fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Εστιατόριο Μαυρίκος: Η ζωντανή ιστορία της κουζίνας της Ρόδου
εστιατόριο Μαυρίκος στη Λίνδο

Εστιατόριο Μαυρίκος: Η ζωντανή ιστορία της κουζίνας της Ρόδου

Το εστιατόριο Μαυρίκος στη Λίνδο υπηρετεί πιστά τη γευστική παράδοση της Ρόδου εδώ και 90 χρόνια. Ο Μιχάλης και Δημήτρης Μαυρίκος έχουν φροντίσει γι’ αυτό.

 

Οδηγώντας για πρώτη φορά προς το εστιατόριο Μαυρίκος, λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου, απλώθηκε μπροστά μου η Λίνδος. Ένας παραδοσιακός οικισμός με μεγάλη ιστορία, μιας και είναι μια από τις 3 αρχαιότερες πόλεις του νησιού,  χρονολογημένη στην εποχή του χαλκού και των Μυκηναϊκών χρόνων. Στην κορυφή του βράχου δεσπόζει επιβλητική η Ακρόπολή της, ατενίζοντας από ψηλά τον παραθαλάσσιο οικισμό. Ένα αρχιτεκτονικό θαύμα των ελληνιστικού κόσμου, με κύριο αξιοθέατο τα ερείπια του ναού της Λίνδιας θέας Αθήνας. Μια απότομη κατηφορική φουρκέτα με οδήγησε στην κεντρική πλατεία, που κάθε χρόνο ασφυκτιά από τα αυτοκίνητα και λεωφορεία που μεταφέρουν επισκέπτες στην παλιά πόλη.

Εστιατόριο Μαυρίκος: Η ζωντανή ιστορία της κουζίνας της Ρόδου - FlagInLife
Πηγή: travel.gr

Αν και το εστιατόριο Μαυρίκος καταλαμβάνει ένα κεντρικό σημείο της πολύβουης πλατείας, εντούτοις καμία σχέση δεν έχει με οτιδήποτε τουριστικό κατακλύζει τη Λίνδο. Αφού πέρασα κάτω από την αψιδωτή του είσοδο, περιπλανήθηκα για λίγο στον χώρο παρατηρώντας. Ένα περίεργο πάντρεμα υλικών και τεχνοτροπιών συνδυάζεται σε αυτήν την αυλή με την μεγάλη ιστορία.

Εστιατόριο Μαυρίκος: Η ζωντανή ιστορία της κουζίνας της Ρόδου - FlagInLife

Στρωμένο βότσαλο την καλύπτει ολόκληρη, αψίδες και ροδίτικες καμάρες χαρακτηρίζουν την αρχιτεκτονική του χώρου, ενώ μια πυκνή κληματαριά χαρίζει τη σκιά και τη δροσιά της. Οι τοίχοι είναι γεμάτοι με αναφορές του ξένου τύπο στο εστιατόριο και οι δεκάδες φωτογραφίες από διάσημους των γραμμάτων και των τεχνών που το έχουν επισκεφθεί όλα αυτά τα χρόνια, εναλλάσσονται με ροδίτικα πιάτα ζωγραφισμένα στο χέρι.

Εστιατόριο Μαυρίκος: Η ζωντανή ιστορία της κουζίνας της Ρόδου - FlagInLife

Ο οικονομολόγος Μιχάλης Μαυρίκος και ο αδερφός του Δημήτρης, ο μάγειρας της ιστορίας μας, ανέλαβαν την οικογενειακή επιχείρηση που άνοιξε ο πάππους τους το 1912, σε άλλο σημείο της Λίνδου. Φέρνοντας μαζί του όλες τις γνώσεις και τις συνταγές από την Μασσαλία όπου και εργάζονταν, με το ξακουστό τότε Albergo Ristorante Italiano, εισήγαγε γεύσεις πρωτόγνωρες για την εποχή. Και δειλά δειλά στις αρχές του 20ου, τα κρουαζιερόπλοια άρχισαν να μεταφέρουν στη Λίνδο Ιταλούς περιηγητές και Έλληνες της Αίγυπτου. Επιστρέφοντας στο σήμερα, ο Δημήτρης Μαυρίκος με ξενοδοχειακές σπουδές στην Ιταλία, παρουσιάζει μια κουζίνα που βασίζεται στα ντόπια και εποχικά υλικά, σε συνεργασία με παραγωγούς και ψαράδες του νησιού.

Εστιατόριο Μαυρίκος: Η ζωντανή ιστορία της κουζίνας της Ρόδου - FlagInLife

Δημιουργεί έτσι πιάτα που βασίζονται στις ροδίτικες μαγειρικές παραδόσεις, τολμώντας με διαχρονική επιτυχία, να τα μπολιάσει με τις δικές του ιδιοσυγκρασιακές προσθήκες.Αυτή η συνύπαρξη της παράδοσης με τον προσωπικό μαγειρικό χαρακτήρα του Δημήτρη Μαυρίκου είναι που συναρπάζει σε κάθε πιάτο. Η ικανότητα του να χαρίζει στον επισκέπτη γεύσεις που χαιρετούν την γευστική κληρονομιά του νησιού, έχουν βαθιά νοστιμιά, χωρίς να αλλοιώνουν την ταυτότητα της ροδίτικης μαγειρικής παράδοσης, δημιουργώντας οικεία συναισθήματα, καθώς εισχωρούν στο πεδίο του γευστικού μας υποσυνείδητου.

Εστιατόριο Μαυρίκος: Η ζωντανή ιστορία της κουζίνας της Ρόδου - FlagInLife

 Κάθε μπουκιά από το μελωμένο στον φούρνο φινόκιο με γλυκό κρασί, ντομάτα και μπαχαρικά, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Τα φρέσκα καλαμάρια με σαφράν, παντζάρι και περγαμόντο, ήταν μια ακόμη στιγμή αληθινής γαστρονομικής ευδαιμονίας, που τη χαρακτήριζε η δυνατή πρώτη ύλη και ο ετερόκλητος μα τόσο ταιριαστός συνδυασμός υλικών.

Εστιατόριο Μαυρίκος: Η ζωντανή ιστορία της κουζίνας της Ρόδου - FlagInLife

Ένα παραδοσιακό ροδίτικο γιουβέτσι με τρυφερό μοσχαράκι, αρκετή κανέλα (κανέλα και κύμινο χαρακτηρίζουν την κουζίνα της Ρόδου) πορτοκάλι, γλυκά κρεμμύδια και σκόρδα, πλάι στο εμβληματικό σουπιόριζο του Μαυρίκου, υφάλμυρο και γλυκό, με πορτοκάλι και γλυκό κρασί, συνέχισαν να μου χαρίζουν όμορφες γευστικές αναμνήσεις, ενώ τα λιγκουίνι με το δικό τους αυγοτάραχο, δεν παύουν να συγκινούν με την νοστιμιά τους.

Εστιατόριο Μαυρίκος: Η ζωντανή ιστορία της κουζίνας της Ρόδου - FlagInLife

Κάθε πιάτο στο Μαυρίκο ήταν και μια ευχάριστη έκπληξη. Πρωτότυπες δημιουργίες που αντλούν την έμπνευση τους μέσα από την παράδοση και μετασχηματίζονται σε μαγειρικές εκφάνσεις μιας σύγχρονης γαστρονομικής πραγματικότητας. Σ’ ένα περιβάλλον φιλόξενο και αληθινά εστιατορικό, τα αδέρφια Μαυρίκου κρατούν ψηλά την σημαία της γευστικής παράδοσης, έχοντας δημιουργήσει ένα χώρο όπου η ιστορία, αλλά και η μαγειρική του ταυτότητα, έχει ξεπεράσει εδώ και χρόνια τα στενά γεωγραφικά σύνορα της χώρας μας.

Έφυγα από το εστιάτοριο Μαυρίκος με την υπόσχεση να επιστρέψω κάποια στιγμή για να δοκιμάσω μεταξύ άλλων και την κρέμα περγαμόντο που σερβίρουν σαν επιδόρπιο.

Εστιατόριο Μαυρίκος
Ελληνική Κουζίνα
Διευθ: Κεντρική Πλατεία Λίνδου, Ρόδος, 851 07
Τηλ: 22440 31232
Ώρες λειτ: καθημ. 09:00-23:30, (Απρίλιος-Οκτώβριος)
Τιμή: 40-60€ (χωρίς το ποτό)

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα