FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Τέσσερα εστιατόρια: Ιστορικά και καλοκαιρινά.
abrevoir

Τέσσερα εστιατόρια: Ιστορικά και καλοκαιρινά.

Η νέα, σύγχρονη εποχή της ελληνικής εστίασης άρχισε να ανατέλλει στα μέσα του 1976 και άρχισε να αποκτάει μια σοβαρή υπόσταση μετά το 1980. Μέχρι τότε, η Αθήνα μπορούσε να περηφανεύεται για μερικές πολύ καλές ταβέρνες, όπως επί παραδείγματι ο Γεροφοίνικας και για ελάχιστα πραγματικά εστιατόρια. 

Η αλήθεια βέβαια ήταν ότι αυτά τα ελάχιστα εστιατόρια το 1976 είχαν ήδη στην πλάτη τους κατά μέσον όρο 10 χρόνια ζωής και μπορούμε άφοβα να πούμε ότι ήταν τα καλύτερα αστικά εστιατόρια της Αθήνας. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, 60 χρόνια μετά, και τα τέσσερα ζουν και βασιλεύουν και το κυριότερο, εξακολουθούν να προτείνουν ποιοτικές γεύσεις. Και τα τέσσερα έχουν το πλεονέκτημα να είναι απολύτως κατάλληλα για μια βραδινή καλοκαιρινή έξοδο είτε στη μεγάλη πλατεία στην οποία έχουν πρόσοψη είτε στον μεγάλο κήπο που τα φιλοξενεί. Ας τα δούμε λοιπόν. 

L’ Abreuvoir (1965) 

Χωρίς καμία υπερβολή, το L’ Abreuvoir έχει αναθρέψει γενιές κατοίκων του Κολωνακίου αλλά και πολλών άλλων περιοχών. Ακόμα και σήμερα, αρκετοί εξακολουθούν να ορκίζονται στο όνομά του. Μέ αναμφισβήτητη τη γαλλική ατμόσφαιρα, που παραπέμπει σε μπιστρό, και ένα upper class περιβάλλον εδώ και πολλά χρόνια, για μερικούς, ακόμα και σήμερα, είναι place to be για μία καλή έξοδο. Ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες, το μεγάλο του ατού είναι ο κήπος με τις μουριές μπροστά από το εστιατόριο, ο οποίος, σε συνδυασμό και με τις γεύσεις που προτείνει το εστιατόριο, είναι το must του καλοκαιριού. Το εστιατόριο έχει τη σφραγίδα της οικογένειας Κώτση με πατριάρχη τον Αλέξη, ο οποίος απέκτησε μια τεράστια γευστική εμπειρία ως επαγγελματίας στο Παρίσι. Αυτή άλλωστε ήταν και το θεμέλιο της δημιουργίας του L’ Abreuvoir.Τέσσερα εστιατόρια: Ιστορικά και καλοκαιρινά. - FlagInLife

Διευθ:Ξενοκράτους 51, Κολωνάκι

Τηλ.: 2107229106 

 

Σπύρος και Βασίλης (1974) 

Όπως λέει και το γνωστό τραγούδι, ο χώρος που φιλοξενεί το εστιατόριο Σπύρος και Βασίλης έχει τη δική του ιστορία. Λειτουργούσε ήδη σαν εστιατόριο με επικεφαλής τον Ρούσσο Κούνδουρο, αδερφό του γνωστού Νίκου Κούνδουρου, μέχρι που το έκλεισε η χούντα του 1974. Λίγο μετά ο χώρος νοικιάστηκε από τους αδελφούς Πολυμέρη με επικεφαλής στην κουζίνα τον Σπύρο, ο οποίος ήταν από τα μεγάλα ονόματα της εποχής. Στο στήσιμο του μαγαζιού είχε βάλει και ένα χεράκι ο Νίκος Κούνδουρος, ο οποίος ήξερε τη Γαλλία από πρώτο χέρι. Το Σπύρος και Βασίλης πρότεινε εξαρχής μία κλασική κουζίνα, η οποία μέχρι σήμερα εξακολουθεί να είναι κύριο στοιχείο της πρότασης του εστιατορίου. Και εδώ, η καλοκαιρινή ατμόσφαιρα ζει και βασιλεύει χάρη στο μικρό πάρκο που υπάρχει ακριβώς απέναντι και που επιτρέπει στο Σπύρος και Βασίλης να φιλοξενεί τους φίλους του καλού φαγητού, που θέλουν να το συνδυάσουν με μια ευχάριστη και δροσερή ατμόσφαιρα Τέσσερα εστιατόρια: Ιστορικά και καλοκαιρινά. - FlagInLife

Διευθ:Λάχητος 5, Κολωνάκι 

Τηλ: 2107237575 

 

Μαγεμένος Αυλός (1961) 

Στην παιδική μου μνήμη ο Μαγεμένος Αυλός παραμένει ολοζώντανος με τον Μάνο Χατζιδάκι καθισμένο σε ένα τραπέζι στο πεζοδρόμιο δίπλα από την πόρτα μαζί με το Σπύρο Σακκά και πολλούς άλλους που δυστυχώς, τα 60 χρόνια που κύλησαν από τότε μάς έκαναν να ξεχάσει ο ένας τον άλλο. Εκείνη την εποχή το εστιατόριο εσωτερικά είχε κάτι μεγάλους καναπέδες με ψηλές πλάτες, που δημιουργούσαν ένα είδος σεπαρέ, το οποίο αρκετές φορές βόλευε ανάλογα με την συνοδό σου. Σε ό,τι με αφορά, προτιμούσα την καταπράσινη πλατεία και μερικές φορές που έβρισκα και εγώ μια καρέκλα στο τραπέζι του Μάνου, ήταν η καλύτερή μου. Στις μέρες μας, το μενού στον Μαγεμένο Αυλό χαρακτηρίζεται περισσότερο από ένα ελληνικό πρόσημο και από μία σχετικά συντηρητική μοντερνιτέ. Η πλατεία έχει γίνει σαφώς πιο κοσμική και έχει ένα δικό της κοινό που την κάνει ενδιαφέρουσα. Ο Μάνος φυσικά δεν υπάρχει πια αλλά ο Δημήτρης Θεοφίλου, μεγάλος κι αυτός, είναι πάντα παρών και πιστός στο καθήκον του. Όσο για την πλατεία, είναι πάντα δροσερή και ευχάριστη. Απλά είναι πλέον λίγο περισσότερο πολυσύχναστη από ό,τι στο παρελθόν. Πάντα όμως αξίζει την επίσκεψη. Τέσσερα εστιατόρια: Ιστορικά και καλοκαιρινά. - FlagInLife

Διευθ:Αμύντα 4, Πλ. Προσκόπων, Παγκράτι 

Τηλ.: 2107223195 

 

Blue Pine (1961) 

Μαζί με τοn Μαγεμένο Αυλό είναι, απ’ όσο γνωρίζω, τα δύο παλαιότερα αστικά στέκια της Αθήνας, τα οποία εις πείσμα των καιρών εξακολουθούν να υπάρχουν. Το Blue Pine ξεκίνησε να γράφει την ιστορία του όταν ένας κοσμικός ευζωιστής της εποχής εκείνης, ο Αλέξανδρος Γλωσσώτης, αποφάσισε να κάνει το σπίτι του εστιατόριο. Το Βlue Pine παραμένει σήμερα, όπως ακριβώς ήταν το 1961, με ένα μεγάλο τζάκι να αποτελεί το σήμα κατατεθέν του χώρου και έναν μεγάλο κήπο, εξαιρετικός προορισμός εξόδου για τους κοσμικούς της εποχής. Από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του το Βlue Pine απετέλεσε στέκι για μεγάλους επιχειρηματίες και γνωστούς πολιτικούς. Για καλή τύχη μεταγενέστερα, όταν το 1992 ο Γλωσσώτης αποφάσισε να αποχωρήσει την επιχείρηση, ανέλαβε σαν νέος ιδιοκτήτης ο Σωτήρης Κώτσης της οικογένειας του L’ Abreuvoir. Δίπλα του, σημαντικό ρόλο στην πορεία του εστιατορίου έπαιξε και η αδερφή του Ελένη. Το Blue Pine αξίζει την επίσκεψη τόσο τον χειμώνα στην παραδοσιακή αίθουσα όσο και το καλοκαίρι στο μεγάλο κήπο με το blue pine που έφερε από τον Καναδά ο αδερφός του Αλέξανδρου Γλωσσώτη. Σε επίπεδο γεύσεων το Blue Pine έχει μια πιο εκτεταμένη κουζίνα εστιατορίου, η οποία παραπέμπει κι αυτή στην κλασική γαλλική κουζίνα πριν από το 1970, η οποία όμως είναι καλομαγειρεμένη και αξιοπρόσεκτη.Τέσσερα εστιατόρια: Ιστορικά και καλοκαιρινά. - FlagInLife

Διευθ:Π.Τσαλδάρη 37, Κηφισιά 

Τηλ.: 2108077745

 

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.