fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Βερολίνο: Μια ημέρα φτάνει για να το αγαπήσεις!
Βερολίνο

Βερολίνο: Μια ημέρα φτάνει για να το αγαπήσεις!

Το Βερολίνο είναι ένας προορισμός που αξίζει την προσοχή μας. Όχι γιατί έχει την αριστοκρατία του Παρισιού, την αρχιτεκτονική της Ρώμης ή την αρμονία της Μαδρίτης, αλλά γιατί είναι αντισυμβατικό, underground, φιλόμουσο και ποικιλόμορφο.

 

Όταν θέλησα κάποια στιγμή να κάνω ένα ταξίδι, άρχισα να ψάχνω για προορισμούς όπως Παρίσι, Ρώμη, Βαρκελώνη, Λονδίνο. Γρήγορα όμως παραδόθηκα στην αδυσώπητη δύναμη της μάζας, αφού η παρέα μου, με απόλυτη πλειοψηφία αποφάνθηκε ότι φεύγουμε για Βερολίνο. Μετά τις μάταιες προσπάθειές μου να τους πείσω ότι θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον να περπατήσουμε στα Ιλίσια πεδία και όχι στην Freidrichstrasse και άλλες περιοχές με ονόματα γλωσσοδέτη, αποφάσισα να εγκαταλείψω όλες τις προκαταλήψεις του στυλ «ακόμα μια γερμανική πόλη, που σιγά τι έχει να μας πει» και να δώσω μια ευκαιρία.

Βερολίνο: Μια ημέρα φτάνει για να το αγαπήσεις! - FlagInLife
Πηγή: unsplash.com

Με το που ξεκίνησαν οι πρώτες περιπλανήσεις, αυτό που γρήγορα κατάλαβα είναι πως το Βερολίνο είναι μια πόλη με μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία, την οποία αισθάνεσαι να αιωρείται έντονα στην ατμόσφαιρα. Και εκεί που έχεις φορτιστεί συγκινησιακά από όλα όσα διαδραματίστηκαν σε ταραχώδεις εποχές, από την άνοδο του Ναζισμού μέχρι το Τείχος του Βερολίνου, μεταπηδάς στην πολιτισμική πλευρά του. Μετά τις βόλτες, τις επισκέψεις σε μουσεία και πινακοθήκες, κλείνεις την ήδη γεμάτη μέρα σου με καλό φαγητό, cocktails σε κάποιο bar ή διασκέδαση στα φημισμένα club.

 

Διάβασε ιστορία περπατώντας

 

Στο Βερολίνο αξίζει να επισκεφτείς το Checkpoint Charlie, το πιο διάσημο πέρασμα μεταξύ Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Ο πραγματικός θάλαμος βρίσκεται στο Συμμαχικό Μουσείο της πόλης, ενώ στο σημείο υπάρχει μια ρεπλίκα του. Μην παραλείψεις βέβαια και το Εβραϊκό Μουσείο, που ξεχωρίζει για την επιβλητική αρχιτεκτονική του (την οποία οφείλει στον Daniel Libeskind) και προκαλεί δέος στον επισκέπτη. Στο “The Memory Void”,  θα νιώσετε ρίγη και δέος. Πρόκειται για ένα συμβολικό χώρο, όπου βρίσκεται η εγκατάσταση “Shalekhet” (Fallen Leaves). Περισσότερα από 10.000 σιδερένια πρόσωπα με ανοιχτό στόμα, καλύπτουν το δάπεδο του ισογείου.

Βερολίνο: Μια ημέρα φτάνει για να το αγαπήσεις! - FlagInLife
Πηγή: jmberlin.de

Σε μία έκταση περίπου 19.000 τ.μ. εκτείνεται το Μνημείο Ολοκαυτώματος, φόρος τιμής στον εβραϊκό πληθυσμό που χάθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη είσοδος και έξοδος και ουσιαστικά η αρχιτεκτονική του «σπρώχνει» τον επισκέπτη να περιπλανηθεί στους διαδρόμους που σχηματίζουν οι φτιαγμένες από σκυρόδεμα στήλες. Από εδώ, σε λίγα λεπτά μπορείς να φτάσεις στο γερμανικό Κοινοβούλιο (Reichstag), ένα κτίριο με μεγάλη ιστορία και ενδιαφέρον. Την προσοχή κεντρίζει ένα μεγάλο χωνί, με τη βάση του να ξεκινά μέσα από την αίθουσα και το άνοιγμά του να καταλήγει σ’ ένα θόλο. Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται και η ξακουστή και ιστορική Πύλη του Βρανδεμβούργου, η οποία παλιότερα αποτελούσε την πύλη της πρωτεύουσας.

 

Το Βερολίνο της τέχνης και του πολιτισμού

 

Το Βερολίνο αγαπά την τέχνη και την προσφέρει απλόχερα, τόσο με τα πολύ ενδιαφέροντα μουσεία του, όσο και με τη street εκδοχή της με graffiti κ.τ.λ. Θεωρώ ότι το εντυπωσιακό Μουσείο της Περγάμου στο συγκρότημα της Νήσου των Μουσείων, αποτελεί από μόνο του ένα λόγο για να επισκεφτεί κανείς τη γερμανική πρωτεύουσα.

Βερολίνο: Μια ημέρα φτάνει για να το αγαπήσεις! - FlagInLife
Πηγή: berlin.de

Μπορείς μεταξύ άλλων να θαυμάσεις τα μεγάλα ανακατασκευασμένα κομμάτια του βωμού της Περγάμου και της πύλης της αγοράς της Μιλήτου, καθώς και αρχαιότητες της Μέσης Ανατολής και το μουσείο Ισλαμικής Τέχνης. Κοντά βρίσκεται και το Νέο Μουσείο του Βερολίνου, το οποίο διαθέτει συλλογή με ευρήματα από την παλαιολιθική εποχή, εκθέσεις με αντικείμενα του Μεσαίωνα, της Αιγύπτου και πολλά άλλα ενδιαφέροντα.

 

Περιήγηση στους δρόμους της πόλης και σε αξιοθέατα

 

Για το Βερολίνο μπορείς να γράφεις σελίδες για το τι μπορεί να δει και να κάνει κανείς, αλλά θέλει και λίγο… ανοργανωσιά. Καλοί οι χάρτες και το GPS, αλλά πρέπει και να περπατήσεις στους δρόμους της πόλης με τον αέρα του local, γιατί από την εμπειρία μου σας λέω ότι θα βρίσκεσαι συνέχεια μπροστά σε όμορφες εκπλήξεις.

Βερολίνο: Μια ημέρα φτάνει για να το αγαπήσεις! - FlagInLife
Πηγή: berlin.de

Τώρα, όσοι θέλουν να δουν και τα πολύ γνωστά αξιοθέατα, μπορούν να περάσουν μια βόλτα από τον Πύργο Τηλεόρασης (Fernsehturm) για μια πανοραμική θέα της πόλης από ψηλά, να περιηγηθούν στο καταπράσινο πάρκο του Tiergarten, να θαυμάσουν τα δεκάδες ζώα στο Ζωολογικό Κήπο, να κάνουν ένα μεγάλο περίπατο στη οδό Unter den Linden και κατά μήκος του ποταμού Spree και τέλος να περπατήσουν παράλληλα στα εναπομείναντα κομμάτια του Τείχους του Βερολίνου.

 

Η underground πλευρά του Βερολίνου

 

Το Βερολίνο δεν είναι καθωσπρέπει, δεν προσπαθεί να συντηρήσει καμία ταμπέλα, δεν υποδύεται κάτι που δεν είναι για χάρη των εκατομμυρίων τουριστών που το επισκέπτονται. Το Βερολίνο είναι rock, είναι punk, είναι αντισυμβατικό. Είναι οι μουσικοί του δρόμου, η street art, τα underground μπαράκια και το street φαγητό που απολαμβάνουν στο πόδι από νέοι, φοιτητές και τουρίστες, μέχρι κοστουμάτοι και γιάπηδες.

Βερολίνο: Μια ημέρα φτάνει για να το αγαπήσεις! - FlagInLife
Πηγή: unsplash.com

Το Βερολίνο είναι μια πόλη πολυπολιτισμική. Είναι Γερμανοί, Τούρκοι, Ασιάτες, Λατίνοι, Αφρικανοί. Είναι ένα δίπολο από μόνη της, το οποίο με ένα μαγικό τρόπο αυτοεξυπηρετείται. Και αυτοί οι δύο πόλοι, η εξευγενισμένη και η πιο άγρια πλευρά της, έλκονται. Μακριά από Τείχη που τελικά όχι μόνο δεν κατάφεραν ποτέ ουσιαστικά να τη χωρίσουν, αλλά να την ενώνουν έλκοντας τις ετερώνυμες πλευρές της.

 

Που να φάτε

 

NENI Berlin
Εστιατόριο μεσογειακής κουζίνας με μεγάλο ατού του, την υπέροχη θέα.
Διευθ: Budapester Str. 40, 10787Τηλ: +49 30 120221200/ Ωράριο: καθημ. 12:00-00:00, Σαβ-Κυρ. 12:30-00:00

MontRaw Restaurant
Εστιατόριο με δημιουργική και μοντέρνα κουζίνα, το οποίο προσφέρει και επιλογές για χορτοφάγους.
Διευθ: Torstrasse 189, 10115Τηλ: +49 30 33901243/ Ωράριο: καθημ. 18:00-22:00, Δευτ. κλειστά

Schnitzelei Mitte
Κλασικά, παραδοσιακά, νόστιμα σνίτσελ και tapas. Σερβίρει και vegan σνίτσελ.
Διευθ: Chausseestr. 8 Hinterhof erreichbar über: Chausseestr. 8 oder, Novalisstraße 11, 10115Τηλ: +49 30 32519422/ Ωράριο: καθημ. 16:00-23:00, Κυρ. κλειστά

 

Που να μείνετε

 

Hotel Adlon Kempinski Berlin
Πολυτελές ξενοδοχείο στο κέντρο του Βερολίνου, για διαμονή 5 αστέρων.
Διευθ: Unter den Linden 77, 10117 / Τηλ: +49 30 22610 / Web: kempinski.com

Wilde Aparthotels Berlin, Checkpoint Charlie
Σε κεντρικό σημείο του Βερολίνου, για εύκολη πρόσβαση. Διαθέτει όμορφα δωμάτια και στο ισόγειο υπάρχει κήπος.
Διευθ: Zimmerstrasse 91, 10117 / Τηλ: +49 30 255555790 / Web: wilde.com

Locke at East Side Gallery
Στούντιο με θέα στο ποτάμι, ευρύτερα του κέντρου του Βερολίνου. Διαθέτει εγκαταστάσεις για ΑμΕΑ.
Διευθ: Mühlenstrasse 61-63, Friedrichshain-Kreuzberg, 10243 / Web: lockeliving.com

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα