Παραδοσιακά πιάτα και αυθεντική κρητική φιλοξενία στα Χανιά
“Χρυσόστομος” – Κρητικό Παραδοσιακό Φαγητό
Είναι αυτό που λένε πες τα Χρυσόστομε, στην περίπτωσή μας φτιάξτα Χρυσόστομε. Μια στιβαρή, καλά οργανωμένη ταβέρνα – εστιατόριο, πίσω από την Ακτή Ενώσεως, στο παλιό λιμάνι των Χανίων, δίπλα στο πάρκινγκ. Δύο σειρές τραπεζάκια πάνω στο δρόμο και στον πεζόδρομο, περιμένουν τις νοστιμιές που βγάζει η κουζίνα, να προσγειωθούν πάνω τους.
Το γεύμα μου άρχισε με το σπουδαίο ανθόγαλο που έρχεται για ξεκίνημα από την σύβραση του κατσικίσιου γάλακτος. Απλά υπέροχο, βελούδινο και νοστιμότατο. Το ψωμάκι όπου πάνω του αλείφεις το ανθόγαλο μοσχοβολάει ξυλόφουρνο.
Οι ανθοί ιδιαίτερα αρωματικοί, αν και λίγο παραπάνω βρασμένοι, η μοσχοβολιά τους τα συγχωρούσε όλα. Οι Γιαλαντζίδες έτσι όπως πρέπει να είναι, με το γιαουρτάκι τους ενώ οι μπάμιες με το κοτόπουλο, για εμένα ένα απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο, προσεγμένο, με μικρούλες μπάμιες όλο σάρκα και αφράτο μπουτάκι. Ακολούθησε ένα καλά μαγειρεμένο τσιγαριαστό αρνάκι, χωρίς καθόλου μυρωδιά, και για φινάλε ενός κοκκινιστού, σε μοσχαράκι, με σκιουφιχτά.
Διεύθ.: Δευκαλίωνος και Ικάρου, Ανατολική Τάφρος, Χανιά | Τηλ: +30 2821 0 57035
Vegan επιλογές | Κρατήσεις: www.chrisostomos.gr
Κόστος: 15 – 25€ (χωρίς ποτά)
“Λεβέντης”
Η απόφαση να βγεις έξω από την πόλη των Χανίων (κανένα τέταρτο οδικώς) δεν είναι εύκολη. Αν όμως ξέρεις τον τόπο και την ταβέρνα Λεβέντης, τότε δε διστάζεις. Φτάνεις και πρέπει να το ανακαλύψεις, έτσι που είναι κρεμασμένο στην χαράδρα. Όταν πήγα είχε καύσωνα και είχα τις ενστάσεις μου που έφευγα από την θάλασσα, όμως ο τόπος σε αποζημιώνει.
Το τοπίο θυμίζει Τοσκάνη, με την απέναντι πλευρά του βουνού να φέρνει μυρωδιές από φυτά, αρωματικά, βότανα και κρητική γη. Η κατεβασιά που δημιουργεί η χαράδρα κάνει τον τόπο δροσερό και ευχάριστο ακόμη και σε περίοδο καύσωνα. Η βεράντα όπου εκτείνεται η ταβέρνα, είναι πραγματικά κρεμασμένη στο πρανές του τόπου. Το τσιγαριαστό με ξύγαλο και χοντρό αλάτι είναι υπέροχο, με την πρώτη ύλη να είναι το πρώτο βιολί. Οι μπουρμπουριστοί ήταν λίγο παραμαγειρεμένοι, χωρίς όμως να χάσουν την νοστιμιά τους.
Ένα πιάτο που με γοήτευσε ήταν το ψάρι με μπάμιες και πατάτες στο φούρνο, εντυπωσιακό, νόστιμο, αλλά και πολύπλοκο. Τέλος το κατσικάκι σε δύο εκδόσεις: η μία με τσιγαριαστά χόρτα, τυπικό κρητικό, μαμαδίστικο πιάτο και η άλλη, στο φούρνο με κολοκυθάκια και πατάτες, το οποίο είχε μελώσει είναι έδινε γεύσεις umami από μόνο του.
Διεύθ.: Κάτω Σταλός, Χανιά, ΤΚ 73100 | Τηλ.: +30 2821 068155
Vegan επιλογές | Κόστος: 20 – 30€ (χωρίς ποτά)