Αν και το Λονδίνο δεν μπορεί να κλέψει τον τίτλο της εστιατορικής Μέκκας από πόλεις της Γαλλίας και της Ισπανίας, εν τούτοις διαθέτει πολλά εστιατόρια που έχουν να διηγηθούν μια όμορφη γευστική ιστορία. Ένα από αυτά είναι και το Allegra.
Μπορεί το Allegra να μη συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα 80 εστιατόρια του Λονδίνου που βρίσκονται στη φετινή λίστα με αστέρια Michelin, εν τούτοις η ατμόσφαιρά του και η γαστρονομική εμπειρία που προσφέρει, πλησιάζουν αυτές ενός μισελενάτου εστιατορίου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το Allegra βρίσκεται στο Ανατολικό Λονδίνο και συγκεκριμένα στο Stratford. Μια περιοχή που από τα μέσα του 19ου αι. ήταν χαρακτηρισμένη ως κέντρο μεταφορών και κατασκευών και παράκμασε όταν έκλεισαν οι κοντινές Βασιλικές Αποβάθρες. Χρειάστηκε ένας αιώνας, με την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων και την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης, για να ξεκινήσει η απαιτούμενη ανάπλαση.
Πλέον, πολυτελείς κατοικίες, εταιρικά κτιριακά συγκροτήματα και 5στερα ξενοδοχεία, έχουν μετατρέψει το Stratford στο επίκεντρο του Ανατολικού Λονδίνου. Στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου Stratford λοιπόν, βρίσκεται και το Allegra. Ενός ξενοδοχείου, εμπνευσμένου από την πνεύμα των ξενοδοχείων μακράς διαμονής της Νέας Υόρκης, όπου το χαρακτηριστικό σκανδιναβικό ντιζάιν και οι παστέλ αποχρώσεις, αναδύουν έναν αέρα πολυτέλειας και απόλυτης ηρεμίας. Τον σχεδιασμό τόσο του ξενοδοχείου, όσο και του εστιατορίου άλλωστε, ανέλαβε το γραφείο που επιμελήθηκε και τα διάσημα Noma και Geranium της Κοπεγχάγης.
Ο χώρος του Allegra είναι κυριολεκτικά πανέμορφος. Από τη στιγμή που βγαίνεις από τον ανελκυστήρα και αντικρίζεις τη μεγάλη επιβλητική μπάρα, όπου μπορείς να ξεκινήσεις τη βραδιά σου απολαμβάνοντας το ποτό σου ή το κρασί σου, αντιλαμβάνεσαι τον αέρα που αποπνέει το εστιατόριο. Η χωροταξία των τραπέζιων προσφέρει την επιθυμητή άνεση στον επισκέπτη, ενώ ο είναι σχετικά χαμηλός φωτισμός (σε καμία περίπτωση σκοτεινός), δημιουργεί ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον, το οποίο γίνεται ακόμα πιο επιβλητικό από τις κλειστές κουρτίνες του χώρου.
Την κουζίνα του Allegra ανέλαβε από την αρχή λειτουργίας του, το 2019, ο Ιρλανδός head chef Patrick Powell, με θητεία σε εστιατόρια με αστέρια Michelin. Επηρεασμένος από τους σημαντικούς chef με τους οποίους έχει δουλέψει, η εποχικότητα στην πρώτη ύλη και οι πρωτοποριακές τεχνικές χαρακτηρίζουν τα πιάτα του, τα οποία δίνουν έναν αέρα ανανέωσης στη βρετανική κουζίνα. Το εστιατόριο προσφέρει μενού a la carte και ένα tasting menu που αλλάζει εβδομαδιαία. Το set menu, είναι ένα δεμένο μενού 9 βασικών σταδίων, με 3 επιπλέον πιάτα να μπορούν να επιλεγούν από τους συνδαιτυμόνες με επιπλέον χρέωση.
Από τα πιάτα του Allegra ξεχωρίσαμε τα πεντανόστιμα σαρκώδη στρείδια, συνοδευόμενα από μια ενδιαφέρουσα mignonette με πίκλα φύκι που εξισορροπούσε τη θαλασσινή γεύση των στρειδιών με τη ξιδάτη γεύση της. Ιδανικό ξεκίνημα για ένα γεύμα. Η εντυπωσιακότερη στιγμή του γεύματος όμως, ήταν η βελουτέ σούπα από σελινόριζα και φουντούκι, με ένα συνοδευτικό μπριός. Η σούπα βουτυρένια, με τα μικρά κυβάκια από πίκλα σελινόριζας να έρχονται αντιδιαστολή με τη λιπαρότητα και το φουντούκι να προσθέτει τραγανότητα και το ξηροκαρπάτο στοιχείο. Ένα πραγματικά πεντανόστιμο, ουμαμένιο, γήινο σύνολο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και το ψημένο αγελαδινό τυρί St. Cera, με την έντονη πικάντικη γεύση που ερχόταν μαζί μ’ ένα μαλακό, βουτυρένιο και αρκετά γλυκό μπριοσένιο ψωμί με κυδώνι και φουντούκια. Ταιριάζει δε εξαιρετικά με ένα επιδόρπιο κρασί, όπως το Pedro Ximenez. Το pre-dessert με παγωτό buttermilk και ραβέντι, ήρθε να καθαρίσει ευχάριστα την παλέτα και τα mignardises Macaron, ήταν όσο αέρινα και τραγανά έπρεπε, με γεύση εσπεριδοειδών. Η πιο αδύναμη στιγμή του δείπνου στο Allegra, ήταν το φιλέτο πεσκανδρίτσας “BBQ”, συνοδεία ένος κατά τ’ άλλα ενδιαφέροντος κάρι καρότου. Σαφώς ασύνδετο με τα υπόλοιπα πιάτα του μενού, η ένταση και η επίγευσή του δεν ακολουθούσε τις γεύσεις των υπόλοιπων πιάτων.
Η λίστα κρασιών είναι ενδιαφέρουσα και προσιτή, τόσο από την άποψη των κρασιών όσο και τιμολογιακά. Αριθμεί περισσότερες από 100 επιλογές σε μπουκάλι, με τα γαλλικά κρασιά να κυριαρχούν, αλλά και επιλογές από τον υπόλοιπο κόσμο, τόσο τον παλαιό (οινικά) όσο και τον νέο. Μάλιστα υπάρχει και μια ελληνική επιλογή στα λευκά κρασιά. Προσφέρονται μάλιστα περισσότερες από 20 επιλογές σε ποτήρι. Όσο για το φιλικό και με γνώσεις σέρβις, παρουσίασε όλα τα στάδια του μενού εύστοχα και κινούνταν στο χώρο χωρίς θόρυβο και περιττές κινήσεις, βάζοντας το λιθαράκι του στη συνολική της εμπειρίας.
Το Allegra έχει μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο fine dining, δίνοντας στον επισκέπτη να δοκιμάσει πιάτα με τοπικά φρέσκα προϊόντα σε ένα πολύ όμορφο και ζεστό περιβάλλον, σε μια γωνιά του Λονδίνου που κανείς δεν θα περίμενε πριν λίγα χρόνια να βρει. Αν συνυπολογίσουμε και την προσιτή τιμολόγηση των πιάτων και το tasting menu, τότε αξίζει σίγουρα να το επισκεφθείτε και να δοκιμάσετε.
Allegra
Σύγχρονη Κουζίνα
Διευθ: The Stratford Hotel London, The Stratford, 20 International Wy, London E20 1FD, United Kingdom
Τηλ: +44 (0)20 3973 0545
Ώρες λειτ: Τετ-Πεμ. 18:00-22:00, Παρ-Σάβ. 12:00-14:30 και 18:00-22:00, Κυρ. 12:00-15:00, Δευτ-Τρ. κλειστά
Τιμή: 80£ (χωρίς το ποτό)