Προτάσεις για εστιατόρια με ξεχωριστή ατμόσφαιρα και γεύση, ιδανικά για τις γιορτινές σας εξόδους
Αν και μένει ένας μήνας για να μπούμε με τα όλα μας στο mood των Χριστουγέννων, επειδή πάντα ισχύει το «των φρονίμων τα παιδιά…» εμείς θα αρχίσουμε να σας δίνουμε ιδέες από τώρα, ώστε να έχετε όλο το χρόνο που χρειάζεται για να αποφασίσετε και να περάσετε όμορφα τις μεγάλες γιορτές.
Κατά πάσα πιθανότητα, οι περισσότεροι από εμάς όλο το χρόνο σκεφτόμαστε τους λογαριασμούς που έχουμε να πληρώσουμε και το πως θα φτάσουν τα χρήματα που έχουμε στην τσέπη μας. Πολύ σωστά κάνουμε, αλλά για λίγες μέρες στο τέλος κάθε χρόνου (αν μη τι άλλο) και γιατί έχουμε κι εμείς δικαίωμα να σε ένα υψηλότερο σκαλοπάτι ευζωίας, θα σας κάνουμε τρεις προτάσεις για μια γιορτινή έξοδο με ένα ή και περισσότερους ανθρώπους που αγαπάτε.

Διαλέξαμε, λοιπόν, τρία εστιατόρια που έχουν δύο παρόμοια χαρακτηριστικά το καθένα. Το ένα εξ αυτών είναι το φαγητό. Είτε γιατί είναι εξαιρετικό, είτε γιατί έχει κάποια ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Το δεύτερο είναι η ατμόσφαιρα, διαφορετική όμως σε κάθε περίπτωση. Γιατί, ας μην ξεχνάμε, ένα ενδιαφέρον δείπνο σε ένα ατμοσφαιρικό χώρο που μας ταιριάζει είναι το ιδανικό, ειδικά τις Χριστουγεννιάτικες μέρες που πλησιάζουν.
Herve
Εκεί, κάπου στα Πετράλωνα, υπάρχει ένα εστιατόριο λίγο μυστικιστικό. Για να μπεις, πρέπει να έχεις ένα μοναδικό κωδικό και να πατήσεις τους σχετικούς αριθμούς στον πίνακα, της εισόδου. Η κουζίνα του είναι σαφώς υψηλού επιπέδου και η γενική εικόνα του χώρου παραπέμπει σε ένα πραγματικά γαλλικό bistro. Μέχρι και μπάρα έχει, που αρκετοί την επιλέγουν για να περάσουν τη βραδιά τους απολαμβάνοντας τις γευστικές προτάσεις του σεφ.

Έχει και ένα μικρό, εξωτερικό χώρο, κλειστό και ζεστό το χειμώνα και ανοιχτό το καλοκαίρι. Νομίζω πως δεν υπάρχει πελάτης που θα περάσει το κατώφλι του και δεν θα αισθανθεί ότι βρίσκεται σε ένα περιβάλλον το οποίο από μόνο του αξίζει τον κόπο. Όσοι έχουν πάει έστω και μία φορά θα έχουν καταλάβει ότι αναφέρομαι στο εστιατόριο του Herve. Ο συμπολεμιστής του Herve στην κουζίνα και κολόνα της ποιότητας του φαγητού είναι ο Γρηγόρης Κίκης. Η γευστική πρόταση που κάνουν κινείται στο σύγχρονο, διεθνή χώρο και προτείνεται με τη μορφή ενός σετ μενού. Επειδή την έχω δοκιμάσει αρκετές φορές, σας λέω ότι γευστικά, είναι λίρα Αγγλίας. Ιδανικός χώρος και έξοδος για ερωτευμένα ζευγάρια και μικρές παρέες στενών φίλων.
Herve Restaurant | Σύγχρονη Κουζίνα | Τριών Ιεραρχών 170, Αθήνα ΤΚ 11852 |Τηλ: 210 3471 332
Abreuvoir
Τελευταίος εκπρόσωπος μιας γενιάς δικτατοριών που χάθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, εξακολουθεί να στέκει όρθιο. Τόσο αυτό όσο και ο δημιουργός του, θυμίζουν την αριστοκρατική αύρα των εστιατορίων (όχι όλων) κυρίως του Παρισιού, αρκετά από τα οποία έχει επίσης χαθεί. Η αίσθηση χώρου «upper class» της δεκαετίας του ’70, το ευγενικό service με οικειότητα αλλά και με διακριτικότητα, και ο σχετικά χαμηλός φωτισμός μαζί με άλλα στοιχεία διακόσμησης, δημιουργούν μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Στο Abreuvoir η κουζίνα σέβεται την ευγένεια του χώρου. Υπηρετεί την παραδοσιακή, κλασική, γαλλική κουζίνα από την ημέρα που άνοιξε τις πόρτες του, και στο σημείο αυτό προσομοιάζει με ορισμένα παλιά, γαλλικά εστιατόρια τα οποία διατηρούν σταθερό το βασικό μενού τους – αιτία που έγιναν ευρέως γνωστά. Ένα δείπνο στο Αbreuvoir είναι μια επιστροφή στο παρελθόν και μια σπονδή στις συνήθειες μιας άλλης εποχής, ορισμένες από τις οποίες θα ήταν καλό για το σήμερα να μην έχουν χαθεί.
Abreuvoir | Γαλλική Κουζίνα | Ξενοκράτους 51, Αθήνα, ΤΚ 10676 | Τηλ: 210 7229 106
Aleria
Στο χώρο των εστιατορίων εκτός ξενοδοχείου, μπορώ να πω και πιστεύω ότι δεν κάνω λάθος, ότι είναι ο πλέον αριστοκρατικός, με αύρα αισθητικής – χώρος φαγητού – της Αθήνας. Όσες φορές έχω δειπνήσει, απλά και μόνο επειδή χαζεύω το περιβάλλον, τη διακόσμηση και τον κόσμο που συντρώγει μαζί μου, λέω μέσα μου ότι «για μια ακόμη φορά έκανα μία επιτυχημένη επιλογή». Διακόσμηση, κοσμικότητα και επαφή με την σύγχρονη εποχή πάνε χέρι – χέρι και αποτελούν ένα αρμονικό σύνολο.

Την απόλαυση του «ευρίσκεσθαι» στο συγκεκριμένο χώρο συμπληρώνει η μπαγκέτα του Γκίκα Ξενάκη και της ομάδας του. Η πρόταση που κάνει, για την οποία πιστεύω ότι θα είναι παρόμοια και για τα εορταστικά δείπνα, ακροβατεί ανάμεσα στο διεθνή χώρο και σε μια εξελιγμένη ελληνικότητα – η οποία ορισμένες φορές δημιουργεί συζητήσεις. Το Aleria είναι ένας κοσμικός, αισθητικά άρτιος και ταυτόχρονα σύγχρονος χώρος. Ένας ατμοσφαιρικά φιλόξενος και γευστικά πολύ καλός προορισμός για μια ιδανική παραμονή Χριστουγέννων, αλλά και για το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Να είστε βέβαιοι, στο Aleria θα υποδεχθείτε τον καινούργιο χρόνο με τον τρόπο που του αξίζει.
Aleria Restaurant | Σύγχρονη Κουζίνα | Μεγ.Αλεξάνδρου 57, Αθήνα, ΤΚ 10435 | Τηλ: 210 5222 633