειξη του ελληνικού κρασιού

Με πλήρη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τρίτη 31 Μαΐου ο δεύτερος κύκλος της αποκλειστικής συνεργασίας του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου με την Burgundy School of Wine & Spirits Business, που εδρεύει στην Dijon και έχει στόχο να βοηθήσει μικρές και μεσαίες δυναμικές οινοποιητικές μονάδες, μέλη του Συνδέσμου, να διεισδύσουν με επιτυχία σε αγορές του εξωτερικού.

Υπό την καθοδήγηση του κ. Chris McIndoe, συμβούλου με διεθνή εμπειρία και μέλους του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής, είκοσι τέσσερα μέλη του προγράμματος ΜΒΑ από οκτώ διαφορετικές χώρες (ΗΠΑ, Καναδάς, Κίνα, Κορέα, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ταϊβάν) παρουσίασαν στο χώρο του οινοποιείου Παπαγιαννάκου την πολύμηνη μελέτη των έμπειρων σπουδαστών (οι περισσότεροι έχουν πολλά χρόνια επαγγελματικής πορείας στο χώρο), που εξέτασαν σε ομάδες τις ιδιαιτερότητες και τη δυναμική του Οινοποιείου Αλεξάκη από την Κρήτη, του Οινοποιείου Αποστολάκη (Argo Wine) από τον Βόλο, του Κτήματος Ακράνι από την Κω, του Κτήματος Παπαντώνη από το Άργος, του Οινοποιείου Τσιλιλή από τα Τρίκαλα και του Κτήματος Τσέλεπου από τη Μαντίνεια.  Παρέδωσαν δε στους εκπροσώπους του κάθε οινοποιείου πολυσέλιδη εμπιστευτική μελέτη με ανάλυση των στοιχείων του οινοποιείου, δεδομένα από τις διεθνείς αγορές και συγκεκριμένες προτάσεις.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
Παρουσίαση φοιτητών στους οινοπαραγωγούς

O Chris McIndoe στην εκδήλωση, μετά την εμπιστευτική παρουσίαση, υπογράμμισε τον πλούτο των ελληνικών ποικιλιών και τη διαφορετικότητα των οινοποιείων που συμμετείχαν και δήλωσε αποκλειστικά στο Flag: «Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που συνεργαζόμαστε για δεύτερη φορά με το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου, καθώς δίνεται στους σπουδαστές μας η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με αληθινούς παραγωγούς. Κι αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα, όπου ο τόπος μπορεί να σε μπερδεύει με τις πολλές γηγενείς ποικιλίες, αλλά παράλληλα σε ανταμείβει πλουσιοπάροχα». Ο ίδιος πιστεύει πολύ στο κοινό πρότζεκτ και θεωρεί ότι βασικό πλεονέκτημα του προγράμματος είναι το γεγονός πως αυτοί που φοιτούν στη σχολή προέρχονται από διαφορετικές χώρες κι έτσι το «μπολιάζουν» με διαφορετικές κουλτούρες. «Το πλεονέκτημα έρχεται πάντα από τη διαφοροποίηση. Καλυτερεύουμε όταν κοιτάμε με άλλο πρίσμα τα πράγματα, όταν ψάχνουμε εναλλακτικά σκεπτόμενοι, όταν προσπαθούμε να βελτιωθούμε βαδίζοντας σε νέα μονοπάτια», συμπλήρωσε σχετικά.

Στην ερώτηση για το πού βλέπει την Ελλάδα στην παγκόσμια αγορά κρασιού, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα έχει πολλά να δώσει, ειδικά τώρα που οι καταναλωτές σε διεθνές επίπεδο εμφανίζονται να είναι πιο περιπετειώδεις από ποτέ, τόνισε πως αποτελεί αναμφισβήτητο πλεονέκτημά μας το γεγονός ότι επανέρχονται στο προσκήνιο οι αμιγώς ελληνικές ποικιλίες κι ότι προσωπικά λατρεύει το αγιωργίτικο, για τον αρωματικό και γευστικό του πλούτο, όπως και για τη δυνατότητά του να δώσει πολλούς τύπους κρασιών.

Τους φοιτητές συνόδευσε ο διευθυντής του Ιδρύματος Jerome Gallo, ο οποίος δήλωσε ότι «οι ελληνικές ποικιλίες είναι σαν τις νότες που χρησιμοποιούν οι ταλαντούχοι Έλληνες οινοποιοί προκειμένου να συνθέσουν τη μελωδία που λέγεται ελληνικό κρασί. Το κρασί είναι αναπόσπαστο μέρος, δυστυχώς παραμερισμένο ακόμα, του ελληνικού πολιτισμού».

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΤΘΙΔΗ
Παρουσίαση Ανδρέα Ματθίδη

Στο Flag μίλησε και ο Άρης Τσέλεπος, από το ομώνυμο οινοποιείο, το οποίο ήταν ανάμεσα στα έξι που επιλέχθηκαν για το εγχείρημα: «Είμαι χαρούμενος και ευγνώμων για τη συμμετοχή του Κτήματος Τσέλεπου στο πρόγραμμα, καθώς η πολύμηνη συνεργασία μας με την Burgundy School of Wine & Spirits Business θα δώσει καρπούς. Οι σπουδαστές που ήταν μαζί μας σε αυτή τη διαδρομή προέρχονται από την Πορτογαλία, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία και την Κίνα. Παρά τις διαφορές στην καταγωγή, έχουν κοινό παρονομαστή την αγάπη τους για το κρασί. Οι συμβουλές και οι παρεμβάσεις τους, ειδικά σε θέματα επικοινωνίας, ήταν εξαιρετικές.  Μαζί είδαμε, ανακαλύψαμε ξανά πράγματα που υπήρχαν ως γνώση, αλλά πρέπει να εφαρμοστούν με πιο σύγχρονο τρόπο, ενώ ανακαλύψαμε και καινούργια, συναρπαστικά πεδία».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου της Καμπανίας (Champagne), Θεόδωρος Γεωργόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκτέλεση του προγράμματος για δεύτερη χρονιά, καθώς και τη βεβαιότητα ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα βρει έδαφος να καρποφορήσει, ικανοποιώντας ζωτικές ανάγκες του αμπελοοινικού κόσμου της χώρας, αλλά και να εμπνεύσει τους ταλαντούχους σπουδαστές της φημισμένης Σχολής της Βουργουνδίας.

Μετά την εμπιστευτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε κάθε οινοποιείο, ακολούθησε παρουσίαση του κ. Ανδρέα Ματθίδη DipWEST, προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων και συμβούλου εκπαίδευσης και ανάπτυξης προϊόντων της εταιρείας Καρούλιας, για τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού αμπελώνα, όπως επίσης και γευσιγνωσία των οίνων Παπαγιαννάκου.

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα