fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Το «Why Waste» του Massimo Bottura στη μάχη κατά της σπατάλης των τροφίμων
why waste

Το «Why Waste» του Massimo Bottura στη μάχη κατά της σπατάλης των τροφίμων

Ο Massimo Bottura συγκεντρώνει την αφρόκρεμα της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής στη μάχη κατά της σπατάλης των τροφίμων. Μιλφέιγ από μπαγιάτικο ψωμί και ντομάτα, παγωτό tutti frutti σε χωνάκι και «μακαρονάδα» από φλούδες καρότου με την υπογραφή μισελενάτων chefs

Ήξερες ότι τα νοικοκυριά ευθύνονται για την πλειονότητα των απορριμμάτων τροφίμων που υπάρχουν στον κόσμο; Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες του ΟΗΕ, μιλάμε για περίπου το 61% του συνόλου κι αυτό είναι ένα συγκλονιστικό στατιστικό στοιχείο που καταρρίπτει την άποψη «μα εγώ θα σώσω τον κόσμο αν δεν χρησιμοποιήσω πλαστικό καλαμάκι;». Ναι, λοιπόν, εσύ θα τον γλυτώσεις από τον αφανισμό.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Massimo Bottura (@massimobottura)

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να συμβάλλεις σε αυτή τη σωτηρία και μάλιστα πολύ ευχάριστοι. Ένας από αυτούς είναι επιδεικνύοντας δημιουργικότητα στην κουζίνα. Σε αυτή την αποστολή δεν θα είσαι μόνος-  θα σε βοηθήσει ο μισελενάτος chef Massimo Bottura και η ομάδα του. Η δική τους «σταυροφορία» ονομάζεται Why Waste και ο στόχος τους είναι να σε διδάξουν πως να χρησιμοποιείς ότι περισσεύει από τα τρόφιμα που μαγειρεύεις με νόστιμους και  ευφάνταστους τρόπους.

Το «Why Waste» είναι μια σειρά από video τα οποία θα βρεις στο YouTube. Η πρώτη σεζόν περιλαμβάνει τέσσερα επεισόδια και κατά τη διάρκειά τους ο Massimo Bottura μαζί με την Jessica Rosval του Casa Maria Luigia, την Karime Lopez του Gucci Osteriada Massimo Bottura, τον Francesco Vincenzi του Franceschetta 58 και τον Takahiko Kondo, τον sous chef του Osteria Francescana, θα σου προσφέρουν μερικές εκπληκτικές και απλές συμβουλές σχετικά με τους καλύτερους τρόπους αποθήκευσης και χρήσης των συστατικών. Μαζί τους θα μάθεις πώς να δώσεις στα υπολείμματα της κουζίνας μια «δεύτερη ζωή»μέσα από εύκολες και αξέχαστες συνταγές.

Στη δεύτερη σεζόν του «Why Waste» τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέροντα καθώς στο κυνήγι καταπολέμησης της σπατάλης τροφίμων μπαίνουν μαζί με τον Bottura οι Dominique Crenn, Sat Bains και Cesar Troisgros, δηλαδή τρεις από τους πιο σημαντικούς και επιδραστικούς chefs στον κόσμο. Αποστολή τους είναι να χρησιμοποιήσουν γαρνιτούρες λαχανικών που περίσσεψαν, υπερβολικά ώριμα φρούτα, αλλά και μπαγιάτικο ψωμί για να δημιουργήσουν καταπληκτικά πιάτα, που θα ζήλευαν πολλοί λάτρεις της haute cuisine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Massimo Bottura (@massimobottura)

Στο πρώτο επεισόδιο ο Sat Bains από το βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin Restaurant Sat Bains στο Νότιγχαμ και η Dominique Crenn από το τριάστερο Atelier Crenn του Σαν Φρανσίσκο πειραματίζονται με τα υπολείμματα ψωμιού για να δημιουργήσουν κράκερς και σε μιλφέιγ με ντομάτα.

Δείτε το εδώ.

Σειρά έχει ο César Troisgros, από το θρυλικό La Maison Troisgros φτιάχνει ένα επιδόρπιο από μαρέγκα και παραγινωμένα φρούτα και η Crenn «απαντά» με smoothie ροδάκινο (δείτε το εδώ).

Ακολουθεί ο Sat Bains που χρησιμοποιεί τις φλούδες των λαχανικών για να φτιάξει ένα παγωτό tutti frutti και ο Troisgros μια «μακαρονάδα» με «ζυμαρικά» από φλούδες καρότου. (δείτε το εδώ).

«Περίπου το 17% των τροφίμων σπαταλιέται από κάθε οικιακό καταναλωτή καθημερινά, την ίδια στιγμή που  το 10% του κόσμου πεινάει. Στις κουζίνες μας, στο σπίτι, μπορούμε να κάνουμε μια σημαντική διαφορά, ξεκινώντας από το να υιοθετήσουμε απλές συνήθειες που σώζουν τα τρόφιμα από το να γίνουν σκουπίδια. Οι σεφ (στη σειρά) βλέπουν τα υπολείμματα τροφών ως συστατικά που έχουν τη δυνατότητα να γίνουν κάτι ξεχωριστό. Ο σκοπός τους είναι να σας εμπνεύσουν και να σας δείξουν πώς να δημιουργείτε εκπληκτικές συνταγές για εσάς και την οικογένειά σας», δήλωσε ο Bottura για το «Why Waste».

Η πρώτη σεζόν:

 

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα