Ναπολιτάνικες, Deep dish, New York Style, Pinsa. Δημοφιλή είδη πίτσας που πλέον έχουν μπει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Ποιες είναι όμως οι ρετρό πιτσαρίες της Αθήνας που μας γυρίζουν πίσω στον χρόνο;
Το ότι λατρεύουμε την πίτσα σαν λαός είναι γνωστό. Το ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε top quality ναπολιτάνικες επιλογές, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Πολλοί απο εμάς όμως, μεγαλώσαμε με έναν άλλο τύπο πίτσας, που δεν μπαίνει στα πρότυπα και τις νόρμες των δημοφιλών πια επιλογών. Μία πίτσα που η μυρωδιά της, η όψη και η γεύση της, μας γεννούν υπέροχες αναμνήσεις. Αρκετές αυτού του τύπου οι πιτσαρίες έκλεισαν, μερικές όμως άντεξαν στον χρόνο και αξίζει να τις επισκεφτούμε. Ας δουμε σε ποιες ρετρό πιτσαρίες της Αθήνας θα πάτε για γευστικό flashback!
Portofino
Το Portofino είναι το μαγαζί που έμαθε στους Αθηναίους τι εστί πίτσα. Η ιστορία του τεράστια. Το πρώτο κατάστημα άνοιξε στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής το 1970, από έναν Έλληνα μετανάστη από τον Κάναδα. Η επιτυχία ήταν άμεση, αφού οι κάτοικοι της πρωτεύουσας δοκίμαζαν για πρώτη φορά μανιτάρια, πιπεριές, πεπερόνι και άλλα αλλαντικά πάνω σε ζύμη. Λίγα χρόνια αργότερα, το Portofino έφτασε να έχει 15 υποκαταστήματα στην Αττική και τρία στην επαρχία.
Αρκετοί από όσους δούλεψαν σε αυτά, κέρδισαν σε τεχνογνωσία και άνοιξαν τις δικές του πιτσαρίες και έτσι τα υποκαταστήματα άρχισαν να μειώνονται. Τέτοια ήταν και η πορεία του Τρύφωνα Πατρινού, ο οποίος εργαζόταν στην Αγία Παρασκευή και κατάφερε να αγοράσει το κατάστημα του Χαλανδρίου, το μοναδικό που κατάφερε να επιζήσει μέχρι σήμερα και να προσφέρει τις σπεσιαλιτέ του, όπως η πίτσα Peperoni Classic.
Διευθ: Γρ. Γυφτοπούλου 23, Χαλάνδρι / Τηλ: 210 6823448 / Ωράριο: καθημ. 12:00-23:45
Migliore Pizza
Όπως είπαμε, το Portofino αποτέλεσε σχολείο για πολλές από τις πιτσαρίες που άνοιξαν στην πορεία. Τη δεκαετία του 1970, ο Κωνσταντίνος Στάθης και η γυναίκα του, εργάζονταν στο Portofino της Αγίας Παρασκευής, πλάι σε έναν Ιταλό μάγειρα. Λίγα χρόνια αργότερα, συγκεκριμένα το 1976, είχαν την τεχνογνωσία να ανοίξουν την Migliore Pizza.
Ο ιδιοκτήτης έμαθε τα κόλπα από τον Ιταλό σεφ, αλλά με την εμπειρία που απέκτησε στη συνέχεια, δημιούργησε μια μοναδική και γεμάτη πίτσα, με λεπτή ζύμη. Εδώ θα βρείτε πίτσες με πολλά αλλαντικά αλλά και τη best seller με κιμά, η οποία είναι το σήμα κατατεθέν τους.
Διευθ: Λεωφ. Αγίας Βαρβάρας 105Α, Παλαιό Φάληρο / Τηλ: 210 9835202 / Ωράριο: καθημ. 18:00-00:00, Κυρ. 14:00-22:00, Δευτ. κλειστά
Pizza Park
Αν και όλα ξεκίνησαν από την Αγία Παρασκευή και την ευρύτερη περιοχή, η πίτσα στην Νέα Ερυθραία έφτασε το 1979 από την Pizza Park, που αντέχει μέχρι και σήμερα. Η παρασκευή της μοναδική. Στο στυλ θυμίζει την canadian pizza, αλλά με λιγότερη σάλτσα και τυρί, συνεχίζει όμως να φτιάχνεται σε ταψάκι, με το οποίο και ψήνεται στον φούρνο.
Αυτό άλλωστε είναι που δίνει το αποτέλεσμα με τις τραγανές άκρες και την υπέροχη βάση. Για να καταλάβετε πόσο νόστιμη είναι η ζύμη, μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε την κλασική Ρόγιαλ ή τη Μαργαρίτα.
Διευθ: Ηρ. Πολυτεχνείου 24, Νέα Ερυθραία / Τηλ: 210 8001193 / Ωράριο: καθημ. 18:00-00:00
Normandia Pizza
Φρέσκο ζυμάρι που φτιάχνεται κάθε πρωί στο υπόγειο παρασκευαστήριο, μπαίνει στο μαύρο ταψάκι και απλώνεται στις άκρες του. Έπειτα, ένα ένα μπαίνουν προσεκτικά τα υλικά πάνω στη ζύμη. Από πάνω μπόλικο τυρί, το οποίο επίτηδες ξεχειλίζει από τις άκρες για έναν συγκεκριμένο λόγο: το τραγανό αποτέλεσμα.
Αυτή τη διαδικασία ακολουθούν στο Normandia Pizza από το 1977, και μέχρι σήμερα είναι μια από τις πιο διάσημες πιτσαρίες σε όλο το λεκανοπέδιο. Ειδικά αυτή η Special με σάλτσα ντομάτας, τυρί, ζαμπόν, μπέικον, πεπερόνι, πράσινη πιπεριά και φρέσκα μανιτάρια, είναι ίσως η πίτσα που επηρέασε περισσότερο από κάθε άλλη τις προτιμήσεις των Αθηναίων.
Διευθ: Γρηγορίου Αυξεντίου 49, Ζωγράφου / Τηλ: 210 7716234 / Ωράριο: καθημ. 18:30-00:30, Κυρ. κλειστά
Willys
Μπορεί το πρώτο εστιατόριο να άνοιξε το 1973 στην Βούλα και το δεύτερο το 1987 στην Καλλιθέα, αλλά τελικά άντεξε μόνο το δεύτερο και προσφέρει μέχρι και σήμερα εξαιρετική πίτσα. Μια canadian style, που όμως κατάφερε να ξεχωρίσει από τις άλλες αυτού του στυλ.
Ο λόγος είναι ότι εκτός από τα κλασικά υλικά που έμπαιναν πάνω στη ζύμη σε αφθονία, στο Willys έβρισκες και επιλογές που δεν υπήρχαν αλλού. Εν έτει 2024, είναι μια από τις νοστιμότερες ρετρό πιτσαρίες όχι μόνο της Καλλιθέας, αλλά και της Αθήνας.
Διευθ: Δημοσθένους 54, Καλλιθέα / Τηλ: 210 9587891 / Ωράριο: καθημ. 19:00-00:00, Κυρ-Δευτ. κλειστά
Moulin Rouge Pizza
Περίεργο όνομα για πιτσαρία, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία, ειδικά όταν πρόκειται για μια από τις πρώτες πιτσαρίες της Αττικής και σίγουρα την πρώτη στην Νέα Ιωνία. H Moulin Rouge Pizza, άνοιξε το 1972 από τον Αντώνη και σήμερα το τρέχει η τρίτη γενιά της οικογένειας.
Και εδώ το στυλ είναι αυτό της ελληνοκαναδέζικης εκδοχής που περιγράψαμε και παραπάνω, με την απλή αλλά γεμάτη σε γεύση Μαργαρίτα να ξεχωρίζει. Αν επισκεφτείτε όμως το Moulin Rouge, επιβάλλεται να δοκιμάσετε την γλυκιά Donkey με σοκολάτα και μπανάνα, μια από τις πρώτες γλυκές πίτσες της Αθήνας.
Διευθ: Αιμιλιανού Γρεβενών 42, Νέα Ιωνία / Τηλ: 210 2798963 / Ωράριο: καθημ. 13:00-00:00
Mammas Pizza
Αν κάποιος έχει μεγαλώσει στα Πατήσια, ξέρει ότι μια είναι η πιτσαρία και δεν είναι άλλη από την Mammas Pizza. Από το 1990 λειτουργεί μόνο μέσω delivery και take away.
Fun fact: Είναι από τις πρώτες πιτσαρίες που τόλμησαν να βάλουν ανανά στην πίτσα. Αν πάλι δεν είστε του ανανά και θέλετε πιο κλασικές γεύσεις, συστήνουμε με κλειστά μάτια την Special Mama’s με ζαμπόν, μπέικον, πεπερόνι, μανιτάρια και πιπεριά.
Διευθ: Φυλής 197, Αθήνα (Κάτω Πατήσια) / Τηλ: 210 8619516 / Ωράριο: καθημ. 11:30-00:30
Pizza Manitari
Η ρετρό πιτσαρία των Νοτίων προαστίων ακούει στο όνομα Pizza Manitari και βρίσκεται στην Άνω Γλυφάδα από το 1981. Σε έναν μοναδικό και όμορφο χώρο, σερβίρεται μια πίτσα κλασικά ελληνική όπως συνηθίζουμε να λέμε, με διάφορες επιλογές και υλικά και έξτρα τραγανή κρούστα.
Must είναι η “Απ’ όλα”, με mix τυριών (gouda και edam), ζαμπόν, μπέικον, πεπερόνι, μανιτάρια και πράσινη πιπεριά. Τώρα που ο καιρός άνοιξε, ο κήπος της είναι το ιδανικότερο spot για να απολαύσεις την πίτσα σου.
Διευθ: Λεωφ. Κωνσταντίνου Αθανάτου 10, Άνω Γλυφάδα / Τηλ: 210 9615704 / Ωράριο: καθημ. 17:00-00:00, Σαβ-Κυρ. 12:00-00:30
Πιτσαρία Τοξότης
Από το 1978, ο Κορυδαλλός ξέρει πού θα φάει υπέροχη πίτσα. Φυσικά στον Τοξότη, στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου. Όπως όλες οι πίτσες της δεκαετίας του ’70 είναι canadian style, ψημένη σε ταψάκι, με ξεροψημένες άκρες και αφράτη ζύμη.
Highlight, το μαστιχωτό τυρί το οποίο σε κάθε κομμάτι που κόβεις δημιουργεί ένα μοναδικό task: να κρατήσεις όσο περισσότερο γίνεται πάνω στο κομμάτι σου. Δοκιμάστε την ομώνυμη Τοξότης με ζαμπόν, μπέικον, μανιτάρια και πιπεριά.
Διευθ: Αβέρωφ 62, Κορυδαλλός / Τηλ: 210 4958546 / Ωράριο: καθημ. 12:00-02:00
Zeas Pizza
Εδώ και 51 ολόκληρη χρόνια, η Νέα Σμύρνη τρώει πεντανόστιμη πίτσα στον υπέροχο χώρο της Zeas Pizza. Η πίτσα και εδώ είναι καναδέζικη, αφράτη και νοσταλγική.
Θα βρείς πολλές νόστιμες επιλογές για κάθε γούστο, αλλά αξίζει να δοκιμάσετε και τη “Φρανκφούρτης”, με μπέικον, λουκάνικο, ντομάτα αλλά και αυγό.
Διευθ: Βιζυηνού 2-4, Νέα Σμύρνη / Τηλ: 210 9333335 / Ωράριο: καθημ. 12:00-00:00
Loucoulos Pizza
Όταν γύρισε από την Αμερική ο Αθανάσιος Μπολάνης είχε έναν σκοπό. Να φέρει στην Αθήνα την τέχνη της πίτσας που είχε μάθει στα χρόνια της μετανάστευσης. Έτσι, άνοιξε την πιτσαρία Loucoulos το 1974, μια από τις πρώτες τη δεκαετία του 1970.
Στο Loukoulos Pizza θα φάτε εκπληκτική πίτσα και οπωσδήποτε πρέπει να έρθει στο τραπέζι σας αυτή με το πικάντικο σουτζούκι. Και κάτι άλλο: τούτο το μαγαζί έμαθε στην Αθήνα και την καρμπονάρα!
Διευθ: Π. Σταύρου 13, Ψυχικό / Τηλ: 210 6929540 / Ωράριο: καθημ. 12:00-01:00