Μεγάλη επιτυχία των ελληνικών γλυκών οίνων σε διεθνή διαγωνισμό. Ένα Vinsanto από τη Σαντορίνη ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου. Οι βραβευμένοι οίνοι θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση στις 11 Δεκεμβρίου στο Ωδείο Αθηνών.
Ανάμεσα στους δεκάδες διεθνείς διαγωνισμούς οίνου που διεξάγονται ετησίως ανά την υφήλιο υπάρχει ένας που ξεχωρίζει, γιατί αφορά αποκλειστικά τα γλυκά κρασιά,στα οποία η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση.
Έτσι, στην αξιολόγηση γλυκών οίνων του διαγωνισμού Concours Mondialde Bruxelles, που οργανώθηκε τέλη Σεπτεμβρίου στη Μαρσάλα της Σικελίας, η Ελλάδα είχε την 5η καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις 20 χώρες που συμμετείχαν με συνολικά 525 κρασιά. Ανάμεσά τους, σπουδαίες και πασίγνωστες ετικέτες από περιοχές-φάρους στην παραγωγή γλυκών κρασιών, όπως Port, Jerez, Sauternes, Madeira, Marsala, Tokaji και Rivesaltes και κάθε είδους οινοποίηση, από το λιάσιμο σταφυλιών μέχρι την ενδυνάμωση και τη χρήση καρπού προσβεβλημένου από ευγενή σήψη.
Η Ελλάδα συμμετείχε στο διαγωνισμό με 32 δείγματα κρασιού εκ των οποίων τα 15 κέρδισαν αργυρό, χρυσό ή μεγάλο χρυσό μετάλλιο. Περισσότερα μετάλλια από την Ελλάδα απέσπασαν μόνο η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Ισπανία, ενώ 9 χώρες μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Ουγγαρία (υπερδυνάμεις και οι δύο στα γλυκά κρασιά), δεν κέρδισαν κανένα μετάλλιο. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός θεωρείται ιδιαίτερα αυστηρός: από τα 525 κρασιά που συμμετείχανβραβεύθηκαν μόνο τα 174, δηλαδή το 33%, εκ των οποίων μόνο 10 κρασιά (2%) απέσπασαν την ύψιστη διάκριση του «Μεγάλου Χρυσού» μεταλλίου, ανάμεσά τους και ένα ελληνικό, το εμβληματικό Vinsanto 2002 Late Release από το Κτήμα Αργυρού στη Σαντορίνη.
Εκτός από τα Vinsanto της Σαντορίνης, στο διαγωνισμό διακρίθηκαν πολλά ελληνικά μοσχάτα από τη Σάμο, τη Λήμνο και τη Κεφαλονιά, κρασιά από λιάτικο Κρήτης, από τη Μονεμβασιά και από τη βόρεια Ελλάδα. Όπως αναφέρουν και οι οργανωτές του διαγωνισμού σε ανακοίνωσή τους, «τα ελληνικά νησιά, η Τοσκάνη, ο Λίγηρας και η Μοραβία καθιερώνονται ως περιοχές παραγωγής γλυκών οίνων υψηλής ποιότητας, δίπλα στις ηγέτιδες δυνάμεις του Πορτό, της Μαδέρας, της Μαρσάλας, της Σαράντ και της Ανδαλουσίας».Επίσης, είναι αξιοσημείωτο πως από τα 174 βραβευμένα κρασιά, τα 100 είναι παλαιωμένα πέραν των 7 ετών, κάτι που επιβεβαιώνεται και στις ελληνικές συμμετοχές, όπως για παράδειγμα οι περιπτώσεις τουΛιαστού Οίνου εσοδείας 2010 του Συνεταιρισμού της Λήμνου (χρυσό),της Monemvasia Malvasia 2010 και 2012 της Οινοποιίας Τσιμπίδη (χρυσά), του Λιάτικου 2013 της Ιδαίας Οινοποιητική (χρυσό), των Vinsanto2003, 2004 και 2008 των οινοποιείων Βενετσάνου, Καραμολέγκου και Santo Wines, αντίστοιχα, (1 αργυρό και 2 χρυσά)και του Νέκταρ 2015 από τη Σάμο (αργυρό).
Τα 15 ελληνικά κρασιά που διακρίθηκαν στο Concours Mondial θα είναι διαθέσιμα προς γευστική δοκιμή για το κοινό σε ειδικό σταντ στο πλαίσιο της έκθεσης «Αφρός & Νέκταρ, Προδόρπιοι και Επιδόρπιοι Οίνοι»,που θα διεξαχθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2022 στο Ωδείο Αθηνών. Στην εκδήλωση θα παραστεί και ο πρόεδρος του διαγωνισμού, Baudoin Havaux, ο οποίος θα αναφερθεί διεξοδικά στις ελληνικές επιτυχίες.
Η έκθεση «Αφρός & Νέκταρ» οργανώνεται από την εταιρεία Vinetum η οποία επίσης εκπροσωπεί στην Ελλάδα το Concours Mondialde Bruxelles. Περισσότερες πληροφορίες: 210 766 0560, [email protected].