Από την Αντίπαρο στο Χαλάνδρι, το Lollos μας βάζει σε ιταλικό γευστικό πειρασμό με τα χειροποίητα ζυμαρικά του και την λαχταριστή του pinsa.
Aν έχεις βρεθεί έστω και μία φορά στην Αντίπαρο τα τελευταία 15 χρόνια, δίνω τεράστιες πιθανότητες να έχεις επισκεφτεί το Lollos, την πιο φημισμένη πιτσαρία του νησιού. Αν πάλι δεν είχες την τύχη να πας μέχρι τώρα στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων ή πήγες και για κάποιον περίεργο λόγο δε δοκιμάσεις την ιταλική κουζίνα του Lollos, σου έχω καλά νέα. Και αυτά είναι ότι υπάρχει εναλλακτική, η οποία δε χρειάζεται ναύλα, μιας και τα τελευταία χρόνια το βρίσκεις και σ’ έναν πανέμορφο χώρο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Χαλάνδρι, που γεμίζει με τους ήδη υπάρχοντες φαν του αλλά και με πολλούς νέους θαμώνες.
Η ιστορία του Lollos ξεκινάει το 2008, όταν ένα ζευγάρι από την Ρώμη, η Sabrina Ciarpelloni και ο Stefano Gentili, αποφάσισε να αφήσει την ζωή του στην αιώνια πόλη και να επιχειρήσει ένα νέο ξεκίνημα στην Αντίπαρο. Άνοιξαν λοιπόν μία αυθεντική ιταλική πιτσαρία που με τις λαχταριστές και ποιοτικές της προτάσεις, έγινε γρήγορα το talk of the town ή καλύτερα το talk of the island. Λόγω της τεράστιας επιτυχίας λοιπόν, 10 χρόνια αργότερα (το 2018), το Lollos βρήκε ένα δεύτερο σπίτι στο Χαλάνδρι. Και πολύ σύντομα κέρδισε την αγάπη του αθηναϊκού κοινού, όπως μαρτυρούν τα γεμάτα τραπέζια του.
Σε μια μονοκατοικία του 50 στο Χαλάνδρι, η διακόσμηση και η αισθητική του Lollos, συνδυάζει πολύ πετυχημένα το νησιώτικο με το urban chic στοιχείο. Πέτρινοι τοίχοι στο λευκό των Κυκλάδων, πράσινα τραπεζοκαθίσματα και ιδιαίτερα φωτιστικά που θυμίζουν αστερίες ή ανεμόμυλους (όπως το δει κανείς), δημιουργούν έναν καλαίσθητο χώρο που φέρνει ένα νησιώτικο αεράκι στα βόρεια της Αθήνας. Τώρα που ο καιρός έχει ζεστάνει, ο γεμάτος πράσινο προσεγμένος πλακόστρωτος κήπος του, είναι ιδανικός για να απολαύσεις την pinsa σου παρέα μ’ ένα ποτήρι δροσερή Grappa.
Όπως λογικά καταλάβατε, το αστέρι του μενού είναι η pinsa που έρχεται ζεστή ζεστή από τον ξυλόφουρνο. Οι επιλογές πολλές και για όλα τα γούστα. Από τις κλασσικές Margherite με σάλτσα ντομάτας, mozzarella και ενδιαφέροντα toppings, μέχρι pinse με σάλτσα κόκκινη ή λευκή αλλά και spicy, σίγουρα θα βρεις αυτήν που θα σου κάνει κλικ. Αν είσαι για πιο gourmet καταστάσεις, οι προτάσεις του αντίστοιχου section του καταλόγου δε θα σε αφήσουν παραπονεμένο. Οι λάτρεις της τρούφας, αξίζει να δοκιμάσουν πάντως την προσωπική αγαπημένη pinsa Tartufona, με κρέμα και νιφάδες τρούφας και prosciutto. Βέβαια, στο Lollos έχουν συμπεριλάβει και αρκετές vegan εναλλακτικές.
Εκπληκτική η pinsa, δε λέω, αλλά θα ήταν κρίμα να φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις τα φρέσκα ζυμαρικά που φτιάχνονται εκείνη την ώρα, με τα πολύ νόστιμα Papalina, με αυγό, pecorino, κρέμα γάλακτος τόσο όσο, guanciale και μαύρο πιπέρι, να έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου (και το στομάχι μου!). Ανάμεσα στις υπόλοιπες ενδιαφέρουσες προτάσεις του Lollos, όπως αυτές με τα ιταλικά αλλαντικά και τυριά, νομίζω πως δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι σας το Melanzane alla parmigiana, ένα τυπικό ιταλικό πιάτο με μελιτζάνα, σάλτσα ντομάτας και παρμεζάνα στον φούρνο, που αν αγαπάτε τη μελιτζάνα όσο κι εγώ, θα σας κάνει να γλύφετε τα δάχτυλά σας.
Φυσικά ρίξτε και μία ματιά στη wine list, μιας και οι ετικέτες του ιταλικού αλλά και ελληνικού αμπελώνα (και με επιλογές σε ποτήρι), θα συνοδεύσουν εξαιρετικά το φαγητό σας. Πιστό στην ιταλική κουζίνα, με εξαιρετικά D.O.P και I.G.P. προϊόντα και ωραία ατμόσφαιρα, το Lollos νομίζω ότι είναι λίγο δύσκολο να απογοητεύσει. Οι αυθεντικές του γεύσεις πάντως, σκοπεύουν και καταφέρνουν από την πρώτη κιόλας μπουκιά, να σας ταξιδέψουν για λίγο σε κάποια trattoria της Ρώμης.
Lollos Atene
Ιταλική Κουζίνα
Διευθ: Εθνικής Αντιστάσεως 3Α, Χαλάνδρι, 152 32
Τηλ: 210 6801040
Ώρες λειτ: καθημ. 19:00-23:00, Σαβ. 14:30-23:30, Κυρ. 14:00-23:00, Δευτ. κλειστά
Τιμή: 20-30€ (χωρίς το ποτό)