fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Χάραμα: Μια βραβευμένη ταβέρνα στη μέση του πουθενά
Χάραμα

Χάραμα: Μια βραβευμένη ταβέρνα στη μέση του πουθενά

Ο Στέφανος Λαφάρας, η ψυχή της ταβέρνας Χάραμα, αποδεικνύει με την πρότασή του ότι η ελληνική επαρχία, είναι όχι μόνο φιλόξενη αλλά και γευστική μ’ έναν μοναδικό παραδοσιακό τρόπο που αξίζει να γνωρίσετε.

 

Έχοντας βρεθεί σε πολλές ταβέρνες που το «θα σε φάνε οι λύκοι» αποκτά πραγματική υπόσταση, το σημείο που βρίσκεται το Χάραμα, μπορεί να μην έχει την ευκολότερη πρόσβαση, σίγουρα όμως δε συγκαταλέγεται στις ταβέρνες της πρώτης περίπτωσης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα που χρειάζεται θάρρος και διάθεση για ταξίδι ώστε να φτάσεις, η Κοττάνη στα Πομακοχώρια, στα σύνορα με Βουλγαρία και η Ζέρζοβα στο πουθενά της κεντρικής Πελοποννήσου. Το Χάραμα από την άλλη, απέχει καμιά δεκαριά χιλιόμετρα από τη Νάουσα και πλέον ο δρόμος που οδηγεί εδώ, είναι εξολοκλήρου ασφαλτοστρωμένος.

Χάραμα Αρκοχώρι
Πηγή: Facebook

Βρίσκεται λοιπόν στο Αρκοχώρι, εξέλιξη της λέξης Αρκουδοχώρι, που σημαίνει ότι κάποτε εκτός από ανθρώπους, είχε και πολλές αρκούδες ως μόνιμους κατοίκους.. Μέχρι πριν μερικά χρόνια εξ’ όσον θυμάμαι, τον χειμώνα στο χωρίο έμενε μόνο ένα ζευγάρι ηλικιωμένων. Σήμερα, εκτός από τους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους (αρκούδες δεν υπάρχουν πια), το χωριό φιλοξενεί και το Χάραμα. Μια εξαιρετική ταβέρνα, βραβευμένη και από τα FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine, που σε πείσμα της μοναξιάς και της εγκατάλειψης της ελληνικής υπαίθρου, υπάρχει χάρη στον Στέφανο Λαφάρα και τη γυναίκα του.

Χάραμα Αρκοχώρι
Πηγή: estiatorio-xarama.gr

Το καταπράσινο χωριό, αν και σχεδόν άδειο τον χειμώνα, είναι προσεγμένο, οι δρόμοι του είναι στρωμένοι με καλή πέτρα και τα περισσότερα σπίτια είναι ανακαινισμένα με φροντίδα (το καλοκαίρι παραθερίζουν αρκετοί με καταγωγή από εδώ βλέπετε). Όσο για το Χάραμα, είναι κυριολεκτικά ένα με το περιβάλλον. Στη σάλα του, η πέτρα, το ξύλο και το τζάκι δημιουργούν μια ζεστή και ιδιαίτερα φιλόξενη ατμόσφαιρα, ενώ οι μεγάλες περιμετρικές τζαμαρίες σου επιτρέπουν να απολαμβάνεις μαζί το φαγητό σου και την καθηλωτική θέα. Η τελευταία όμως κόβει την ανάσα, αν καιρού επιτρέποντος κάτσεις σ’ ένα από τα τραπέζια του στεγασμένου υπαίθριου χώρου.

Χάραμα Αρκοχώρι κελάρι
Πηγή: Facebook

Δεύτερο και σημαντικόατο ατού του μαγαζιού εκτός από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, είναι ο ίδιος ο Στέφανος Λαφάρας. Όχι μόνο γιατί χάρη σε αυτόν το Χάραμα είναι στην κατηγορία που είναι, αλλά και γιατί η αγάπη του για το κρασί της περιοχής σου δίνει τη δυνατότητα να απολαύσεις το χαρισματικό ξινόμαυρο σε όλες του τις εκφράσεις. Το κελάρι του δε, φιλοξενεί αρκετά ενδιαφέρουσες φιάλες, παλαιωμένες και μη. Κερασάκι στην τούρτα, το γεγονός ότι αυτή η απόλαυση, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς συνοδευτικό του καλού κρασιού είναι νόστιμα καλομαγειρεμένα τοπικά πιάτα, ορισμένα από τα οποία ανήκουν πλέον σε μια κουζίνα του παρελθόντος, που δύσκολα βρίσκεις σε κάποιο μαγαζί.

Χάραμα Αρκοχώρι φαγητό
Πηγή: Facebook

Η γευστική πρόταση που κάνει το Χάραμα, αξίζει για να το βάλετε στη λίστα σας και να κάνετε ένα ταξίδι μέχρι εδώ. Στην τελευταία μου επίσκεψη, ομολογώ ότι δεν ήμουν καθόλου φειδωλός και δοκίμασα αρκετά πιάτα. Θα σας σύστηνα ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε κάποια από τις 4-5 τηγανιές, όπως την «τηγανιά βοσκού» με χοιρινό, λουκάνικο και μανιτάρι, οπωσδήποτε τη Μάντζα, ένα τοπικό ορεκτικό με τηγανητές πιπεριές, τυρί μπάτσιο και κόκκινη σάλτσα, αλλά και την τσιγαριστή φασολάδα με αυγό.

Χάραμα Αρκοχώρι φαγητό
Πηγή: Facebook

Από τα κύρια πιάτα, το ζυγούρι που δοκίμασα έλιωνε στο στόμα και το μοσχάρι με παστουρμά και κάπαρη, εκτός από ασυνήθιστη και ιδιαίτερη πρόταση, έχει και μια γευστική γοητεία για όσους αντέχουν την έντονη γεύση από το τσιμένι και τη θαλασσινή αλμύρα της κάπαρης. Φυσικά, από ένα τέτοιο μέρος δε θα μπορούσε να λείπει το ψητό και το κυνήγι. Τα κρέατα στο Χάραμα είναι ντόπια, η ποικιλία είναι μεγάλη και τα παϊδάκια από ζυγούρι εξαιρετικά. Σας τα συστήνω ανεπιφύλακτα.

Χάραμα Αρκοχώρι
Πηγή: estiatorio-xarama.gr

Οι περισσότεροι όταν φεύγουμε από τις μεγαλουπόλεις για εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου ή και περισσότερο, συνηθίζουμε να επιλέγουμε για το φαγητό μας σημεία σε κεντρικές πλατείες, τουριστικά σημεία ή και τυχαία. Το Χάραμα δεν είναι τίποτα από όλα αυτά. Είναι ένας προορισμός από μόνο του και θα σας συμβούλευα να τον βάλετε στην ατζέντα σας ώστε να τον επισκεφτείτε αν βρεθείτε στην ευρύτερη περιοχή.

Χάραμα
Ελληνική Κουζίνα
Διεύθυνση: Αρκοχώρι, Ημαθία, 592 00
Τηλ: 23320 21125
Ώρες λειτ: καθημ. 13:00-22:30
Τιμή: 30-50€ (χωρίς το κρασί)

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα