Το όνομα «Via Maris» είναι εμπνευσμένο από έναν αρχαίο εμπορικό δρόμο που ένωνε το Μαρόκο και την Αίγυπτο με το Ισραήλ και τη Συρία.
Η νέα βερμουτερία στου Ψυρρή που σερβίρει μικρά πιάτα, όπου χρησιμοποιούνται – μαεστρικά – υλικά, μυρωδικά και spices από τις παραπάνω περιοχές, προσφέρει μια “μαζεμένη” wine list και μια συλλογή από καμιά δεκαπενταριά ελληνικά, γαλλικά, ιταλικά και γερμανικά βερμούτ, καθώς και cocktails με βάση το βερμούτ.
Το «Via Maris» ξεφεύγει από τη φολκλόρ τουριστική λογική και μπαίνει σε νέα, δημιουργικά μονοπάτια που μας δίνουν τη δυνατότητα να έρθουμε κοντά σε νέες κουλτούρες γύρω από το φαγητό. Ο ιδιοκτήτης Jonatan Geisler μάς μίλησε με θέρμη για το εγχείρημά του, που ξεκίνησε Νοέμβρη του 2024 και προσπαθεί να εξελίσσει καθημερινά προς το καλύτερο!
Περιβάλλον χαλαρό, με τραπεζάκια στρωμένα με λινά λευκά τραπεζομάντηλα και ανθοδοχεία-μινιατούρες. Ο συνδυασμός μωσαϊκού και ξύλου και το ημίφως από τα αναμμένα κεριά στα ράφια, σε κάνουν να νιώθεις χαλαρά, από τη στιγμή που περνάς τη τζαμένια πόρτα για να μπεις στο χώρο. Μια ζεστασιά διάχυτη, σα να σε αγκαλιάζει μια μεταξωτή εσάρπα, λίγο πριν την υποδοχή από την ομάδα του service, η οποία είναι εγκάρδια και καθόλου προσποιητή.
Στο βάθος η ανοιχτή κουζίνα, όπου αν επιλέξεις να καθίσεις στο πάσο, μπορείς να παρακολουθήσεις τον chef και την ομάδα του να ετοιμάζουν τα πιάτα που θα γευτείς σε λίγο. Προσπερνώντας την κουζίνα, υπάρχει ένα μικρό αίθριο με δυο τραπεζάκια για όποιον αναζητά privacy για να απολαύσει το δείπνο ή το ποτό του.
Tο φαγητό ακολουθεί τη Via Maris («δρόμος της θάλασσας» στα λατινικά), χωρίς να λείπουν και πιάτα από τον κάμπο. Το μενού αντλεί στοιχεία της κουζίνας χωρών, που απλώνονται στα αφρικανικά και ασιατικά παράλια της Μεσογείου, δίνοντας μια διαφορετική νότα στα πιάτα που σερβίρονται. Ο executive chef Ayal Kitches προσπαθεί στο μενού του να παντρέψει κουλτούρες, εντάσεις και υλικά και να προσαρμόσει στα παραπάνω ιδέες και επιρροές από την Ιαπωνία, το Περού και άλλα μέρη του πλανήτη. Και τα καταφέρνει πολύ καλά έχοντας ως chef de cuisine τον Σάββα Καρίπογλου, που υλοποιεί και εξελίσσει τα πιάτα που φτάνουν στο τραπέζι.
Ξεκινάς το δείπνο σου με μια προζυμένια focaccia, που συνοδεύεται από ένα μείγμα λαδιού, duqqa (το εμβληματικό μείγμα μπαχαρικών της αιγυπτιακής κουζίνας), μαύρο κίμινο και λεμόνι. Η γλυκιά gorgonzola συνδυάστηκε με ποσέ αχλάδι με αρώματα μπαχαρικών. Τα στρείδια προσπαθούν να «κρυφτούν» κάτω από τον ελαφρά πικάντικο αφρό εσπεριδοειδών, αλλά η ιωδιούχα σάρκα τους τα προδίδει, καθώς τα γεύεσαι!
Το ψάρι ημέρας – που ήταν φαγκρί – έγινε tartare με shallots και ένα crispy φύλλο.Το ίδιο ψάρι έδωσε ένα ωραίο sashimi με καπνιστά σπαράγγια και φρέσκο ginger. Πολύ πετυχημένος ο συνδυασμός των scallops με sauce κουνουπίδι και blueberries.
Τα μελωμένα καρότα με ντούκα σερβίρονται με γιαούρτι και μια γλυκιά σάλτσα από τα ζουμιά τους. Το λεπτό spaghetti συνδυάστηκε με ψητές γαρίδες και το έδεσαν με βουτυράτη sauce λεμονιού.
Τα τορτελίνι γεμιστά με ανθότυρο και γαρίδες σε ζωμό από τη bisque συναγωνίζονταν σε νοστιμιά το πιάτο ημέρας, ένα μαντί θαλασσινών! Ανάμεσα στο angus beef tartare με sauce μουστάρδας και crispy ταπιόκα και του tri-tip tataki, θα επέλεγα το δεύτερο, καθώς στο πρώτο τα υλικά κάλυπταν την καλή ποιότητα του κρέατος. Το σουβλάκι από συκωτάκια πουλιών πάνω σε πουρέ από χόρτα, με μια πικάντικη, τραγανή σάλτσα φυστικιού, προτείνεται για όσους αγαπούν τα πολύ spicy πιάτα!
Κλείστε με μια φλαν με φρούτα του δάσους!
Κάποια Τετάρτη μπορεί να πετύχετε μια Pinchos night, που το μενού παρακάμπτεται χάριν των Pinchos, που σερβίρονται σε μικρά πιάτα, τα οποία στηρίζονται πάντα στη μεσογειακή λογική του Via Maris.