Όταν το κοκτέιλ συναντά την ποιοτική γευστική εμπειρία – σκέψεις, παρατηρήσεις και προτάσεις
Τα μπαρ εξελίσσονται σε χώρους κυρίως διασκέδασης οι οποίοι εκτός από καλό cocktail ή straight αλκοόλ απαιτούν κάτι παραπάνω. Ή εμπειρία από την πρόσφατη απονομή βραβείων στα καλύτερα μπαρ της χώρας μας έβαλε κάποιες ιδέες. Καθήκον λοιπόν τόσο των μπαρ όσο κι εκείνων οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν στην υλοποίηση ιδεών αυτού του είδους είναι να το ψάξουν εις βάθος.
Είχα γράψει πριν μερικές εβδομάδες ένα μικρό σημείωμα για την Unique Goods το οποίο κατά κύριο λόγο εστιάζει στις πίτσες που αντιπροσωπεύει η συγκεκριμένη εταιρεία και που είναι έτοιμες για το τραπέζι μετά από ένα μικρό ψήσιμο σε μια μικρή θαυματουργή συσκευή. Εν τω μεταξύ πέρασαν οι μέρες και έγινε η απονομή των βραβείων στα καλύτερα Μπαρ της Ελλάδας. Ως συνήθως, επειδή πάντα κάνουμε μία έρευνα με ερωτήσεις στους προσκεκλημένους για το επίπεδο και τις αδυναμίες της εκδήλωσης κάναμε και εκείνη την ημέρα τα σχετικά. Ένα θέμα που μας απασχολεί πάντα σε αυτές περιπτώσεις είναι η ποιότητα του κοκτέιλ και κατά κύριο λόγο η ποιότητα του μπουφέ. Μιλήσαμε με 30 περίπου ανθρώπους δηλαδή περίπου με το 15/ 100 των προσκεκλημένων.
Χωρίς να θέλω να αναφερθώ με κολακευτικά σχόλια στην Unique Goods, αλλά επειδή η αλήθεια πρέπει να γράφεται και να λέγεται, θα πω ότι πρώτη φορά δεν βρέθηκε ούτε ένας από τους ερωτηθέντες να κάνει όχι αρνητικά σχόλια αλλά ούτε καν κάποια αρνητική επισήμανση. Υπήρξαν μάλιστα 2-3 οι οποίοι με δεδομένο ότι η εκδήλωση αφορούσε τα μπαρ της Ελλάδας αναρωτήθηκαν γιατί με την εξέλιξη που έχουν στις μέρες μας τα μπαρ σαν προορισμός εξόδου και χώρους ψυχαγωγίας δεν εμπλουτίζουν το κύριο προϊόν που προσφέρουν (τα κοκτέιλ) με κάτι απλό αλλά πραγματικά ανάλογα ποιοτικό συνοδευτικό με το κοκτέιλ. Επί παραδείγματι, με κάτι απ’ όλα αυτά τα καλούδια της Unique Goods τα οποία υπήρχαν στο μπουφέ. Είναι προφανές ότι η απάντηση σε αυτό δεν ανήκει στο χώρο των αρμοδιοτήτων μας.
Παρόλα αυτά και επειδή τα τελευταία 50 χρόνια παρακολουθούμε από πολύ κοντά την εξέλιξη της ψυχαγωγίας κυρίως σε ό,τι έχει σχέση με το φαγητό και με το αλκοόλ είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την δυναμική του μπαρ κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα. Κατά συνέπεια, αυτό που μπορούμε να πούμε απλά για να το υποστηρίξουμε είναι ότι τα κοκτέιλ ξεροσφύρι ή με λίγα στραγάλια δεν έχουν πλέον θέση στο τραπέζι του μπαρ με βάση τις εξελίξεις. Από εκεί και πέρα το τι θα μπορούσε να μπει δίπλα σε ένα κοκτέιλ πολλά μπορούν να γίνουν. Ας μην ξεχνάμε ότι εκτός από μπαρ έχουμε και τα μπαρ ρεστοράν και αυτό δίνει ιδέες.
Το θέμα όμως είναι μεγάλο, προφανώς έχει και πολλές λύσεις. Μία από αυτές επί παραδείγματι θα ήταν το συνοδευτικό ενός κοκτέιλ να είναι κάτι μικρό που ξεφεύγει από την μονοτονία των τσιπς και των ξηρών καρπών με την τιμή ενσωματωμένη σε αυτή του κοκτέιλ. Μια άλλη, πάλι, θα ήταν μία μικρή πίτσα ή μια μικρή ποικιλία με τυριά και αλλαντικά που θα ταίριαζαν με το συγκεκριμένο κοκτέιλ και με ξεχωριστή χρέωση.
Όπως και να έχει το πράγμα, από τη στιγμή που το μπαρ γίνεται στοιχείο της κυρίας διασκέδασης και όχι συμπλήρωμα είναι κάτι που τα μπαρ αξίζει τον κόπο να το μελετήσουν. Θα τολμήσω να πω ότι η δική μας εμπειρία μας κάνει να προτείνουμε και το εξής: εκτός από τα μπαρ θα άξιζε τον κόπο και εταιρείες που έχουν τα κατάλληλα προϊόντα όπως η Unique Goods να κινηθούν και αυτές προς αυτή την κατεύθυνση.
Πληροφορίες:
Unique Goods
Τηλ: +302106800082