FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
El Resto: Η σύγχρονη ελληνική κουζίνα του Κίμωνα Λίγδα ξεχωρίζει στο Πήλιο
EL RESTO COVER

El Resto: Η σύγχρονη ελληνική κουζίνα του Κίμωνα Λίγδα ξεχωρίζει στο Πήλιο

Στο χαρισματικό Μούρεσι Πηλίου, σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά επάνω στην ακτογραμμή, συναντά κάποιος τις εγκαταστάσεις του Agapitos Villas. 

Το συγκρότημα περιλαμβάνει προσφάτως ανακαινισμένες κατοικίες, οι οποίες εξωτερικά έχουν διατηρήσει τον λιτό πετρόκτιστο αρχοντικό χαρακτήρα τους και εσωτερικά έχουν παντρέψει την πέτρα με το ξύλο, επενδύοντας σε γήινες αποχρώσεις, παράγοντας ένα σύνολο υψηλής αισθητικής, γοητευτικό, αρχοντικό και συνάμα ατμοσφαιρικό. Ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουραστεί μακριά από την πολύβουη καθημερινότητα σε ένα από τα άνετα πολυτελή δωμάτια, τα οποία έχουν νότες νεωτερικότητας αλλά διατηρούν τον παραδοσιακό χαρακτήρα της πηλιορείτικης αρχικτεκτονικής, ενώ ένα επιπλέον πλεονέκτημα που παρέχεται, είναι πως είτε από το μπαλκόνι του είτε από την πισίνα υπερχείλισης και το υπαίθριο lounge, ο επισκέπτης έχει απεριόριστη συγκλονιστική θέα στο Αιγαίο μέχρι εκεί που χάνεται η ματιά.

El Resto: Η σύγχρονη ελληνική κουζίνα του Κίμωνα Λίγδα ξεχωρίζει στο Πήλιο - FlagInLife
Σαλάτα περιβόλι

Η εμπειρία που προσφέρει το Agapitos Villas συμπληρώνεται ιδανικά με το εστιατόριο El Resto, που βρίσκεται στο δεύτερο επίπεδο του ξενοδοχείου πάνω από τον δρόμο, το οποίο ατενίζει τη μαγική θέα πλήρως αφομοιωμένο στο πέτρινο σύνολο και τις ολάνθιστες ορτανσίες. Η είσοδος με τα πέτρινα σκαλιά βρίσκεται στον δρόμο και σε οδηγεί σε μια μεγάλη πέτρινη βεράντα γεμάτη πράσινο. Αρκετά ξύλινα τραπέζια και ροτόντες διάσπαρτα στον χώρο με σιδερένιες καρέκλες, όλα σε γήινα χρώματα, κάνουν το περιβάλλον να δένει αρμονικά με τον Πηλιορείτικο χαρακτήρα. Το ίδιο όμορφη με τον χώρο του εστιατορίου, είναι και η μακρά ιστορία της οικογένειας Αγαπητού, που είναι από μόνη της άξια αναφοράς. Σε αυτή τη μεγάλη και άνετη βεράντα, από τη δεκαετία του ’80, η πρώτη γενιά της οικογενειακής αυτής επιχείρησης, ο μάγειρας Στάθης Αγαπητός λειτουργούσε το εστιατόριο «Στάθης», το οποίο αποτελούσε πόλο έλξης τόσο για την περιοχή αλλά και για τους τουρίστες από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Το 2013, η δεύτερη γενιά της επιχείρησης, ο Βαγγέλης Αγαπητός δημιούργησε το El Resto με την μορφή που υπάρχει σήμερα, ενώ οι υπεύθυνοι για την καλοκουρδισμένη λειτουργία του και την εμπειρία του επισκέπτη, είναι η τρίτη γενιά της οικογένειας, ο Στάθης Στεργιούλης και ο sommelier Παναγιώτης Στεργιούλης.

El Resto: Η σύγχρονη ελληνική κουζίνα του Κίμωνα Λίγδα ξεχωρίζει στο Πήλιο - FlagInLife
Ταραμοσαλάτα

Ο executive chef Κίμωνας Λίγδας κρατά σταθερά το πηδάλιο εδώ και 6 χρόνια και έχει επιλέξει να παρουσιάσει ένα μενού βασισμένο στην τοπική παραδοσιακή γαστρονομία με κάποιες λίγες επιρροές από την διεθνή κουζίνα. Στενός του συνεργάτης και ο head chef Νίκος Κλείτσος στην πρώτη του χρονιά φέτος στο El Resto. Βασικοί άξονες της κουζίνας του Κίμωνα Λίγδα είναι οι σύγχρονες τεχνικές μαγειρικής και παρουσίασης και οι έντονες γεμάτες γεύσεις και αρώματα. 

Μου άρεσε ιδιαίτερα η δομή που επέλεξε να δώσει ο chef στο  a la carte μενού, το οποίο χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες: τη «γη», η οποία περιλαμβάνει τις σαλάτες, ένα πιάτο με μανιτάρια, το ριζότο με βασιλομανίταρα και τον τραχανά πορταριάς, τη «θάλασσα», η οποία περιλαμβάνει πιάτα βασισμένα στο ψάρι, όπως το λαβράκι σεβίτσε και το spaghetti με ταρτάρ γαρίδας και bisque, τη «φάρμα», η οποία είναι βασισμένη στο κρέας, με πιάτα όπως η φάβα με χειροποίητο σύγλινο της περιοχής και τα μοσχαρίσια μάγουλα με moucheline πατάτας και σάλτσα jus και τέλος τη «ρομπάτα», η οποία περιλαμβάνει τρεις κοπές: μια αργεντίνικη και δύο ελληνικές.

El Resto: Η σύγχρονη ελληνική κουζίνα του Κίμωνα Λίγδα ξεχωρίζει στο Πήλιο - FlagInLife
Ραβιόλι γαρίδας με σάλτσα σπετζοφάι

Τον χορό του γεύματος έσυρε πρώτη μια υπέροχη μους ταραμά, αφράτη και με βελούδινη υφή, πολύ γεμάτη και έντονη και, αν και με επιπλέον λεμόνι, ήταν πολύ ισορροπημένη. Στη συνέχεια, μια πεντανόστιμη σαλάτα Περιβόλι, την οποία θα μπορούσα να τρώω όλο το βράδυ χωρίς να κουραστώ: κολοκυθάκια, καρότα, πράσα και πιπεριές σε διαφορετική μορφή: ψημένα στα κάρβουνα ή βραστά πάνω σε μια σάλτσα ρομέσκο με φουντούκι και δροσερή μους από γιαούρτι. Στη συνέχεια, το ραβιόλι γαρίδας με σάλτσα σπετζοφάι ήταν εξαιρετικό και πολύ καλοφτιαγμένο. Μου άρεσε η γέμιση με γαρίδα κομμένη ταρτάρ που είχε μαγειρευτεί όσο πρέπει με το ζυμαρικό, ενώ η καλοδουλεμένη και γευστική σάλτσα από σπετζοφάι δεν κάλυψε καθόλου την λεπτή γεύση της γαρίδας. Τα δε επιμέρους γευστικά χαρακτηριστικά της σάλτσας, όπως η κόκκινη πιπεριά, ήταν ευδιάκριτα. Στα κυρίως, το λαυράκι πλακί με ζωμό κακαβιάς ήταν ένα πιάτο βαθιά νόστιμο με άψογη εμφάνιση, ένα πιάτο που θα μπορούσα να χαρακτηρίσω και ως τον ορισμό της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας. Ένα ζουμερό φιλέτο από λαυράκι μαγειρεμένο μαεστρικά σε τηγάνι μαζί με τερίνα πατάτας, σερβιρίστηκε πάνω σε έναν υπέροχο και καλοδεμένο ζωμό κακαβιάς, ο οποίος είχε και ζωμό γαρίδας. Το δεύτερο κυρίως ήταν αρνάκι ψημένο για ώρες στον ξυλόφουρνο, το οποίο ήταν έντονα καπνιστό, μαλακό και μελωμένο μαζί με μια αρωματική και γευστκή jus από δενδρολίβανο και έναν βελούδινο πουρέ από κρεμμύδι.

El Resto: Η σύγχρονη ελληνική κουζίνα του Κίμωνα Λίγδα ξεχωρίζει στο Πήλιο - FlagInLife
Λαυράκι πλακί με ζωμό κακαβιάς

Ο Sommelier Παναγιώτης Στεργιούλης έχει δημιουργήσει μια αρκετά μεγάλη λίστα κρασιών για τα δεδομένα της περιοχής, δίνοντας έμφαση στα κρασιά των όμορων περιοχών αλλά και αντιπροσωπευτικά δείγματα από τον υπόλοιπο ελληνικό αμπελώνα. Για όσους θέλουν μια αναβαθμισμένη εμπειρία, υπάρχουν και επιλογές σε παλαιωμένες φιάλες από Σαντορίνη, Νάουσα και τον υπόλοιπο εγχώριο αμπελώνα, που μπορεί να τους καθοδηγήσει με μαεστρία να ταιριάξουν με το γεύμα τους. Εμάς μάς πρότεινε μια εξαιρετικά παλαιωμένη Σαντορίνη του 2017 από το οινοποιείο Βασσάλτη, που ταίριαξε θαυμάσια τόσο με το λαυράκι με την κακαβιά όσο και με το μελωμένο ζουμερό αρνάκι.

El Resto: Η σύγχρονη ελληνική κουζίνα του Κίμωνα Λίγδα ξεχωρίζει στο Πήλιο - FlagInLife
Αρνάκι ψημένο στον ξυλόφουρνο

Η συνολική εμπειρία του El Resto είναι κάτι παραπάνω από εστιατορική, θα τολμούσα να πω πως είναι ατμοσφαιρική. Η κουζίνα του Κίμωνα Λίγδα -τουλάχιστον σε ό,τι δοκίμασα- είναι σε υψηλό επίπεδο και η ανεπιτήδευτα χαλαρή ατμόσφαιρα της πέτρινης βεράντας σε συνδυασμό με την εκπληκτική θέα του ηλιοβασιλέματος προσφέρουν μια ολιστική εμπειρία που μένει αξέχαστη. 



El Resto

Άγιος Ιωάννης Μουρεσίου
Ωράριο: Καθημερινά 4:00 - 11:30 μ.μ
Τιμή: 40€
- 60€

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.