Το «Ακρωτήρι» (The other place) είναι ένα ψυχολογικό δράμα σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, που προσπαθεί να βρει την ισορροπία της ανθρώπινης συνείδησης, ανάμεσα στη μνήμη και στην πραγματικότητα.
Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος σκηνοθετεί για τρίτη φορά ένα έργο που πρωταγωνιστεί η Μαρία Ναυπλιώτου, μετά τη «Φιλουμένα Μαρτουράνο» και το συγκλονιστικό «Masterclass».
Το «Ακρωτήρι» του Sharr White έχει αποσπάσει πολυάριθμες διακρίσεις, ως ένα από τα πιο επιτυχημένα έργα της off Broadway σκηνής και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.Στο πολυβραβευμένο οικογενειακό δράμα, ο θεατής παρακολουθεί μια χαρισματική παθιασμένη νευρολόγο, τη Τζουλιάνα – την οποία υποδύεται η Μαρία Ναυπλιώτου – να έρχεται αντιμέτωπη με την απώλεια της συνείδησης… από την κορυφή της επαγγελματικής ζωής της, στην πτώση και στην απεγνωσμένη αναζήτηση ελπίδας… Μέσα από ψυχολογικές εναλλαγές, η πρωταγωνίστρια αποδίδει – με μοναδικό τρόπο – την ενδιάμεση γκρίζα ζώνη, με την οποία έρχεται αντιμέτωπος κάποιος, που χάνει σταδιακά τη συνείδησή του. Ο θεατής γίνεται μάρτυρας της πάλης της ανθρώπινης ψυχής με την εύθραυστη φύση της μνήμης. H πραγματικότητα συναντά την ψευδαίσθηση!
Κατά την κλιμάκωση του έργου, η Τζουλιάνα έχει όλο και συχνότερα επεισόδια κατάρρευσης, που την παρασύρουν σε έναν δαιδαλώδη κόσμο, μεταξύ αλήθειας και ψευδαίσθησης και μαζί της παρασύρει και το κοινό. Με διαλόγους που εναλλάσσονται μεταξύ του παρόντος και του παρελθόντος, το κοινό παρακολουθεί την ιστορία να εξελίσσεται. Αλήθειες για το σύζυγό της και για την τραγική μοίρα της κόρης της, έρχονται στο φως, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύεται και η βαθιά ρίξη στην οικογενειακή ζωή της ηρωίδας. Όμως, η σκληρότερη μάχη, για την οποία προετοιμάζεται τόσο η ίδια η ηρωίδα, όσο και ο θεατής, είναι αυτή απέναντι στην απώλεια. Η Τζουλιάνα αναζητά παρηγοριά κι ελπίδα σε ένα σπίτι που κάποτε αποτελούσε το προσωπικό της καταφύγιο, το Ακρωτήρι. Το παλιό παραθαλάσσιο απομονωμένο σπίτι έχει πουληθεί εδώ και χρόνια, αλλά καθώς η Τζουλιάνα δεν το θυμάται, αποτελεί για κείνη τον καθοριστικό τόπο μνήμης αλλά και αποκαλύψεων.Ο σκηνοθέτης προσεγγίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία την τραγωδία της απώλειας συνείδησης που βιώνει η πρωταγωνίστρια. Το σκηνικό είναι άδειο, όπως και το μυαλό της Τζουλιάνα. Η πρωταγωνίστρια δίνει μια άνιση μάχη καθημερινά, να αντιμετωπίσει την ψυχική αποδιοργάνωση, στην οποία την οδηγεί η άνοια. Η Τζουλιάνα με έναν σπαρακτικό τρόπο, παλεύει να βρει τη δύναμη να ξανασταθεί στα πόδια της και να ισορροπήσει, ακόμη και μετά από μια μεγάλη τραγωδία που την έχει στιγματίσει.
Μέσα από μια εσωτερική πάλη, στην οποία εστιάζει η σκηνοθεσία του Παπασπηλιόπουλου, η Ναυπλιώτου οδηγείται σε μια από τις κορυφαίες ερμηνείες της καριέρας της. Στη σκηνή βλέπουμε μια γυναίκα που παλεύει να ισορροπήσει ανάμεσα στην απώλεια και στη μνήμη. Έναν χαρακτήρα γεμάτο αντιφάσεις και συγκρούσεις με τον ίδιο της τον εαυτό, αλλά και με τους γύρω της, τον σύζυγο, τη γιατρό της.Χαρακτηρίζει τον σύζυγό της άπιστο, αλλά ο ίδιος τη φροντίζει με μεγάλη τρυφερότητα. Τα παιχνίδια του μυαλού την οδηγούν σε συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες με την κόρη της, ενώ στην πραγματικότητα από την άλλη μεριά της γραμμής δεν υπάρχει υπαρκτό πρόσωπο. Η ερμηνεία της καθηλώνει τον θεατή, καθώς το βλέμμα της είναι χαμένο και η αίσθηση του κενού που την περιβάλλει είναι διάχυτη, σε μια απεγνωσμένη προσπάθειά της να διατηρήσει ζωντανό το παρελθόν της. Ο θεατής γίνεται μάρτυρας ενός βαθιά ανθρώπινου δράματος, παρακολουθώντας τις εναλλαγές των συναισθημάτων της ηρωίδας.Τον σύζυγο της Μαρίας Ναυπλιώτου, υποδύεται ο Δημήτρης Αλεξανδρής που κι αυτός συγκλονίζει, ιδιαίτερα τη στιγμή που λυγίζει από τον πόνο για την ασθένεια της συζύγου του. Στο ρόλο της κόρης η Στεφανία Ζώρα, αποδίδει με συναισθηματισμό και ευαισθησία τις πλευρές του χαρακτήρα της.
Το «Ακρωτήρι» είναι ένα ψυχολογικό δράμα που εξερευνώντας τις ισορροπίες μεταξύ λογικής και αμνησίας, αγγίζει βαθιά την ανθρώπινη ψυχή. Η ερμηνεία της Μαρίας Ναυπλιώτου με την εμπνευσμένη σκηνοθεσία του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, αναδεικνύει τον αγώνα για την ελπίδα και τη λύτρωση, ακόμη και μέσα από τα σκοτεινά ταξίδια του μυαλού.