Τζιτζιφιόγκος σύμφωνα με το Βικιλεξικό είναι: μειωτικός χαρακτηρισμός άντρα, συνήθως νεαρής ηλικίας, που ντύνεται και συμπεριφέρεται με υπερβολική κομψότητα και παριστάνει τον γόη. Συνώνυμα του το λεξικό δίνει, δάνδης, κομψευμένος, φλώρος και λιμοκοντόρος.
Στο Περιστέρι όμως, η λέξη Τζιτζιφιόγκος έχει πάρει άλλο νόημα. Είναι αυτός που αγαπάει το κρασί, είναι λίγο boem, λατρεύει τα λαχταριστά εδέσματα και του αρέσουν οι δημιουργικές αναμείξεις. Ο λόγος γίνεται για το Gigifioggos wine bar, που θα το βρείτε στην Κώστα Βάρναλη 16.
Την εποχή που τα Αθηναϊκά wine bars έχουν στρέψει το βλέμμα τους στους ελληνικούς αμπελώνες, ο Περιστεριώτικος Τζιτζιφιόνγκος, κάνει την ανατροπή με μια λίστα κρασιών που διαθέτει 70 ετικέτες από 15 χώρες και την υπογράφει ο γνωστός sommelier Βασίλης Παπαδόπουλος, δίνοντας έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες, αλλά ταυτόχρονα μας ταξιδεύει στην εκλεκτή παραγωγή άλλων γόνιμων ευρωπαϊκων και μη τόπων.
Πως μπορεί όμως όλη αυτή η αγάπη στο κρασί να μεταφραστεί στη λίστα των cocktails? Ο Τάκης Ζαχαρόπουλος, ιδιοκτήτης και δημιουργός του concept συνειδητοποίησε από το πρώτο έτος λειτουργίας πως το καλοκαίρι, η τάση του κόσμου πηγαίνει περισσότερο στο cocktail. O στόχος του λοιπόν ήταν πολύ συγκεκριμένος.
Να βάλει το κρασί και τα αποστάγματα σταφυλιού, όσο πιο αρμονικά γίνεται σε συνταγές cocktail που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα αλλά ταυτόχρονα έρχονται γνώριμα σε κλασικές συνταγές. Ξεκίνησαν λοιπόν τα πειράματα με την ομάδα του bar – Άκης Τσίρος και Ματίνα Κοκκίνου – και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε.
Σε μία παραλλαγή του πολυαγαπημένου sour apple martini, μία grappa με αρώματα εσπεριδοειδών και πράσινου μήλου, συνδυάζεται με ελαφρύ σιρόπι νεαρού μοσχοφίλερου με αντίστοιχα αρώματα, ενισχύεται με φρέσκο λάιμ και λικέρ πράσινου μήλου. Το αποτέλεσμα είναι όξινο και δροσερό με τις νότες grappa και κρασιού να υπογράφουν τη διαφορετικότητα της ανάμειξης με μοναδικά αυθεντικό τρόπο.
Η επιλογή του bianco sour θα ικανοποιήσει όσους ψάχνουν cocktails με χαμηλό αλκοολικό βαθμό. Το bianco vermouth, ακολουθώντας τις προσταγές του James Bond, χτυπιέται βάναυσα στο shaker, με μαστίχα MissTic του οίκου Στουπάκη, αφού πρώτα προστεθεί φρέσκο λεμόνι και μαρέγκα αλμπουμίνης. Το αποτέλεσμα είναι γεμάτο γλυκά αρώματα και μπαχαρένιες νότες, σε ένα cocktail με γεμάτο σώμα που καταλήγει με απαλή, γλυκιά επίγευση μαστίχας.
Η συνέχεια της λίστας είναι γεμάτη αντίστοιχες εκπλήξεις. Παλαιωμένο Μαδέιρα με μαύρο ρούμι σε παραλλαγές κλασικού daiquiri ή sherry και gin σε Collins twist. Πέρα από τα signature cocktails, στη λίστα επίσης βρίσκουμε επιλογές πολύχρωμων sangria με ελληνικά κρασιά και φρουτώδη λικέρ, γαρνιρισμένα με φρέσκα φρούτα και γλυκά μπαχαρικά.
Όλα τα cocktails συνδυάζονται με τα πιάτα που υπογράφει η Αριστέα Βλάχου, η master mind chef του επί 22 χρόνια επιτυχημένου εστιατορίου Δάφνη. Οι προτάσεις είναι πολλές και περιλαμβάνουν καλοκαιρινές σαλάτες, διαφορετικές Pinsa ή μπρουσκέτα – εγώ λάτρεψα τη μπρουσκέτα με το mix ανθότυρο, μανούρι, ξυνομυζήθρας σερβιρισμένο με καραμελωμένα κρεμμύδια και καβουρδισμένο κουκουνάρι – καθώς και tagliata black angus ή νιόκι με μανιτάρια porcini και λευκή σάλτσα τρούφας… Οι γαρίδες σε τραγανή κρούστα μυρωδικών με tartare sauce και σαλάτα mesclan ήταν πραγματικά το τέλειο side dish για το Vino old fashioned με παλαιωμένο κουβανέζικο ρούμι, σιρόπι αγιωργίτικου, φρέσκου γκρέιπφρουτ και bitters κερασιού.
Ο Τζιτζιφιόγγος λοιπόν, ωσάν λιτός και απέριττος Δάνδης, σας περιμένει μέσα στον boem χώρο του ή στην πολύχρωμη και γεμάτη λουλούδια αυλή του να σας συναρπάσει.