Στο εστιατόριο Hasika του Ρεθύμνου, ο Μιχάλης Χάσικος και η κόρη του Φρόσω πατάνε γερά στη γαστρονομική παράδοση της Κρήτης, φέρνοντάς τη στο σήμερα και σχεδιάζοντας το μέλλον της
Η κρητική κουζίνα είναι ένας ολόκληρος πολιτισμός που κουβαλά αιώνες ιστορίας, μνήμης και συλλογικής ταυτότητας. Από την αρχαιότητα έως σήμερα, οι Κρητικοί έμαθαν να ζουν με όσα τους προσφέρει η γη και η θάλασσα, δημιουργώντας μια κουζίνα που συνδυάζει απλότητα και βάθος, γεύση και υγεία, τοπικότητα και παγκόσμια απήχηση. Η διατροφή της Κρήτης αποτελεί θεμέλιο της μεσογειακής διατροφής, που σήμερα αναγνωρίζεται διεθνώς ως πρότυπο υγιεινής ζωής και μακροζωίας. Το ελαιόλαδο, οι ελιές, τα άγρια χόρτα, τα όσπρια, το κρασί, το μέλι και τα τυριά του νησιού αποτελούν φορείς πολιτισμού, συνδεδεμένοι με παραδόσεις, εθιμοτυπίες και εορτασμούς.
Όμως, η αξία της κρητικής κουζίνας δεν περιορίζεται στη νοσταλγία ή στο φολκλόρ. Αντιθέτως, αποτελεί σήμερα ένα δυναμικό πολιτιστικό προϊόν, με τεράστιο τουριστικό και οικονομικό δυναμικό. Και ως τέτοιο, οι φορείς της Κρήτης και της κεντρικής διοίκησης θα έπρεπε να το προστατεύουν, να το αναδεικνύουν και να το εξελίσσουν. Όμως, καθώς η πολιτεία δεν αντιλαμβάνεται τη γαστρονομία ως στοιχείο πολιτισμού και οικονομικής ανάπτυξης, υπάρχουν λίγοι Δον Κιχώτες που έχουν αναλάβει να διαφυλάξουν το θησαυρό με δική τους πρωτοβουλία και κόστος.
Στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, κοντά στο κέντρο των τουριστικών ροών, εδρεύει ένας από αυτούς τους Δον Κιχώτες. Ο Μιχάλης Χάσικος, chef με πλούσια εμπειρία και περισσή αγάπη για τον τόπο του, έχει δημιουργήσει ένα ιδιότυπο εργαστήρι έρευνας, διάσωσης, διάδοσης, αλλά και εξέλιξης του γαστρονομικού πλούτου της Κρήτης. Στην κουζίνα του Hasika είναι εμφανής η διαρκής προσπάθεια ένταξης των συνταγών και των πρώτων υλών του τόπου του στο σύγχρονο μαγειρικό γίγνεσθαι. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει όμως από ανάλογες προσπάθειες, είναι ο ανεπιτήδευτος τρόπος με τον οποίο τα στοιχεία του παρελθόντος μετουσιώνονται σε σύγχρονα πιάτα που διαθέτουν απήχηση ακόμα και σε δύσκολα εστιατορικά κοινά.

Ο Χάσικος, αυτή τη φιλοσοφία, αλλά και την αγάπη για την κουζίνα του τόπου του, την έχει μεταδώσει στην κόρη του Φρόσω, την οποία βρίσκουμε στην κουζίνα του Hasika σε βασικό πλέον ρόλο, όχι μόνο να εκτελεί συνταγές, αλλά και να ερευνά και να πειραματίζεται και η ίδια με το παρόν και το μέλλον της Κρητικής κουζίνας.
Το καλωσόρισμα στο τραπέζι είναι γνήσιο και άθικτο: Γραβιέρα, αγκινάρα και ασκορδουλάκοι, μαζί με ένα μπουκαλάκι μονοποικιλιακή τσικουδιά από Syrah του αποστακτηρίου 35N, το οποίο παρεμπιπτόντως κάνει μοναδική δουλειά στην παραγωγή ποιοτικής ρακής από τα καλύτερα σταφύλια της Κρήτης.
Οι Γαρίδες Σαγανάκι, μαριναρισμένες με αριάνι, φρέσκια ντομάτα, βασιλικό, φέτα, χαρουποπαξίμαδο και καυτερό μπούκοβο, είναι γεμάτες γεύση, κλείνοντας το μάτι στον παραδοσιακό ντάκο, με έναν τρόπο που μόνο δοκιμάζοντας μπορείς να ανακαλύψεις.
Δείτε τώρα κάποια από τα υλικά που χρησιμοποιεί η chef στο υπέροχο Καρπάτσιο Λεοντόψαρου: ασκορδουλάκκοι, κρίταμο, τηγανητός ξινόχοντρος, λάδι από λεμονόφυλλα και μαϊντανό. Πραγματικό αριστούργημα γευστικά, το πιάτο αυτό είναι το καλύτερο παράδειγμα χρήσης υλικών από την τοπική παράδοση σε μία τεχνική που απηχεί στον σύγχρονο εστιατορικό επισκέπτη.
Εξίσου δυνατά και με στοιχεία Κρήτης τα Θαλασσινά με άγριες Αγκινάρες με το ψάρι που έφερε ο ψαράς (στην περίπτωσή μας λεοντόψαρο, γαρίδες, βόνγκολες, σουπιά τσιγαριαστή, ξινόχοντρος τηγανητός, αυγολέμονο καρότου (χωρίς αυγό) και μυρωδικά της Κρήτης.
Το Κουνέλι λεμονάτο με λεμονόφυλλα, θυμάρι, δεντρολίβανο και μαρουβά, είναι ένα εμβληματικό πιάτο της Κρήτης που εδώ αρωματίζεται με τα κατάλληλα μυρωδικά, διατηρώντας ένα μοναδικό μέλωμα και μια ένταση που το κάνει αξέχαστο.
Ειδική μνεία στα γλυκά της Φρόσως Χάσικου, καθώς στο συγκεκριμένο είδος έχει αποδείξει περίτρανα το ταλέντο της. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το Σαραγλί με Παγωτό φυστίκι, κρέμα και τρίμμα φυστικιού και τζελ από ρόδι, ένα παραδοσιακό γλυκό, ιδωμένο με σύγχρονη ματιά, γεμάτο φροντίδα και αγάπη. Στη λίστα των κρασιών θα βρείτε πολλές επιλογές από τον αμπελώνα της Κρήτης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, ενώ αν θελήσετε να δροσιστείτε με ένα cocktail, το παρακείμενο bar Η17, θα σας το προσφέρει απλόχερα. Η γαστρονομική κληρονομιά της Κρήτης είναι ένα πολιτιστικό κεφάλαιο που οφείλουμε να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε. Με προσπάθειες όπως αυτή των Μιχάλη και Φρόσως Χάσικου, η κουζίνα του νησιού μπορεί να συνεχίσει να εμπνέει, να συγκινεί και να ενώνει ανθρώπους. Γιατί η κρητική γαστρονομία είναι μνήμη, ταυτότητα και τρόπος ζωής, με μεγάλο παρελθόν, αλλά και υπό προϋποθέσεις, λαμπρό μέλλον.