Στο Ρόδι και Μέλι στα Λαδάδικα, τα νόστιμα πιάτα ελληνικής κουζίνας και το φιλόξενο περιβάλλον κάνουν τη διαφορά.
Ο Δημήτρης και η Νατάσα Νάση από την Κορυτσά, στο Ρόδι και Μέλι σκύβουν ευλαβικά πάνω από το ελληνικό συνταγολόγιο και ειδικά αυτό της Θεσσαλονίκης. Ο έρωτας τους βρήκε στη σχολή μαγειρικής στα Τίρανα όπου φοιτούσαν και οι δύο και τους ένωσε στο κοινό τους όνειρο που εντέλει έγινε πραγματικότητα: να ανοίξουν μια μέρα τον δικό τους χώρο εστίασης. Μάγειρες εδώ και 40 χρόνια, με πολυετές πέρασμα από το Clochard και το ξενοδοχείο Γερακίνα Beach στην Χαλκιδική, από το 2009 μαγειρεύουν μια νόστιμη ελληνική κουζίνα, που όπως λένε οι ίδιοι «είναι αυτή που ξέρουμε καλύτερα από όλες».
Το Ρόδι και Μέλι βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα σε μια από τις πιο πολυσύχναστες γειτονιές της πόλης, τα κάτω Λαδάδικα. Πλησιάζοντας στην πόρτα του εστιατορίου, το πιθανότερο είναι ο πλακόστρωτος δρόμος και τα χρωματιστά διώροφα κτίσματα που φιλοξενούν σήμερα μπαράκια, ουζερί και εστιατόρια να σ’ έχουν ήδη βάλει σ’ ένα χαρούμενο κλίμα. Αν ο καιρός το επιτρέπει, απολαμβάνεις την περατζάδα από τα εξωτερικά τραπεζάκια, διαφορετικά θα επιλέξεις τον όμορφα διακοσμημένο εσωτερικό χώρο.
Η σάλα στο ισόγειο με τις γήινες αποχρώσεις, τον απαλό φωτισμό και τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης που στολίζουν τους τοίχους, είναι ιδανική για μικρές παρέες. Μια πλατιά ξύλινη σκάλα, οδηγεί στον ανάλογης αισθητικής και διακόσμησης επάνω όροφο, που τις Κυριακές γεμίζει με θαμώνες και οικογένειες που απολαμβάνουν το γεύμα τους στον άνετο, φιλόξενο χώρο. Στο Ρόδι και Μέλι άλλωστε, η Νατάσα και ο Δημήτρης δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εξυπηρέτηση και την άνεση των πελατών τους, εξού και το service είναι πάντοτε ευγενικό και ενημερωμένο για τις λεπτομέρειες του κάθε πιάτου.
Εκτός από το βασικό μενού, το μενού ημέρας εστιάζει κυρίως στην εποχικότητα και εναρμονίζεται με τα φρέσκα υλικά του τόπου, όπως τα ολόφρεσκα ψάρια και τα ζουμερά ζαρζαβατικά. Στο Ρόδι και Μέλι, ακολουθούν πιστά και τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου, και έτσι την περίοδο της νηστείας πριν από το Πάσχα οι νηστίσιμες επιλογές, όπως σουπιά με σπανάκι, ρεβίθια με μελιτζάνα, αγκινάρα αλά πολίτα, ντολμαδάκια γιαλαντζί και πολλά άλλα, είναι άφθονες. Όσο για τις ηλιόλουστες μέρες, ανοίγει η όρεξη για παραδοσιακό μεζέ με ουζάκι που μπορείτε να συνοδεύσετε με λακέρδα, καπνιστό σκουμπρί, γαύρο ξιδάτο, μπουγιουρντί, κολοκυθοκεφτέδες, αλλά και εξαιρετικό αχνιστό μπακαλιάρο σχάρας.
Δυο από τα πιάτα που ξεχωρίζω και συστήνω ανεπιφύλακτα στο Ρόδι και Μέλι, είναι το χουνκιάρ μπεγιεντί (σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι με πουρέ μελιτζάνας) και οι εξαιρετικές χειροποίητες πίτες της Νατάσας, η οποία μπορεί να «ανοίγει» και τρία φύλλα ταυτόχρονα! Το μενού χρωματίζουν και μερικές ιταλικές πινελιές, από γεμιστά ραβιόλια και λιγκουίνι με μελάνι σουπιάς, μέχρι αρωματικό ριζότο μανιταριών. Για τους λάτρεις του κρέατος, μπορείτε να κινηθείτε στα αρνίσια παϊδάκια και τα σουτζουκάκια, με το συκώτι εξαιρετικής ποιότητας και ψησίματος και τη ζουμερή ταλιάτα να έχουν πάντα μια θέση στο τραπέζι.
Όσο για τη λίστα κρασιών, με ματιά γίνεται αντιληπτό πως βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα εκλεκτά οινοποιεία της περιοχής, στις ετικέτες των Δραμινών οίνων, αλλά και σε αυτές από τη Νάουσα και τη Φλώρινα. Πρόκειται για επιλογές που έχουν φανατικούς θαυμαστές και αποζημιώνουν κάθε πάντρεμα με τα πιάτα του καταλόγου.
Και φυσικά η έξοδος δε θα μπορούσε να θεωρηθεί ολοκληρωμένη, δίχως ένα γλυκό φινάλε. Και τα γλυκά στο Ρόδι και Μέλι ακουμπούν στην παράδοση της Θεσσαλονίκης, ενώ θα βρείτε και επιλογές από τη γαλλική κουζίνα: δροσερό αρμενοβίλ με σάλτσα σοκολάτας, χαλβάς σιμιγδαλένιος, ψητά κυδώνια σερβιρισμένα με γιαούρτι, αλλά και προφιτερόλ, μιλφέιγ και crepes suzettes που πρέπει να δοκιμάσετε
Το Ρόδι και Μέλι, στην όμορφη, ζεστή του ατμόσφαιρα προσφέρει σίγουρα προσεγμένες ελληνικές γεύσεις, δίνοντας ταυτόχρονα την επιλογή και διεθνών γεύσεων στον επισκέπτη. Αν βρεθείτε στα Λαδάδικα πάντως, νομίζω οτι πρέπει να μπει στη λίστα σας.
Ρόδι και Μέλι
Ελληνική Κουζίνα
Διευθ: Αιγύπτου 5, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη, 546 24
Τηλ: 2310 521952
Ώρες λειτ: καθημ. 13:00-00:00, Κυρ.12:00-18:00
Τιμή: 30-70€ (χωρίς το κρασί)