Στην υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχειακή μονάδα της Ελούντας η γαστρονομία αποτελεί ένα πολύ ισχυρό χαρτί
Έχω γράψει πολλές φορές για την ξενοδοχειακή εστίαση. Είναι ένα θέμα που με έχει απασχολήσει πολλάκις, καθώς πολλά ξενοδοχεία, τα οποία αποτελούν συχνά το μόνο σημείο επαφής των ξένων τουριστών με τη γαστρονομία του τόπου μας, κακοποιούν χάριν οικονομιών κλίμακας, το φαγητό. Συνεπώς, όταν συναντώ μονάδες που τολμούν να προσφέρουν κάτι παραπάνω από τα τετριμμένα, νιώθω την ανάγκη να σφίξω το χέρι των υπευθύνων και να τις αναδείξω μέσα από τα κείμενά μου. Όταν όμως αυτό που βγαίνει από τις κουζίνες τους έχει περισσότερη “ψυχή” από την αναμενόμενη, τότε κάθε λέξη του κειμένου που γράφω, βγαίνει φυσικά, αβίαστα και απολαυστικά.
Το Elounda Beach Hotel & Villas είναι μία από τις ελάχιστες αυτές περιπτώσεις, όπου το προσφερόμενο γαστρονομικό προϊόν είναι πολύ ανώτερο των προσδοκιών. Το ξενοδοχείο που μετρά περισσότερα από 50 χρόνια ζωής, αποτελεί έναν από τους πλέον κλασικούς προορισμούς υψηλών προδιαγραφών στη Μεσόγειο. Αυτό όμως που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η ιδιαίτερα θερμή σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στους πελάτες του και τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτό. Είναι προφανής η οικειότητα που αισθάνονται οι πιστοί πελάτες με τον χώρο, τους υπαλλήλους, αλλά και τον τόπο. Αυτή η σχέση ειλικρίνειας αποτυπώνεται καθαρά στο γαστρονομικό μέρος. Το συγκρότημα διαθέτει ορισμένες επιλογές εστίασης που φιλοδοξούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες ενός κοινού υψηλών προδιαγραφών και από ότι φάνηκε από την επίσκεψή μας, το καταφέρνουν.
Εμείς δοκιμάσαμε τρία από τα εστιατόρια και σας τα παρουσιάζουμε.

Dionysos
Το εστιατόριο Dionysos βρίσκεται στην κεντρική “πλατεία” του συγκροτήματος και αποτελεί την πλέον γαστρονομική πρόταση. Εδώ η κουζίνα διαθέτει ελληνικές, αλλά και διεθνείς επιρροές και προτείνει πιάτα ιδιαίτερης μαγειρικής μαεστρίας σε ένα κοινό που θεωρητικά είναι εξοικειωμένο με την υψηλή γαστρονομία και τις μεγάλες κουζίνες του κόσμου. Πίσω από τιμόνι του εστιατορίου βρίσκεται ο πολυβραβευμένος chef Albert Hazma, ο οποίος δίνει το στίγμα του στην ιδιοσυγκρασιακή κουζίνα του Dionysos, μεταφέροντας τις εμπειρίες του από τις κουζίνες του κόσμου στις οποίες έχει θητεύσει κατά την επαγγελματική του πορεία.
Το φαγητό εδώ είναι νόστιμο, δουλεμένο και φινετσάτο. Η αίσθηση που παίρνει ο οξυδερκής παρατηρητής του πιάτου που έχει μπροστά του, είναι ότι όσο σύνθετα και να είναι τα πιάτα σε υλικά και τεχνικές, το γευστικό αποτέλεσμα βγαίνει πάντα ανεπιτήδευτα στο προσκήνιο, σαν να ήταν από την αρχή έως το τέλος το βασικό ζητούμενο.

Η Σούπα με Καραβίδα, καλαμπόκι, κουρκουμά, lime και αφρό lemongrass διαθέτει βαθιά νοστιμιά με διακριτικές αιχμές από το lime και το lemongrass, ενώ το Μαγιάτικο tataki με σάλτσα δαμάσκηνου, ponzu, ρέβα και σαλικόρνια ανεβάζει πολύ ψηλά τον πήχη με την ιδιαίτερη γευστική του χάρη. Το Ραβιόλι γεμιστό με σκαρμότσα, μοσχάρι χτένι και βασιλικό, έρχεται να επιβεβαιώσει την υψηλή ικανότητα του chef. Το γεύμα σας θα κλείσει ιδανικά με ενδιαφέροντα γλυκά, ενώ η λίστα των κρασιών θα καλύψει όλα τα γούστα με επιλογές από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα.

Argonaut
Λίγα μέτρα πιο πέρα, σε μια όμορφη βεράντα που αγναντεύει ανεμπόδιστα τον κόλπο της Ελούντας, βρίσκεται το Argonaut, το ιταλικών καταβολών εστιατόριο του συγκροτήματος. Εδώ και κάποια χρόνια, στην κουζίνα του εστιατορίου βρίσκεται ένας Ιταλός με πολυετή παρουσία στην Ελλάδα, ο chef Mauro Peressini. Η κουζίνα του chef Peressini ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Τα πιάτα του, έμπλεα ιταλοσύνης, δε θύμιζαν σε τίποτα τη διαδικαστική αποτύπωση μιας κουζίνας δήθεν ιταλικών καταβολών που συναντάμε σε άλλα ξενοδοχεία. Οι προτάσεις του διαθέτουν ψυχή και γευστικότητα, ενώ οι πρώτες ύλες του μιλάνε από μόνες τους.

Το Carpaccio Σφυρίδα με εσπεριδοειδή, σαλικόρνια, κουκουνάρι και μαγιονέζα αυγοτάραχου είναι φρέσκο και δροσερό με μια ευχάριστα διακριτή πικρή γεύση από grapefruit να δίνει αναπάντεχη ομορφιά στο πιάτο. Το Φαγκρί με υφές καρότου διαθέτει ιδιαίτερη νοστιμιά με το ψάρι να διατηρεί τα ζουμιά του και τον θαλασσινό του χαρακτήρα. Το αποκορύφωμα όμως των δυνατοτήτων του chef είναι το Ossobuco alla Milanese με τραγανό ριζότο με σαφράν, που στοίχειωσε τη γευστική μου μνήμη. Για να μη μακρηγορώ, θα αποκαλύψω τις σημειώσεις που κράτησα γι αυτό το πιάτο, καθώς το γευόμουν: “Η νοστιμιά στα κόκκινα. Σπουδαία η ευρηματικότητα του chef και η επαφή του με τη γευστικότητα. Το καλύτερο πιάτο φέτος στην Κρήτη.”

Στα + του εστιατορίου η καλά ενημερωμένη λίστα κρασιών και ο επιδέξιος χειριστής της Σταύρος Παπαδάκης, ένας σομελιέ χαμηλών τόνων μεν, ιδιαίτερων οινικών γνώσεων δε, που θα σας ταξιδέψει ιδανικά στην οινική Ιταλία.
Kafenion
Τι θα περίμενε κανείς από την “ελληνική ταβέρνα” ενός 5αστερου ξενοδοχειακού συγκροτήματος που απευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό σε ξένους πελάτες; Μια ως συνήθως επιδερμική προσέγγιση της ελληνικής κουζίνας, τυπική μεν, χωρίς μεράκι μεν. Αυτόν τον κανόνα έρχεται να συντρίψει το Kafenion, η ταβέρνα του Elounda Beach που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία, ανάμεσα σε ελαιόδεντρα και χαρουπιές. Εδώ θα βρει κανείς μαγειρευτά, λαδερά, της ώρας, ωραίες σαλάτες και ό,τι άλλο έχει να προσφέρει η παράδοση του τόπου μας.
Αυτό όμως που κάνει όλα αυτά να ξεχωρίζουν είναι η φροντίδα και η αγάπη με την οποία μαγειρεύονται. Το αποτέλεσμα είναι απρόσμενο. Τα λαδερά που ψήνονται στον ξυλόφουρνο είναι πλούσια σε γεύση και υλικά, μελωμένα και αξιομνημόνευτα. Τα ζυμαρικά, σα να τα έφτιαξε μόλις η μαμά στη σπιτική κουζίνα, ενώ τα κρέατα της ώρας ψήνονται με μεράκι στην εξωτερική ψησταριά, στα κάρβουνα. Αυτή η ταβέρνα θα είχε τύχη σε κάθε μεγάλη ελληνική πόλη, απευθυνόμενη στο απαιτητικό για το είδος, ελληνικό κοινό.