Μπορεί η 18η Μαΐου να είναι αφιερωμένη στα μουσεία αλλά…
Μια μικρή αναζήτηση στο Google θα σας πείσει ότι, αν προσπαθούσαμε να ιεραρχήσουμε τα ζητούμενα των Ελλήνων μέσω των αναρτήσεων στο Google, με μεγάλη μας λύπη θα βλέπαμε ότι προηγούνται οι παραλίες, τα εστιατόρια και πολλά άλλα, ακόμα πιο ευτελή, και ακολουθούν τα μούσεια. Η αλήθεια είναι ότι ένας Έλληνας επισκέπτης μουσείου (αναφέρομαι πχ στο μουσείο της Ακρόπολης) δύσκολα θα βρει έναν άλλο επισκέπτη που μιλάει ελληνικά, αν θέλει απλά να ρωτήσει κάτι. Παρόλα αυτά, εμείς θα τονίσουμε ότι οι μουσειακοί χώροι παραμένουν μια πολύτιμη πηγή μάθησης και πολιτισμού και η επαφή με αυτά θα έπρεπε να αποτελεί βασική προτεραιότητα.
Η Αθήνα κάθε άλλο παρά πάσχει από μουσεία και το ίδιο συμβαίνει και με την υπόλοιπη Ελλάδα. Παρόλα αυτά, δεν νομίζουμε ότι οι Αθηναίοι, οι Θεσσαλονικείς κλπ θα τρέξουν να τα γεμίσουν στις 18 Μαΐου και ότι θα υπάρξει αδιαχώρητο. Εμείς απλά θα επισημάνουμε ότι για το 2025 τιμώμενο μουσείο είναι αυτό των Ηρακλειδών. Το συγκεκριμένο μουσείο είναι απ’ όσο γνωρίζουμε το μοναδικό κέντρο εκλαΐκευσης της επιστήμης, ένα τεχνολογικό μουσείο που εστιάζει στην αρχαιότητα και τονίζει τα επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων. Όποιος αποφασίσει να το επισκεφθεί θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για την τεχνολογία των προγόνων μας, για τις επιστήμες την εποχή εκείνη και για πολλά άλλα πράγματα. Ελπίζουμε να σας ενδιαφέρει.
Μια ενδιαφέρουσα σειρά εκδηλώσεων οργανώνεται και από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης αλλά κι από άλλα μουσεία της πόλης. Σχετικά προγράμματα θα βρείτε στο Google.
MOMus-Μουσείο Συγχρ. Τέχνης: Εγνατίας 154, Θεσσαλονίκη Τηλ 2310240002
Μουσείο Ηρακλειδών: Ηρακλειδών 16, Αθήνα Τηλ 2103461981