fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
4 αποστάγματα για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής
αποστάγματα

4 αποστάγματα για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής

Μιας και ως λαός γιορτάζουμε πανηγυρικά την Καθαρά Δευτέρα με μεγάλες παρέες και αρκετό φαγητό, ακολουθούν 4 ελληνικά αποστάγματα που θα συνοδεύσουν ιδανικά τα νηστίσιμα εδέσματα του τραπεζιού σας.

 

Αν και θρησκευτικά η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Σαρακοστής, παρόλα αυτά, το Σαρακοστιανό τραπέζι θα το χαρακτηρίζαμε ως και παραπάνω από πληθωρικό. Σαλάτες, ταραμάς, παντζαροσαλάτες και τουρσί, τραγανές λαγάνες και φυσικά μπόλικα θαλασσινά, έχουν την τιμητική τους. Και για γλυκό, ταχινένιος χαλβάς. Ιδανικά ταιριάσματα για να συνοδεύσετε τα εν λόγω εδέσματα υπάρχουν αρκετά. Εμείς ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε 4 ελληνικά αποστάγματα, ένα τσίπουρο, ένα απόσταγμα σταφυλής, ένα ούζο και ένα παλαιωμένο τσίπουρο, ώστε να διευρύνετε τις επιλογές σας.

 

Τσιλιλής – Αγιονέρι 40% abv

 

Η αποσταγματοποιία Τσιλιλή, με 35 χρόνια παρουσίας στο εμφιαλωμένο απόσταγμα, είναι ένα από τα πιο διάσημα και ταυτόχρονα πιο ποιοτικά αποστακτήρια της Ελλάδας, ενώ η ιστορία της οικογένειας με την απόσταξη, ξεκινάει στα τέλη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Βρίσκεται στη Ράξα Τρικάλων, στη σκιά των Μετεώρων, και ο καρπός για την απόσταξη προέρχεται κυρίως από ιδιόκτητους αμπελώνες.

Τσιλιλής Αγιονέρι
Πηγή: Facebook

Το Αγιονέρι, παράγεται από την απόσταξη στέμφυλων των ποικιλιών Μοσχάτο και Ροδίτης και στη συνέχεια ωριμάζει για 1 χρόνο σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Στη μύτη χαρακτηρίζεται από αρώματα γλυκών μπαχαρικών, όπως κανέλα και γαρύφαλλο με κάποια ανθικά στοιχεία, ενώ στο στόμα είναι βελούδινο με βοτανική επίγευση. Συνοδεύει ιδανικά χταπόδι κοκκινιστό με κοφτό μακαρόνι ή σουπιές με σπανάκι.
Αποσταγματοποιία Τσιλιλή: Ράξα Τρικάλων / Τηλ: 24310 85885

 

Lost Lake Distillery – Απόσταγμα Μαλαγουζιά 40% abv

 

Η οικογένεια Ζαχαρία με βάση το χωριό Άσκρη Βοιωτίας, έχει μεγάλη ιστορία στην οινοποίηση και την απόσταξη, παράγοντας ποιοτικά κρασιά και αποστάγματα, από ελληνικές κυρίως ποικιλίες σταφυλιών. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει στροφή, δημιουργώντας το Lost Lake Distillery (με αναφορά στην αποξηραμένη λίμνη Κωπαΐδα) παράγοντας premium αποσταγμάτα σταφυλής.

Lost Lake Distillery Μαλαγουζιά
Πηγή: Facebook

Η Μαλαγουζία, η δεύτερη χρονικά ετικέτα του αποσταγματοποιείου, παράγεται από την απόσταξη ολόκληρου του καρπού από σταφύλια Μαλαγουζιάς, που παράγονται στην περιοχή της Κοιλάδας των Μουσών. Στη μύτη είναι έντονα φρουτένιο, με αρώματα τροπικών φρούτων και ευχάριστα φρέσκο, ενώ στο στόμα είναι μαλακό και γλυκόπιοτο. Θα συνοδεύσει και θα συμπληρώσει ιδανικά τα ντολμαδάκια και τις σαλάτες που θα βρίσκονται στο τραπέζι σας.
Lost Lake Distillery: Εθν. Οδός Θηβών-Λειβαδιάς, Πέτρα Βοιωτίας / Τηλ: 22680 22000

 

Ούζο Σπέντζα

 

Η αποσταγματοποιία Σπέντζα ξεκινά στην Πέργαμο της Μικράς Ασίας στα τέλη του 19ου αιώνα ενώ λίγο μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η οικογένεια μεταφέρει το αποσταγματοποιείο της στη Μυτιλήνη. Το 2014, είναι η χρονιά που αρχίζει να παράγεται το premium ούζο Σπέντζα. Ο καρπός του μάραθου που χρησιμοποιείται για την απόσταξη προέρχεται από το Λισβόρι, κοντά στον κόλπο της Καλλονής και η απόσταξη για το εν λόγω ούζο, γίνεται αποκλειστικά το Φθινόπωρο, όταν τα αρώματα του μάραθου είναι πλουσιότερα.

Ούζο Σπέντζα
Πηγή: Facebook

Το ούζο Σπέντζα, είναι έντονα αρωματικό με κάποιες θαλασσινές νότες, ενώ το πλούσιο στόμα του και η δροσερή επίγευσή του θα συνοδεύσει ιδανικά ένα πιάτο με γαρίδες με σάλτσα από ούζο και λεμόνι ή τα όστρακα-στρείδια, κυδώνια και γυαλιστερές, που παραδοσιακά υπάρχουν στο Σαρακοστιανό τραπέζι.
Ποτοποιία Σπέντζα: Τζαίημς Αρίσταρχου 1, Μυτιλήνη / Τηλ: 22510 24660

 

Οικογένεια Αποστολάκη – Παλαιωμένο Τσίπουρο Manifesto Greco

 

Ο Βόλος και η ευρύτερη περιοχή, έχει μακρά παράδοση στο τσίπουρο και την κουλτούρα του τσιπουράδικου. Μέσα από αυτή έχουν ξεπηδήσει σημαντικά ελληνικά αποστακτήρια. Ένα από αυτά είναι και το Αποστακτήριο της Οικογένειας Αποστολάκη, με περισσότερα από 60 χρόνια ιστορίας. Το παλαιωμένο τσίπουρο Manifesto Greco, προέρχεται από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, αυστηρά επιλεγμένα ώστε να αποσταχθούν και να παλαιώσουν σε δρύινα βαρέλια. Το παλαιωμένο τσίπουρο είναι προϊόν ενδελεχούς επιλογής βαρελιών και αποσταγμάτων διαφορετικών ετών παλαίωσης, πριν αυτό φτάσει να μπει στη φιάλη.

Οικογένεια Αποστολάκη Παλαιωμένο Τσίπουρο Manifesto Greco 
Πηγή: Facebook

Το χρώμα του είναι έντονο σκούρο πυρόξανθο, στη μύτη θα βρείτε τόσο τα αρώματα του τσίπουρου βάσης, όπως τριαντάφυλλο και φραγκοστάφυλο, αλλά και τα αρώματα που έχει πάρει από το βαρέλι όπως σοκολάτα, σταφίδα και βανίλια. Στο στόμα η σοκολατένια επίγευση είναι μακριά. Το Manifesto Greco συνοδεύει έναν παραδοσιακό χαλβά, αλλά μπορείτε να το απολαύσετε χωρίς πάγο με μια μικρή φέτα πορτοκάλι μέσα στο ποτήρι.
Αποσταγματοποιείο Οικογένειας Αποστολάκη: Κρόκιο Αλμυρού, Μαγνησία / Τηλ: 24220 29160

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα