Στον πεζόδρομο της Ικτίνου, το Tiffany’s x 1905 με τη σφραγίδα του Νίκου Νυφούδη και την αγάπη του για το κρασί, ξαναγράφει την καθημερινή ελληνική κουζίνα με μοντέρνα ματιά
Περνώντας στον πεζόδρομο της Ικτίνου, με τα φώτα της αγοράς και τον ρυθμό της πόλης γύρω μου, μπήκα στο Tiffany’s x 1905 για ένα μεσημεριανό γεύμα. Ο Νίκος Νυφούδης, ιδιοκτήτης και άνθρωπος με πραγματική αγάπη για το κρασί, έχει δημιουργήσει μαζί με την ομάδα του, έναν χώρο που σε κάνει να θέλεις να καθίσεις λίγο περισσότερο, να φας, να πιεις κάτι καλό, να πάρεις μια ανάσα πριν επιστρέψεις στη μέρα σου. Το στυλ είναι καθαρά μπιστρό, απλό, με χαρακτήρα και με μια σαφή τάση προς τη σύγχρονη κουζίνα, χωρίς να προσποιείται fine dining.

Το Tiffany’s x 1905 είναι, με λίγα λόγια, προορισμός για όποιον κινείται στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και θέλει, πριν πάει σπίτι, να απολαύσει ένα ποτήρι κρασί και ένα σωστό γεύμα. Δεν είναι εστιατόριο για εντυπωσιασμό, αλλά χώρος με ωραία ενέργεια, ρυθμό και μια αίσθηση αστικής χαλαρότητας που δύσκολα βρίσκεις αλλού στο κέντρο.
Το Tiffany’s x 1905 βρήκε τη θέση του στον πεζόδρομο της Ικτίνου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε μια τοποθεσία με έντονη κίνηση, με πίσω της ιστορία και μπροστά της μέλλον. Το εσωτερικό του μπιστρό έχει χαρακτήρα: ράφια γεμάτα μπουκάλια κρασιού, funky κάδρα που σπάνε τη μονοτονία, καρέκλες που νιώθεις άνετα. Δεν είναι χώρος που σε “πιέζει”, είναι χώρος που σε καλεί να καθίσεις, να χαλαρώσεις, να πιεις και να φας. Είναι η απλότητα που σε καλωσορίζει, το “ Έλα όπως είσαι” που κάνει τη διαφορά.

Όσοι λοιπόν έχουν τελειώσει τη μέρα τους στην πόλη, που δούλεψαν, που “τρέξανε” το κέντρο της Θεσσαλονίκης, και τώρα θέλουν κάτι καλύτερο πριν πάνε σπίτι έρχονται ώστε να περάσουν ευχάριστα. Δεν σερβίρει φαγητό που είναι “τέρμα επίδειξη”, ούτε “φαγητό για τουρίστες”. Το φαγητό είναι αστικό, καθημερινό, αλλά με επίπεδο.
Η φιλοσοφία του Tiffany’s x 1905 βασίζεται στην ιδέα της σύγχρονης ελληνικής αστικής κουζίνας αυτής που σέβεται την παράδοση, αλλά δεν φοβάται να την επαναπροσδιορίσει.
Στον ίδιο χώρο που για δεκαετίες λειτούργησε το ιστορικό Tiffany’s, το Tiffany’s x 1905 επανασυστήνει την έννοια του μπιστρό ως προσιτό, αλλά με ποιότητα και με φαγητό που σε κάνει να χαμογελάς χωρίς να προσπαθεί να αποδείξει κάτι.

Ξεκίνησα το γεύμα μου με το παντζάρι με κρέμα μπλε τυριού και μπισκότο καρυδιού. Ένα πιάτο που δεν προσπαθεί να “πει” περισσότερα απ’ όσα είναι, απλό, ισορροπημένο, όμορφο στην όψη, ευχάριστο στη γεύση. Στη συνέχεια ήρθε το μοσχαρίσιο ταρτάρ. Ειλικρινά, ήταν ακριβώς αυτό που περίμενα: φρέσκο, σωστά κομμένο, χωρίς περιττές φιοριτούρες.
Από τα κυρίως, δοκίμασα δύο πιάτα που ξεχώρισαν. Μια bavette Black Angus από ελληνική φάρμα στη Βέροια και ένα φιλέ μινιόν, και τα δύο ψημένα όπως πρέπει, ζουμερά, με γαρνιτούρες που είχαν λόγο ύπαρξης. Είναι ωραίο όταν ένα γεύμα χτίζεται σωστά, όταν νιώθεις ότι όσο προχωράς, τόσο βελτιώνεται. Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο, εδώ όμως, όσο περνούσε η ώρα, τόσο περισσότερο άρχιζα να απολαμβάνω.

To γεύμα έκλεισε με ένα καμμένο cheesecake και μια ενδιαφέρουσα πρόταση, κόλυβα με επικάλυψη σοκολάτας και τζελ εσπεριδοειδών.
Το φαγητό στο Tiffany’s x 1905 δεν προσποιείται κάτι που δεν είναι. Δεν θέλει να εντυπωσιάσει, δεν κάνει επίδειξη τεχνικής, είναι φαγητό ειλικρινές, φτιαγμένο για να το φας με χαρά. Έχεις δίπλα σου μια ενημερωμένη λίστα κρασιών, την πόλη να περνά έξω από το τζάμι, και πιάτα που συνοδεύουν τη στιγμή χωρίς να την υπερκαλύπτουν.

Για κάποιον που κινείται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και θέλει ένα καλό κρασί και ένα ποιοτικό γεύμα/δείπνο πριν πάει σπίτι, το Tiffany’s x 1905 θα ήταν σίγουρα μια επιλογή που θα επανεξετάσω.
Ο χώρος, η ατμόσφαιρα, η λίστα κρασιών και η κουζίνα δείχνουν ότι υπάρχει κατεύθυνση. Ο Νίκος Νυφούδης έχει βάλει τις βάσεις για κάτι καλό. Μένει να δούμε αν αυτό το μπιστρό θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία και θα σταθεί στο ύψος των προσδοκιών του αλλά και των δικών μου.