fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Η Αντιγόνη σε καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα
antigoni greece

Η Αντιγόνη σε καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα

Σε σκηνοθεσία του καταξιωμένου σκηνοθέτη Cezaris Graužinis και με ένα υπέροχο καστ πρωταγωνιστών το επίκαιρο όσο ποτέ έργο του Σοφοκλή είναι η παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε

Με sold out ξεκίνησε την περιοδεία της σε όλη την Ελλάδα στις 15 Ιουλίου από τον φορτισμένο χώρο των Δελφών η πολυαναμενόμενη «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία του καταξιωμένου σκηνοθέτη Cezaris Graužinis με πρωταγωνιστές τους Έλλη Τρίγγου, Βασίλη Μπισμπίκη, Δανάη Μιχαλάκη, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Γιώργο Παπαγεωργίου, Χρήστο Σαπουντζή, Στρατή Χατζησταματίουκά. Μάλιστα, τα εισιτήρια δύο ημέρες πριν τη διεξαγωγή της μεγάλης πρεμιέρας στους Δελφούς είχαν κιόλας εξαντληθεί.

Πρόκειται για μια σύγχρονη και επίκαιρη μεταφορά της σοφόκλειας αντιπολεμικής τραγωδίας με ένα ανατρεπτικό πρωταγωνιστικό καστ ηθοποιών νέας γενιάς. Πιο συγκεκριμένα Αντιγόνη είναι η Έλλη Τρίγγου, Κρέοντας ο Βασίλης Μπισμπίκης, Ισμήνη η Δανάη Μιχαλάκη, Άγγελος ο Γιώργος Παπαγεωργίου και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης είναι ο Κορυφαίος του Χορού.

antigoni greece

Η υπόθεση είναι γνωστή: την επόμενη του Εμφυλίου στη Θήβα, οι μέχρι χθες προστάτες της πόλης γιορτάζουν τη νίκη τους, προσπαθώντας να σβήσουν από τη μνήμη τους τις μέρες της ανασφάλειας και της δυστυχίας. Ο νέος ηγεμόνας, ο Κρέοντας, συμμετέχει στη γιορτή με στόχο να εδραιώσει την εξουσία του, εκφοβίζοντας τους συμπολίτες του με απειλές. ”Γιορτάζει” και η νεαρή Αντιγόνη· μια γιορτή ανυπακοής, που την φωτίζει ο ενθουσιασμός της αντίστασης στον πολιτικό πραγματισμό της τυραννίας.

Ο σκηνοθέτης Cezaris Graužinisέχιε δηλώσει σχετικά με την παράσταση:

«Κλαίγοντας ερχόμαστε στον κόσμο∙ στο τέλος μάς συνοδεύουνε δάκρυα και στεναγμοί. Αλλά, τι συμβαίνει μεταξύ αρχής και τέλους -τι είναι η ίδια η ζωή; Λίγο πριν το φινάλε της Αντιγόνης, εμφανίζεται ο Άγγελος και εξιστορεί τη συμφορά του τυράννου της Θήβας Κρέοντα, που μόλις έγινε μάρτυρας της αυτοκτονίας του αγαπημένου γιου του. Κρυμμένος πίσω από προσωπείο του Άγγελου, ο Σοφοκλής μάς λέει:

Δεν ζει ο άνθρωπος όταν χάσει όσα του δίνουν χαρά.
Πεθαίνει κάθε μέρα την ζωή του.
Συσσώρευσε όσα πλούτη θες,
απόκτησε όση εξουσία φιλοδοξείς…
Χαρά· έχεις χαρά;
Τα υπόλοιπα δεν είναι ούτε καπνού σκιά.

(Μτφρ. Γιώργος Μπλάνας)

antigoni greece

Αυτά τα λόγια ακούγονται υπερβολικά υγιή, ακόμα και προκλητικά, στο πλαίσιο της σύγχρονης κουλτούρας του φόβου που, αργά αλλά λυσσαλέα, μας μετατρέπει σε άθλια, αέναα πεινασμένα παράσιτα στο σώμα της όμορφης Γης μας. Η τραγωδία της Αντιγόνης και του Κρέοντα μας έδωσε την ανεκτίμητη δυνατότητα να ξανασκεφτούμε και να αναζητήσουμε τα φαινόμενα της…χαράς. Ναι, προπάντων τη χαρά, ως βάση της ανθρώπινης ύπαρξης». Η παράσταση πραγματοποιεί περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου θα παρουσιαστεί στις 5 και 6 Αυγούστου.

Ενημερωθείτε για τους σταθμούς της περιοδείας και προμηθευτείτε έγκαιρα τα εισιτήριά σας στο ticketservices.gr και για τις παραστάσεις στην Επίδαυρο στο viva.gr/tickets.

antigoni greece

Ο πολιτιστικός οργανισμός «Λυκόφως» ευχαριστεί θερμά το κοινό για την πρωτοφανή ανταπόκριση και ενημερώνει εγκαίρως για την εξάντληση των διαθέσιμων θέσεων με σκοπό την αποφυγή της ταλαιπωρίας των θεατών που δεν έχουν ήδη προμηθευτεί εισιτήρια.

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα