fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
4 νησιά για το Πάσχα (update 2024)
νησιά για το Πάσχα

4 νησιά για το Πάσχα (update 2024)

Με τον καιρό σύμμαχο, φέτος το Πάσχα οι μίνι αποδράσεις στα πανέμοργα νησιά της χώρας με τα εντυπωσιακά έθιμα, είναι στα sos. Εμείς σας προτείνουμε 4 νησιά για το Πάσχα, που θα περάσετε απίστευτα.

 

Με την Κυριακή του Πάσχα την 5η Μαΐου και τον καιρό να θυμίζει σχεδόν καλοκαίρι, δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία για αξέχαστες πασχαλινές διακοπές. Τόποι με ιδιαίτερα ήθη και έθιμα, από ανθοστολισμένους επιτάφιους και σπάσιμο σταμνών, μέχρι πυροτεχνήματα, φαναράκια και σαϊτοπόλεμους, σε συνδυασμό με το ξεχωριστό setting που στήνει η ελληνική φύση, προσφέρονται για αξιομνημόνευτες αποδράσεις. Αν λάβουμε υπόψη και τον υψηλό υδράργυρο, γιατί όχι να μην κάνετε και τις πρώτες βουτιές σας. Τα 4 νησιά για το Πάσχα που ακολουθούν λοιπόν, θα σας προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία που θα θυμάστε για καιρό!

 

Σύρος: Πασχαλινή Φραγκοσυριανή

 

Κομψή και αρχοντική, η Ερμούπολη έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα ως πασχαλινός προορισμός. Είναι από τα λίγα μέρη του κόσμου -ίσως το μοναδικό-, όπου οι καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα μαζί με τους ορθόδοξους σε όλες τις εκκλησίες του νησιού. Χωρισμένοι σε δύο λόφους, στου Σαν Τζώρτζη με την καθολική εκκλησία αριστερά πάνω από το Κάστρο, και στο Δήλι, με την ορθόδοξη εκκλησία της Ανάστασης, η Ερμούπολη το Πάσχα, γιορτάζει τη δισυπόστατη αλλά αδιαίρετη φυσιογνωμία της. Κομβικό σημείο τη Μεγάλη Παρασκευή, η κεντρική πλατεία με το υπέροχο δημαρχείο, όπου συναντιούνται οι Επιτάφιοι από τις τέσσερις ενορίες της Ερμούπολης για την κοινή λιτανεία.

Πάσχα στη Σύρο
Πηγή: stock.adobe.com

Στην ορθόδοξη εκκλησία της Ανάστασης, στο λόφο του Βροντάδο, η Πρώτη Ανάσταση το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, συνοδεύεται από ηχηρά χτυπήματα των στασιδιών. Οι Καθολικοί μετά τη λειτουργία κάνουν περιφορά του αγάλματος του Ιησού, το οποίο είναι τοποθετημένο σε ένα χρυσό κουτί καλυμμένο με βιολέτες, λεμονανθούς και πασχαλιές, ενώ ακολουθούν τα λάβαρα των διάφορων αδελφοτήτων. Το βράδυ της Ανάστασης, στον λόφο του Τζώρτζη στην Άνω Σύρο, εκτός από την Ανάσταση των Καθολικών, βλέπεις και το πανόραμα από τα αναστάσιμα βεγγαλικά. Ανήμερα του Πάσχα, ο οβελίας συνοδεύεται από πεντανόστιμες παραδεισιακές συριανές συνταγές, όπως η γλυκιά πασχαλινή τυρόπιτα με ανάλατη μυζήθρα και φρέσκο γάλα, ενώ τα ουζερί και τα ταβερνάκια της Ανω Σύρου προσφέρονται για θαλασσινά και μεζεδάκια.

 

Κέρκυρα: Μπότηδες και φιλαρμονικές

 

Κοσμοπολίτικη, μεγαλοπρεπής και αρχοντική, η Κέρκυρα έχει μια ευρωπαϊκή αίγλη και αναγεννησιακά μνημεία που διατηρούνται ως σήμερα. Η παλιά πόλη, μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, και τα δύο μεσαιωνικά φρούρια, συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για τις θρησκευτικές εκδηλώσεις του Πάσχα. Το Mεγάλο Σάββατο στις 6 το πρωί, στην Παναγία των Ξένων γίνεται το έθιμο του σεισμού και ακολουθεί η λιτανεία του Aγίου Σπυρίδωνα, που καθιερώθηκε το 1550. Η ξεχωριστή μουσική παράδοση και η καλλιτεχνική κουλτούρα των Κερκυραίων, είναι πανταχού παρούσα.  Η «Παλαιά» Φιλαρμονική παίζει το πένθιμο εμβατήριο «Άμλετ» του Faccio, η Φιλαρμονική «Μάντζαρος» το “Calde Lacrime” του Μιτσέλι και η Φιλαρμονική «Καποδίστριας» το πένθιμο εμβατήριο από την «Hρωική» του Μπετόβεν.

Πάσχα στην Κέρκυρα
Πηγή: Facebook

Στις 11 το πρωί με την Πρώτη Aνάσταση, οι Κερκυραίοι επιδίδονται στο πιο φασαριόζικο και παιχνιδιάρικο έθιμο πασχαλινό έθιμο του νησιού, παίρνοντας θέσεις μάχης για να πετάξουν τους γεμάτους νερό «Μπότηδες» που θα κάνουν μεγαλύτερο κρότο. Όσο για τη βραδιά της Ανάστασης στην παλιά πόλη είναι φαντασμαγορική. Η εξέδρα στήνεται στην πάνω πλατεία και οι φιλαρμονικές πιάνουν και πάλι δουλειά! Με το «Χριστός Ανέστη», τα τύμπανα ξεκινούν έναν άτυπο διαγωνισμό υπερίσχυσης με τα πυροτεχνήματα, καθώς ο ουρανός γεμίζει από χρώματα και σχηματισμούς. Αλλά και το αναστάσιμο μενού έχει τις ιδιαιτερότητές του. Τα κόκκινα αβγά παραμένουν, αν και σε πρώτο πλάνο μπαίνουν οι φογάτσες και οι κολομπίνες (βενετσιάνικο χριστόψωμο) και η τσιλίχουρδα, η ντόπια παραλλαγή της μαγειρίτσας.

 

Χίος: Μυροβόλο Πάσχα

 

Κάθε Πάσχα, ο εντυπωσιακός ρουκετοπόλεμος φέρνει τη Χίο στο προσκήνιο. Το διάσημο έθιμο, με ρίζες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, δίνει ξεχωριστό τόνο στη χιώτικη Ανάσταση και μαζί, και την καλύτερη αφορμή για γνωριμία μ’ ένα από τα πιο ξεχωριστά χωριά της χώρας. Ο «πόλεμος» γίνεται ανάμεσα στις ενορίες του Βροντάδου, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθανής, δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Οι «εχθροπραξίες» ξεκινούν πριν ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» και το καλύτερο σημείο για να απολαύσει κανείς το υπερθέαμα, είναι η εκκλησία του Αγίου Μακαρίου στο βουνό Αίπος. Την Μεγάλη Παρασκευή στη γραφική εκκλησία Αγίου Γεωργίου Φρουρίου στο Κάστρο της Χίου, θα παρακολουθήσετε την περιφορά του επιταφίου μέχρι την κεντρική πλατεία, όπου συγκεντρώνονται όλοι οι επιτάφιοι.

Πάσχα στη Χίο
Πηγή: thesun.co.uk

Το νησί διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή του ταυτότητα και έχει μοναδικά σημεία για ανακάλυψη. Στην πόλη της Χίου, θα δείτε τη γραφική Απλωταριά δίπλα στην πλατεία του Βουνακίου, απ’ όπου ξεκινούν γραφικά δρομάκια. Τον κοσμοπολιτισμό και την αρχοντιά της Χίου τα συναντάς στον Κάμπο, με τα διώροφα και τα τριώροφα αρχοντικά με τα κατάφυτα περιβόλια, Εκεί, έχτισαν οι Γενοβέζοι τον 14ο και 15ο αιώνα τις επαύλεις τους κι αργότερα η μεγαλοαστική τάξη του νησιού, διατηρούσε τα εξοχικά της μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Η βόλτα στους μεσαιωνικούς οικισμούς της κεντρικής Χίου, τον Ανάβατο και τα Αυγώνυμα ή σε κάποιο από τα γραφικά Μαστιχοχώρια όπως τα Μεστά και οι Ολύμποι, θα σας ανταμείψει στο έπακρο.

 

Πάτμος: Πάσχα στο νησί της Αποκάλυψης

 

Η Πάτμος υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες πιστούς φτάνουν στην Πάτμο για να γιορτάσουν μ’ έναν ξεχωριστό τρόπο το Πάσχα. Το πανέμορφο νησί, αυτές τις μέρες αποκτά ένα ιδιαίτερο χρώμα. Από τη μία η ανοιξιάτικη φύση, από την άλλη οι παραδόσεις που αναβιώνουν, σε συνδυασμό με την ανεπιτήδευτη κοσμοπολίτικη αύρα της, την κάνουν αξεπέραστη. Αυτές τις μέρες, τα μοναστήρια και το κλίμα κατάνυξης δημιουργούν συναισθήματα αγαλλίασης που σε λίγα μέρη της Ελλάδας μπορείς να βιώσεις. Το σπήλαιο της αποκάλυψης και η Μονή του Αγίου Ιωάννη, κρύβουν ανεκτίμητα κειμήλια της βυζαντινής τέχνης, τοιχογραφίες και φορητές εικόνες που αυτές τις μέρες τίθενται στο επίκεντρο των θρησκευτικών τελετουργιών.

Πάσχα στην Πάτμο
Πηγή: gogreeceyourway.gr

Από την Κυριακή των Βαϊων οι στολισμοί και οι παραδόσεις βάζουν τον επισκέπτη στο κλίμα. Τη Μεγάλη Παρασκευή η συγκινητική τελετή της Αποκαθήλωσης λαμβάνει χώρα στη Μονή του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ενώ σε όλη τη Χώρα ακούγεται ο ήχος από τις καμπάνες που χτυπούν πένθιμα. Το βράδυ στη μικροσκοπική πλατεία της Λεβάς, συναντιούνται όλοι οι επιτάφιοι και ακούγονται εκκλησιαστικοί ύμνοι. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, στη Μονή του Αγίου Ιωάννη διαβάζεται το Ευαγγέλιο στα ιταλικά, τα γαλλικά, τα ρωσικά, τα αγγλικά, τα γερμανικά και τα σερβικά. Μπορεί το νησί να έχει αποκτήσει κοσμικό χαρακτήρα τα τελευταία χρόνια, δεν έχει χάσει όμως καθόλου το κλίμα κατάνυξης.

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα