Επισκεφτήκαμε το Μιλάνο και περάσαμε μια ολόκληρη μέρα στην Μπρέρα. Ένα 24ωρο γεμάτο βόλτες, φρέσκα ζυμαρικά και gelato που θα σας κλέψουν την καρδιά.
Μπορεί να μην είναι Παρίσι ή Ρώμη, παρόλα αυτά το Μιλάνο με μόλις 2,5 ώρες ταξίδι από την Αθήνα, βρίσκεται διαχρονικά ψηλά στη λίστα με τους top ταξιδιωτικούς προορισμούς του εξωτερικού. Τα αξιοθέατα, το γραφικό κανάλι με τα μπαράκια, οι high end μπουτίκ και όλα όσα μπορούμε να δοκιμάσουμε και να ανακαλύψουμε, είναι λίγοι μόνο λόγοι για να περάσουμε λίγες ξέγνοιαστες μέρες στην όμορφη πόλη της Ιταλίας. Και φυσικά, όταν κανονίζουμε ένα ταξίδι, το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι το κατάλληλο research για να μη πέσουμε στις γνωστές τουριστικές παγίδες. Πάμε να δούμε λοιπόν πώς θα αξιοποιήσετε ένα γεμάτο 24ώρο στην upscale περιοχή της Μπρέρα, που θα αξίζει μέχρι το τελευταίο λεπτό.
Όποια πόλη και αν επισκεπτόμαστε για πρώτη φορά, αυτό που θα εξερευνήσουμε αρχικά είναι το κέντρο της. Και το κέντρο του Μιλάνου, σίγουρα είναι όμορφο και άξιο αναφοράς, αλλά σιγουρότερα είναι αρκετά τουριστικό. Οπότε λέω να σας πω 2-3 hints για το πώς να ζήσετε το αυθεντικό ιταλικό vibe στα στενάκια της σικάτης Μπρέρα. Λίγο πιο έξω από το κέντρο (γύρω στα 15λεπτά), αυτό που θα αντικρύσετε είναι πρωί μεσημέρι βράδυ τους Ιταλούς να απολαμβάνουν το aperitivo τους, φρέσκια pasta, espresso Martini και πλούσια gelato, εικόνα που θα σας δελεάσει να κάτσετε σ’ ένα τραπέζι δίπλα τους και να τα απολαύσετε μαζί. Ας τα πάρουμε όμως ένα ένα, βγάζοντας ένα πλάνο από το πρωί μέχρι το τελευταίο ποτό της ημέρας.
Κάστρο των Σφόρτσα
Ξεκινώντας τη μέρα σας και μετά το απαραίτητο εσπρεσσάκι, η καλύτερη πρώτη στάση που θα μπορούσατε να κάνετε είναι στο Κάστρο των Σφόρτσα. Πέντε βήματα από την Μπρέρα και χτισμένο τον 15ο αιώνα από τον τότε Δούκα του Μιλάνου Φραγκίσκο Σφόρτσα, είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες. Με μεγάλη ιστορία και ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, φιλοξενεί σπουδαία καλλιτεχνικά έργα που αξίζει να δείτε. Ειδικά αν είστε της τέχνης, είναι για εσάς place to be.
Σίγουρα θα χρειαστείτε 2-3 ώρες για να επισκεφτείτε όλα τα δωμάτια του κάστρου και να χαζέψετε τα έργα σημαντικών καλλιτεχνών, όπως ο Μιχαήλ Άγγελος και ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Από τη Βιβλιοθήκη μέχρι την Πινακοθήκη τα έργα που θα αντικρίσετε είναι τόσο καθηλωτικά, που σίγουρα κάποιο θα σας συγκινήσει. Ακόμα και αν δεν έχετε χρόνο ή όρεξη να επισκεφτείτε κάθε χώρο ξεχωριστά, περάστε την είσοδο του κάστρου και καθίστε στον κήπο, απλά χαζεύοντάς το.
Osteria Da Fortunata
Αφήνοντας πίσω σας το κάστρο, το πιο πιθανό είναι να πεινάτε. Next stop λοιπόν, το Osteria Da Fortunata για φρέσκα και πεντανόστιμα ζυμαρικά. Από το 1921 μέχρι σήμερα, μια ιταλική οικογένεια με πάθος για τη μαγειρική συνεχίζει να σερβίρει με την ίδια ποιότητα, γευστικά πιάτα με αυθεντικές ιταλικές συνταγές. Όταν βρέθηκα στο εστιατόριο, η ουρά ήταν πραγματικά τεράστια και οριακά σκεφτόμουν να φύγω. Ευτυχώς που δε το έκανα. Μετά από αρκετή ώρα αναμονής, έκατσα επιτέλους σ’ ένα από τα ξύλινα προσεγμένα τραπέζια και άρχισα να ξεφυλλίζω τον κατάλογο. Από εκείνους τους καταλόγους που σε κάνουν να πεινάς από την περιγραφή και μόνο των πιάτων.
Όσο παρατηρούσα τον χώρο γύρω μου, το μάτι μου έπεσε σε μια μαγείρισσα μεγάλης ηλικίας, η οποία σαν βέρα Ιταλίδα άρχισε να φτιάχνει τα ζυμαρικά από το μηδέν. Αναμείγνυε αλεύρι, αυγό, νερό και παρασκεύαζε με μαεστρία από ταλιατέλες μέχρι ραβιόλι. Και εκεί κατάλαβα ότι κάτι καλό θα δοκιμάζα. Ξεκίνησα με γεμιστά ραβιόλι με ρικότα, φρέσκια σάλτσα ντομάτας και βελανίδια, που χωρίς υπερβολή ένιωθες την φρεσκάδα της ντομάτας και του ζυμαρικού. Ήταν ένα πιάτο που αν και απλό, ήταν τόσο νόστιμο που μ’ έκανε να ξεχάσω το θέμα αναμονή.
Η αματριτσιάνα, και αυτή στο ίδιο μήκος κύματος γεύσης και ποιότητας πρώτης ύλης, ήταν εξαιρετικά γευστική. Ό,τι ήρθε στο τραπέζι ήταν φτιαγμένο από το μηδέν και άξιζε μέχρι την τελευταία μπουκιά. Φυσικά το γεύμα έκλεισε με το φημισμένο τιραμισού που ανέβασε κατά πολύ τα standards για το συγκεκριμένο γλυκό. Overall, μπορώ να πω πως μια επίσκεψη στο συγκεκριμένο εστιατόριο είναι must. Για να μην την πατήσετε όμως όπως εγώ και περιμένετε καμιά ώρα, αν ποτέ βρεθείτε στο Μιλάνο, απολαύστε τη κουζίνα του Osteria μια καθημερινή που τα πράγματα είναι σαφώς πιο ήρεμα.
Amorino
Με τον ήλιο να αρχίζει να πέφτει, και αφού θα έχετε επισκεφτεί το Κάστρο και θα έχετε γευτεί νόστιμες μακαρονάδες, σειρά έχει το Amorino, μόνο δύο βήματα από το Osteria. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω έξω από ένα παγωτατζίδικο, τόσο πολύ κόσμο να περιμένει για μια μπάλα παγωτό. Και όσο και να μη μου άρεσε η ορθοστασία, βλέποντας το fuss και την απόλαυση στα μάτια όσων δοκίμαζαν το gelato τους, ήμουν σίγουρη ότι δε θα φάω ό,τι και ό,τι.
Πράγματι, το Amorino δε φτιάχνει ένα απλό gelato. Από τις αρκετές δελεαστικές γεύσεις, αν και δυσκολεύτηκα να διαλέξω, τελικά επέλεξα το biscotto amaretto και το τιραμισού, με τις μπάλες στο χωνάκι να έρχονται στο σχήμα ενός τριαντάφυλλου.
Εκτός από την ωραία εικόνα, η γεύση ήταν ακόμα πιο ωραία και κερασάκι στην τούρτα ήταν το φρέσκο macaron on top.. Είναι ένα gelato που αξίζει να δοκιμάσετε, χωρίς δεύτερη σκέψη (η λέξη δίαιτα στις διακοπές άλλωστε πρέπει να είναι άγνωστη).
Pattini
Για να κλείσει καλά ημέρα, όπως μας είπε και ένας ντόπιος, πρέπει να απολαύσουμε ένα espresso σε ένα από τα πολλά καφέ της Μπρέρα. Ρωτήσαμε λοιπόν τι προτείνει και μας κατεύθυνε προς το Pattini. Από ότι μας είπε, είναι το ιδανικό μέρος για να κάτσουμε και να πιούμε καλό καφέ, ακόμα και να πάρουμε και κάτι για το ξενοδοχείο.
Καθίσαμε σ’ ένα από τα τραπεζάκια στον όμορφο πεζόδρομο, ανάμεσα σε πολλούς ντόπιους (πάντα στιλάτοι αυτοί οι Ιταλοί) που απολάμβαναν χαλαροί τον espresso τους. Η ωραία και ζωντανή ατμόσφαιρα ήταν ό,τι έπρεπε για να χαλαρώσουμε και να κλείσει ευχάριστα η μέρα μας στη Μπρέρα. Φεύγοντας, δεν αντισταθήκαμε και πήραμε μερικά φρέσκα κρουασάν και ταρτάκια πακέτο..
Αν ποτέ αποφασίσετε να επισκεφτείτε το Μιλάνο, μη διστάσετε να αφιερώσετε μια μέρα στην Μπρέρα. Είναι μια ευκαιρία να απολαύσετε τα ιταλικά vibes στο έπακρον. Θα αποφύγετε τους πολλούς τουρίστες και θα απολαύσετε νοστιμιές που επιλέγουν οι locals (και όχι μόνο). Ακόμα και αν δεν θέλετε να σπαταλήσετε 24 ώρες στη Μπρέρα, η περιοχή βρίσκεται δίπλα στο κέντρο της πόλης και σας περιμένει ακόμα και για να γευτείτε έναν ιταλικό espresso.