fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
5 στοιχεία που πρέπει να ξέρουμε για τα αυγά

unsplash.com/@helloimnik

5 στοιχεία που πρέπει να ξέρουμε για τα αυγά

Έχουμε συνηθίσει –πλέον- τα αυγά να τα απολαμβάνουμε το σαββατοκύριακο, όταν τρώμε brunch… Ή να τα επιλέγουμε ως ένα βιαστικό γεύμα, αν δεν υπάρχει κάτι άλλο στο ψυγείο. Μήπως όμως πρέπει να τα βάλουμε στην καθημερινή διατροφή μας;

Τα αυγά είναι μία εξαιρετική πηγή θρεπτικών στοιχείων που μπορούν να υποστηρίξουν σημαντικά την καλή μας υγεία. Μέχρι πριν λίγο καιρό μας έλεγαν πως καλό είναι να μην καταναλώνονται σε καθημερινή βάση. Τώρα τα πράγματα φαίνεται αν αλλάζουν, καθώς περιέχουν ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα- όλα χρήσιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 1. Καταρρίπτοντας τον μύθο ότι «κάνουν κακό στην καρδιά»

Είναι ευρέως διαδεδομένη η αντίληψη ότι η αυξημένη κατανάλωση αυγών “κάνει κακό στην καρδιά” γιατί περιέχουν πολλή χοληστερίνη.  Όπως αναφέρει ο παθολόγος Νίκος Μαραβέγιας, στο BMJ δημοσιεύτηκε ανάλυση 8 μελετών με 260.000 άτομα όπου διαπιστώνεται ανατροπή αυτής της αντίληψης. Η αυξημένη πρόσληψη αυγών (πάνω από ένα καθημερινά) ΔΕΝ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Το συμπέρασμα αυτό εκτός του ότι καταρρίπτει έναν αστικό μύθο, έχει ιδιαίτερο πρακτικό αποτέλεσμα σε διαιτητικές οδηγίες στις πτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες όπου τα αυγά είναι μια εύκολη πηγή συνδυασμού πολλών θρεπτικών ουσιών

 2.Βοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, D και Ε. Βιταμίνες που συνδέονται άμεσα με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος λόγω των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων. Παράλληλα, τα αυγά περιέχουν σελήνιο, ένα μεταλλικό στοιχείο με ισχυρή αντιοξειδωτική κι άρα αντιφλεγμονώδη δράση. Τι σημαίνει αυτό; Μπορούν  να βοηθήσουν σημαντικά τον οργανισμό μας να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά παθογόνους παράγοντες.

 3.Ο κίνδυνος των μελάτων αυγών

Ωστόσο υπάρχει περίπτωση το αυγό να περιέχει το βακτήριο της σαλμονέλας, το οποίο είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τον οργανισμό. Για την αποφυγή μόλυνσης από σαλμονέλα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα βραστά αυγά πρέπει να μαγειρεύονται μέχρι το ασπράδι και ο κρόκος να στερεοποιηθούν πλήρως.

Όσο για τα φαγητά που περιέχουν αυγό σε άλλη μορφή πρέπει να μαγειρεύονται τουλάχιστον στους 70° C.

4. Πώς ξεχωρίζουμε τα φρέσκα αυγά

Πριν το σπάσουμε, το  βυθίζουμε σε ένα ποτήρι νερό. Το πολύ φρέσκο αυγό θα βυθιστεί στον πάτο του ποτηριού οριζοντίως. Το αυγό μέχρι 28 ημερών θα βυθιστεί επίσης αλλά θα σταθεί όρθιο σε κλίση. Το μπαγιάτικο θα σταθεί εντελώς όρθιο.

Αν το σπάσουμε σε πιάτο, το ασπράδι του πολύ φρέσκου αυγού θα είναι συμπαγές και δεν θα απλώσει καθόλου στο πιάτο. Το ασπράδι του μπαγιάτικου θα είναι απολύτως υγρό και θα απλωθεί πολύ στο πιάτο. Άρα όσο πιο φρέσκο τόσο και πιο συμπαγές όταν το σπάσουμε.

5. Μειώνεται η τριχόπτωση και τα μαλλιά είναι πιο λαμπερά

Οι πρωτεΐνες και η βιοτίνη που περιέχουν τα αυγά είναι εκείνα που αυξάνουν το ρυθμό ανάπτυξης των μαλλιών. Ταυτόχρονα ενισχύουν και τους θύλακες των τριχών μειώνοντας την τριχόπτωση. Και βέβαια, οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία αντιμετωπίζουν τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας.

Tip: Δεν χρειάζεται να περιοριζόμαστε στα τηγανητά και στα βραστά αυγά. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε δεκάδες διαφορετικές συνταγές που θα σας προτρέψουν να τα βάλετε στην καθημερινή διατροφή σας, και να τα απολαμβάνετε!

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα