Ο Τσίφτης είναι ένα ιδιαίτερο μαγαζί, που προσφέρει μοντέρνες εκδοχές από παραδοσιακές συνταγές.
Κάθε φορά που μας μιλάνε για τη μοναδικότητα της ελληνικής γλώσσας, αναφέρουν το αμετάφραστο της λέξης φιλότιμο. Ωστόσο, το αμετάφραστο ελληνικών λέξεων δεν περιορίζεται εδώ. Υπάρχει μια ομάδα λέξεων, που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας, και έτσι έχουν πάρει μια ιδιαίτερη σημασία, που βασίζεται περισσότερο στο context και λιγότερο στους ορισμούς του λεξικού. Πρόκειται για λέξεις χαρακτηριστικές της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας, του ελληνικού αρχέτυπου συμπεριφοράς. Αναφέρομαι σε λέξεις, όπως μάγκας, αλάνι και φυσικά τσίφτης. Μιας και πρόκειται για λέξεις, που μάλλον μόνο όποιος έχει ζήσει στην Ελλάδα μπορεί να καταλάβει, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί είναι πολιτιστικά σημεία. Εκφράζουν κάποια ιδιαιτερότητα. Ακριβώς για αυτό ταιριάζει γάντι η λέξη Τσίφτης στην εξίσου ιδιαίτερη ταβέρνα, Τσίφτης.
Ο Τσίφτης, μετά από χρόνια αλητείας και μαγκιάς, αποφάσισε να γίνει από γάτος, σπιτόγατος. Επιτέλους, να ηρεμήσει και να εγκατασταθεί μόνιμα σε ένα μέρος. Το σπίτι του το βρήκε στα Ιλίσια. Και τώρα εκτονώνει όλη την ένταση μαγκιάς μαγειρεύοντας. Το «μοντέρνο κουτούκι» του στα Ιλίσια έχει μια ατμόσφαιρα ζεστή και οικεία, όπου κανείς μπορεί επιτέλους να χαλαρώσει. Σε όσους το φαγητό μιλά και πέρα από την κοιλιά τους, υπάρχει και επιλογή να κάτσουν στο εσωτερικό του μαγαζιού και να απολαύσουν από κοντά τις μαγειρικές αλχημείες. Αν, λοιπόν, βαριέσαι να περιμένεις πεινασμένος, μπορείς να αποσπαστείς παρατηρώντας στην ανοιχτή κουζίνα του μαγαζιού τα υλικά να αναμιγνύονται και να γίνονται ένα υπέροχο μωσαϊκό. Βέβαια, όλα τα λεφτά είναι ο εξωτερικός χώρος του μαγαζιού. Χρωματιστές μοντέρνες καρέκλες ανάμεσα σε φυτά και δέντρα είναι ιδανικές για χαλάρωση και άραγμα. Ο πεζόδρομος έξω από το μαγαζί είναι αρκετά ήσυχος, ώστε να μπορείς να φας με την ησυχία σου, αλλά ταυτόχρονα έχει αρκετό κόσμο, ώστε να σου δίνει την αίσθηση ότι είναι γεμάτος ζωή και να σου μεταφέρει μια ανάλογη ζεστασιά. Ιδίως τις ηλιόλουστες μέρες, είναι ό,τι πρέπει!
Βασική αρχή του μαγαζιού είναι η σημασία των φρέσκων υλικών. Έτσι, τα υλικά δεν καθορίζονται από το μενού, αντίθετα, αυτά το καθορίζουν. Ανάλογα με τα φρέσκα υλικά που θα βρουν οι άνθρωποι του μαγαζιού κάθε βδομάδα, προσαρμόζουν και τον κατάλογο. Έτσι, όχι μόνο είναι εγγυημένη η ποιότητα του φαγητού, αλλά μπορείς να επισκέπτεσαι το μαγαζί όσο συχνά θέλεις και να τρως κάθε φορά ένα νέο πιάτο. Με άλλα λόγια, τον Τσίφτη δεν τον βαριέσαι ποτέ. Κι ακόμα κι αν τον βαριόσουν, αυτός παραείναι μάγκας, για να νοιαστεί. Αυτός απλώς θα συνεχίσει τα καμώματά του: να δοκιμάζει μοντέρνες εκδοχές παραδοσιακών ελληνικών συνταγών με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Από αυτά ξεχωρίζουν πολλά, όπως τα μύδια με ηλιόσπορο, σπανάκι και λουκάνικο τσορίθο και τα αμπελοφάσουλα με ξινή μυζήθρα, σταφύλι και σάλτσα εσπεριδοειδών. Υλικά, που ίσως να φαντάζουν αταίριαστα, αλλά με κάποιο τρόπο δένουν αρμονικά. Εξίσου εντυπωσιακά είναι ο κόκορας παστιτσάδα με μπόλικα μπαχάρια και κρητικά σκιούφτικα μακαρόνια και τα ζουμερά παϊδάκια από μοσχάρι, που αξίζει να τρίψεις πάνω τους έξτρα ρίγανη (καν’ το ριγανάτο και φα’ το).
Συνοπτικά, ο Τσίφτης είναι ένα ιδιαίτερο εστιατόριο στα Ιλίσια. Συνδυάζοντας ευχάριστη ατμόσφαιρα, παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και μοντέρνες εκδοχές των συνταγών της προσελκύει δικαίως όλο και περισσότερους πελάτες.