Μη σας παρασύρει ο τίτλος και θεωρήσετε ότι θα βρεθείτε σε μπαρ… το Ντύλαν είναι ένα εστιατόριο που ξεχωρίζει και στο οποίο αξίζει να δοκιμάσετε τα πιάτα του Βαγγέλη Βέη.
Θα αναρωτηθείτε τι γυρεύει ένας θρύλος της αμερικάνικης μουσικής, όπως ο Bob Dylan στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη. Πολλά χρόνια πίσω έλιωναν τα άλμπουμ του σε κάποια εφηβικά πικάπ. Ο Bob Dylan άλλαξε τη ζωή πολλών εφήβων τη δεκαετία του ’60. Αλλά φαίνεται ότι επηρέασε και πολλές γενιές μετά από τότε.
Ανάμεσα σ’αυτούς που επηρέασε, φαίνεται να είναι και ο Βαγγέλης Βέης, που μαζί με τη σύζυγό του Βιργινία, έστησαν ένα μαγαζί-μινιατούρα στην Κυψέλη και του έδωσαν το όνομα «Ντύλαν». Το όνομα – όπως μου είπε ο Βαγγέλης – προήλθε από το ποιητικό έργο του Dylan Thomas που ενέπνευσε τον Bob Dylan. Πριν τον κερδίσει η μαγειρική, έπαιζε διάφορα έγχορδα όπως κιθάρα, μπουζούκι, γιουκαλίλι, μπάσο… Δεν μπορούσε να τα αποχωριστεί και θέλησε με κάποιον τρόπο να υπάρχουν στον χώρο του. Άρα αυτομάτως καταλαβαίνετε και τι μουσική υπόκρουση θα υπάρχει, όταν πάτε για φαγητό στο Ντύλαν.
Το κοινό εναλλάσσεται μεταξύ κατοίκων που το έχουν αγαπήσει και όσων αγαπούν το καλό φαγητό και αναζητούν συχνά μια θέση από τις λίγες που είναι διαθέσιμες στο πάσο. Είναι εντυπωσιακό πως ένας νέος chef που έχει γαλουχηθεί σε κουζίνες εστιατορίων όπως το Hytra, το Herve και το Soil, αποφάσισε να ανοίξει έναν χώρο σε μια δύσκολη περιοχή με κοινό λίγο εναλλακτικό και να σερβίρει σε μια μπάρα 10 θέσεων. Κι όμως αυτές οι θέσεις είναι περιζήτητες, καθώς από εκεί μπορείς καθώς γευματίζεις, να δεις τον chef και την ομάδα του να δημιουργούν στην ανοιχτή κουζίνα. Έχει και λίγα τραπεζάκια στον εξωτερικό χώρο. Αλλά κάπως έτσι φανταζόταν από παλιά τον δικό του χώρο ο Βαγγέλης Βέης και κατάφερε να δημιουργήσει αυτό το γουστόζικο μαγαζί. Το Ντύλαν είναι ένα χαλαρό εστιατόριο με στοιχεία ροκ μπαρ. Ο chef κουβαλά στις αποσκευές του όσα του δίδαξε η πορεία του σε αστεράτα εστιατόρια και σερβίρει με έναν comfort τρόπο, πιάτα που δεν περιμένεις να δοκιμάσεις εκεί.
Ο Βαγγέλης, με τέσσερα ακόμη άτομα στην ομάδα του – δύο για κάθε βάρδια γιατί λειτουργεί από το μεσημέρι – σερβίρει ένα μενού οχτώ πιάτων, αλλά πιστέψτε με, είναι υπεραρκετό για να καταλάβεις το είδος της κουζίνας που σερβίρει.
Το καρβελάκι ψωμί που φτάνει ζεστό στο τραπέζι το συνοδεύει με βούτυρο, τοματίνια, κάπαρη και ελιές. Τα μεσημέρια το ταιριάζει με μια αέρινη ταραμοσαλάτα και η κάθε μπουκιά είναι πειρασμός. Το ημίπαστο ψάρι ημέρας – μυλοκόπι τη μέρα της επίσκεψής μας – το ξεχώρισα! Με μια σάλτσα θαλασσινών, τσίλι και λίγο ταραμά έχει την απόλυτη ισορροπία. Ο μπακαλιάρος πλακί, είναι ένα πιάτο που δε φεύγει ποτέ από τον κατάλογο, όπως μου ’πε ο chef. Και όχι άδικα θα έλεγα… καμία σχέση με το πλακί όπως το έχετε στο μυαλό σας. Εκτελεί τη συνταγή με έναν τρόπο ξεχωριστό. Ποτέ δε μ’ άρεσαν οι συνταγές με ψάρι που καλύπτεται από σάλτσες κι ας είναι θέμα προσωπικού γούστου. Σ’ αυτό το πιάτο βρήκα εξαιρετικά ψημένο το ψάρι, με τη σάλτσα του δίπλα δεμένη και στο πλάι έναν πουρέ σχοινόπρασο. Για μένα πολύ καλός ο συνδυασμός.
Αλλά και οι γαρίδες που είχαν περάσει ψήσιμο στο κάρβουνο, είναι πιάτο που θα πρότεινα οπωσδήποτε. Σε συνδυασμό με μπολονέζ θαλασσινών, όπου έχει προστεθεί χωριάτικο λουκάνικο, σε ξενίζουν πολύ ευχάριστα!
Για τους λάτρεις των ζυμαρικών, το φρέσκο ζυμαρικό έρχεται με μια δεμένη σάλτσα με λίγο κυανό τυρί, παστό κρόκο και φουντούκι, με βασικό υλικό τα άγρια μανιτάρια.
Ο κόκκορας φρικασέ με κολοκύθι σε τρεις διαφορετικές υφές και χόρτα αυγολέμονο, ξεπέρασε πολλά φρικασέ που έχω δοκιμάσει.
Γλυκό κλείσιμο με παρφέ αμυγδάλου με ροδάκινα και βασιλικό.Μικρή λίστα κρασιών κοστολογημένη λίγο πάνω από τιμές κάβας και ωραία αποστάγματα.
Το Ντύλαν είναι το μαγαζί στο οποίο θα γυρνώ πάντα ευχάριστα, γιατί οι γεύσεις του μου ταιριάζουν πολύ, το service είναι χαλαρό και ανεπιτήδευτο και είναι λίγα τα εστιατόρια στην πόλη, όπου η σχέση ποιότητας-τιμής είναι τόσο καλή, όσο εδώ!
Το μείον για μένα το δύσκολο πάρκινγκ στη γύρω περιοχή.