fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Ρόδος: Γαστρονομικός οργασμός στο νησί των ιπποτών. 

Ρόδος: Γαστρονομικός οργασμός στο νησί των ιπποτών. 

Παρότι βρίσκεται στην κάτω δεξιά γωνία του χάρτη, η Ρόδος διεκδικεί κεντρική θέση στο γευστικό σύμπαν της χώρας, με πληθώρα ποιοτικών εστιατορικών επιλογών. 

Βρεθήκαμε στη Ρόδο τέλος σεζόν, στον απόηχο του περάσματος των τουριστικών ορδών που κρατούν όρθια την οικονομία του νησιού, αλλά και εφοδιάζουν με πελατεία τα εστιατόριά του. Αυτό το τελευταίο στοιχείο θα μπορούσε να λειτουργήσει όπως συνήθως, κάνοντας τους εστιάτορες να εφησυχάζονται από τη συνεχή ροή τουριστικού συναλλάγματος και να διατηρούν τον πήχη της ποιότητας χαμηλά. Ευτυχώς στη Ρόδο, υπάρχει μια ηχηρή μειοψηφία εστιατορίων (ας μην κοροϊδευόμαστε, η πλειοψηφία παραμένει σε κάποιο ναδίρ), που κρατούν το λάβαρο πολύ ψηλά, προσφέροντας εκδοχές της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης, εμπλουτισμένες, άλλοτε με σύγχρονες ερμηνείες και άλλοτε με τελειοθηρική εμμονή στη γευστικότητα. 

Ασφαλώς και για τους γνωρίζοντες, δε λέμε κάτι καινούργιο. Ο Μαυρίκος, η Παράγκα, αλλά και οι λοιπές πιο πρόσφατες προσθήκες, έχουν χαράξει ή έστω, έχουν αφήσει ισχυρό στίγμα στον γαστρονομικό χάρτη του νησιού. Όμως η κάθε επίσκεψη, είτε επιβεβαιώνει είτε προσθέτει στην πεποίθηση ότι στη Ρόδο κάποιοι έχουν πάρει πολύ σοβαρά τη δουλειά τους. Πάμε να δούμε 4 από τα σοβαρότερα εστιατόρια που επισκεφθήκαμε. 

 

Μαυρίκος, ΛίνδοςΡόδος: Γαστρονομικός οργασμός στο νησί των ιπποτών.  - FlagInLife

Με ιστορία που ξεκινάει το 1933, οι Δημήτρης και Μιχάλης Μαυρίκος αποτελούν τους σημαιοφόρους της πομπής των Γαστρονόμων της Ρόδου. Με μια κουζίνα απλή αλλά σοφή και μια απαράμιλλη ικανότητα ανάδειξης της γευστικότητας τοπικών και μη συνταγών, τα αδέρφια Μαυρίκου παραδίδουν μαθήματα σεβασμού στην παράδοση. Όμως αυτό που κάνει την κουζίνα τους ξεχωριστή, είναι η αποθέωση των απλών υλικών που στα χέρια τους μετασχηματίζονται σε ακριβά και περιζήτητα μαγειρικά κοσμήματα. Τέτοιο παράδειγμα είναι το Φινόκιο μαγειρεμένο με γλυκό κρασί και ντοματα, συνοδευμένο με μια ελαφριά μους φέτας και μυζήθρας, του οποίου η απλότητα και η γευστικότητα είναι παροιμιώδεις. Άλλο τέτοιο παράδειγμα είναι η Καλοκαιρινή μελιτζάνα με σάλτσα φρέσκια ντομάτα και μυρωδικά, σβησμένη με ξύδι, η οποία κρατάει τη σφριγηλή υφή της και απλώνει τα αρώματά της στο πιάτο, κάνοντας την παρουσία της τόσο κυρίαρχη, όσο ένα αργοψημένο κομμάτι premium κρέατος. Η επίσκεψη στον Μαυρίκο δεν είναι μόνο μια απολαυστική εμπειρία, αλλά και ένα διδακτικό σεμινάριο με τίτλο, “Το μεγαλείο της απλότητας”. Ρόδος: Γαστρονομικός οργασμός στο νησί των ιπποτών.  - FlagInLife
Μαυρίκος

Λίνδος

2244 031232

Παράγκα, ΑπόλλωναΡόδος: Γαστρονομικός οργασμός στο νησί των ιπποτών.  - FlagInLife

Η Παράγκα είναι ένα παραδοσιακό “μαγειροτεχνείο”, όπως την αποκαλεί ο Γιάννης Ευθυμίου, ο ακοίμητος φρουρός της παραδοσιακής Ροδίτικης κουζίνας. Το εστιατόριο βρίσκεται μακριά από τα λεφούσια των τουριστών, στο χωριό Απόλλωνα, στον εσωτερικό ημιορεινό όγκο του νησιού. Όποιος αποφασίσει να κάνει την όμορφη διαδρομή, θα ανταμειφθεί με μια κουζίνα γευστική και γενναιόδωρη, που αποτυπώνει το γαστρονομικό παρελθόν του νησιού, με υλικά αγνά και ντόπια. Αν σας τραβήξει η όρεξή σας μέχρι την Παράγκα, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το Λαθούρι φάβα με συκωτάκια αρνίσια στιφάδο, όπου τα γλυκά συκωτάκια παντρεύονται ιδανικά με τη γήινη νοστιμιά της φάβας. Εξαιρετικής γευστικότητας είναι και η ντόπια Γίδα με σκιουφιχτά, λόπια, τραχανά και γραβιέρα, ένα πιάτο μνημείο της ορεινής Ροδιακής κουζίνας. Τα εδέσματα του μαγειροτεχνείο θα συνοδεύσετε με μια γκάμα κρασιών από τον Ροδίτικο αμπελώνα, ο οποίος διαθέτει και ιστορία, αλλά και μέλλον. Ρόδος: Γαστρονομικός οργασμός στο νησί των ιπποτών.  - FlagInLife

Εστιατόριο Παράγκα

Απόλλωνα

 2246 091247

 

Cesar Meze Bar, ΛίνδοςΡόδος: Γαστρονομικός οργασμός στο νησί των ιπποτών.  - FlagInLife

Ο chef Σταύρος Κουστένης δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού είναι γνωστός για τη μαγειρική του δεινότητα. Τα τελευταία 10 χρόνια έχει βρει το δικό του λιμάνι, στο εστιατόριο Cesar Meze Bar στην παλιά πόλη της Λίνδου, όπου δημιουργεί μια κουζίνα έξυπνα δημιουργική, που χαρακτηρίζεται από αβίαστη γευστικότητα και απουσία περιττών στοιχείων. Ρεαλιστής και προσγειωμένος ο ίδιος, έχει αντιληφθεί ότι το ζητούμενο πάντα είναι η γευστικότητα. Έτσι φτάνει σε αυτήν, μέσα από μια διαδικασία μετασχηματισμού κλασικών συνταγών σε πιο δημιουργικές εκδοχές που διαθέτουν αρετές, χωρίς να κραυγάζουν. Για παράδειγμα τα Ορφανά Γεμιστά του, ένα πιάτο μεγάλης γευστικότητας, παρουσιάζονται ως ρολάκια ψητής πιπεριάς, ψητής μελιτζάνας και ωμού κολοκυθιού, γεμιστά με πάστα γεμιστών, πλιγούρι και μυρωδικά, ενώ συνοδεύονται από κρέμα φέτας, ενώ κολυμπάνε σε χυμό χωριάτικης. Ιδιαίτερα νόστιμα και τα Σπαγγέτι σε ζωμό από ψάρι, δεμένα με φρέσκο αχινό, με γαριδάκι Λινδιακό, ξύσμα εσπεριδοειδούς, ροζ πιπέρι, ελαιόλαδο και αυγοτάραχο. Ρόδος: Γαστρονομικός οργασμός στο νησί των ιπποτών.  - FlagInLife

Cesar Meze Bar

Λίνδος

2244 031410

 

Hellas, ΠεύκοιΡόδος: Γαστρονομικός οργασμός στο νησί των ιπποτών.  - FlagInLife

Στο Hellas στους Πεύκους, λίγο μετά τη Λίνδο, οι chefs Κυριάκος Ιακωβίδης και  Ειρήνη Γιωργουδιού, ζευγάρι στη ζωή και στην κουζίνα, τιμούν τη γαστρονομία του τόπου τους, αναδεικνύοντας συνταγές και υλικά με τρόπο έντεχνο και εν τέλει γευστικό. Στο εστιατόριό τους μπορεί κανείς να βρεις ένα εκτενές μενού με παραδοσιακές κυρίως συνταγές της Ρόδου, αλλά και ένα menu degustation που αγγίζει το fine dining, αποδίδοντας το τοπικό μαγειρικό ιδίωμα με δημιουργικό και σύγχρονο τρόπο. Από τα πιάτα που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε τα Γιαπράκια τυλιχτά σε κυκλαμινόφυλλο, γεμισμένα με κωλοχτύπα, γαρίδα, κύμινο, σχοινόπρασο και λαδολέμονο, με πουρέ φινόκιο και αυγολέμονο με κεφάλια γαρίδας, το οποίο διαθέτει βαθιά γευστικότητα. Εξαιρετικό και το Αρνί με πατάτες φούρνου που συνοδεύεται από ντομάτα με σκόρδο και ξύδι, χόρτα λαψάνες και ραδίκια. Ιδιαίτερη μνεία στο Μελεκούνι σουσάμι με καραμέλα από μέλι, παρφέ καραμελωμένης λευκής σοκολάτας και σορμπέ από ξύσμα εσπεριδοειδών που κέρδισε επάξια την πρώτη θέση ανάμεσα στα επιδόρπια που δοκιμάσαμε στη Ρόδο. Ρόδος: Γαστρονομικός οργασμός στο νησί των ιπποτών.  - FlagInLife

Hellas Restaurant

Επαρχιακή οδός Λάρδου-Λίνδου, Πεύκοι Τ.Κ 85107

+30 22440 48316

 

Noble Gourmet Restaurant, Elysium Resort and Spa, ΑμμούδεςΡόδος: Γαστρονομικός οργασμός στο νησί των ιπποτών.  - FlagInLife

Σε μικρή απόσταση από το γνωστό για τους λάθος λόγους Φαληράκι, σε μια περιοχή γεμάτη ξενοδοχεία Φαραωνικών διαστάσεων, βρίσκεται το Noble Gourmet Restaurant, το πλέον εντυπωσιακό με τη σύγχρονη εστιατορική λογική, εστιατόριο του νησιού. Στο roof garden του Elysium Resort and Spa, ο Executive chef Γιώργος Τρουμούχης προτείνει την πλέον πειραγμένη εκδοχή της Ροδίτικης γαστρονομικής παράδοσης. Ο Τρουμούχης, συγγραφέας και ερευνητής της τοπικής κουζίνας της Ρόδου, γνωρίζει όσο λίγοι την ιστορία και τις ιδιαιτερότητές της. Αντί όμως να την παρουσιάσει ανατρέχοντας μόνο στο παρελθόν, έχει καταφέρει να της δώσει μέλλον, μέσα από τις σύγχρονες τεχνικές και τα στοιχεία θεατρικότητας με τα οποία πασπαλίζει την εστιατορική εμπειρία του πελάτη. Έτσι ο Τρουμούχης, αλλά και ο εξαιρετικός Head chef Σπύρος Κουγιός, καταφέρνουν να συνθέσουν μια μεγαλειώδη γαστρονομική εμπειρία, που αν την προσέφερε κάποιο εστιατόριο της Αθήνας, θα είχε ήδη κρεμάσει ένα τουλάχιστον αστέρι στον τοίχο του. Στο Noble μπορείτε να επιλέξετε μενού 8 ή 16 πιάτων που χαρακτηρίζονται από εντυπωσιακά στησίματα και μεγάλη γευστικότητα. Το οινικό κομμάτι μπορείτε να το εμπιστευθείτε στον Αλέξανδρο Καρανικόλα, ο οποίος εκτός από την άψογη διεύθυνση της σάλας, φροντίζει για το pairing, έχοντας γνώση και αγάπη για το κρασί. Ρόδος: Γαστρονομικός οργασμός στο νησί των ιπποτών.  - FlagInLife

Noble Gourmet Restaurant

Elysium Resort & Spa

Καλλιθέα, Ρόδος

2241 045700 

Η Ρόδος πέφτει μακριά από τις μεγάλες πόλεις και η πρόσβαση είναι χρονοβόρα και ακριβή. Αν όμως πάρετε την απόφαση να πάτε, να είστε σίγουροι ότι οι γαστρονομικές εμπειρίες που προσφέρει το νησί θα σας ανταμείψουν. Η ιστορία του νησιού αποτυπώνεται σε μια κουζίνα πολυπρόσωπη, πλούσια και γευστική, η οποία βρίσκεται στα χέρια ανθρώπων που και την αγαπούν, αλλά και διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες, ώστε να την αναδεικνύουν με τους καλύτερους τρόπους. 

 

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα