Παρά το γεγονός ότι αρκετοί δεν το έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει και κάποιοι δεν θέλουν να το παραδεχτούν η εποχή της θεοποιήςης της υψηλής γαστρονομίας έχει περάσει μάλλον ανεπιστρεπτί.
Λίγο τα οικονομικά προβλήματα λίγο η γευστική αμάθεια της νέας γενιάς έχουν οδηγήσει πέρα από την ανάπτυξη του φάστφουντ και του ντελίβερι στη δημιουργία μιας νέας γενιάς εστιατορίων με σύγχρονη καλοβαλμένη κουζίνα άλλοτε με ελληνικά στοιχεία και άλλοτε όχι τα οποία προτείνουν ευχαριστο και καλοβαλμένο φαγητό σε τιμές στην περιοχή των 50 € και λίγο παραπάνω. Εμείς σας προτείνουμε τρία με διαφορετικό στυλ αλλά πάντα με καλό φαγητό και με ατμόσφαιρα η οποία δικαιολογεί την έξοδο από το σπίτι.
ΒΑΣΙΛΑΙΝΑΣ: 100 ετών πάντα σύγχρονο
Ξεκίνησε από μπακαλοταβέρνα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και μετατράπηκε σε ταβέρνα κάποια χρόνια αργότερα . Το 2005 ανακαινίστηκε παραμένοντας πάντα εκεί που πρωτο άνοιξε στην οδό Αιτωλικού αρχισε να ξανακερδίζει την αίγλη του παρελθόντος και καποια χρόνια μετά μετακόμισα στην Αθήνα.
Σε ό,τι με αφορά μπορω να πω ότι έζησα όλες τις εποχές. Από την πόλυ παλιά (πιτσιρικάς κάπου στο 1960 )αργότερα στο ανακαινισμένο μαγαζί αλλά και τα τελευταία χρόνια όσες φορές μου επετρεπε η δύσκολη δουλειά μου στην οδό Βρασίδα στο Hilton.Απο το Βασίλαινα πέρασαν αρκετά σημαντικά ονόματα στην κουζίνα του και παρά το γεγονός ότι οι εποχές αλλάξανε τα γούστα των πελατών έπαψαν να είναι τα ίδια εξακολουθεί να υπηρετεί την ελληνική κουζίνα με μια σύγχρονη οπτική η οποία όμως καταφέρνει στις περισσότερες περιπτώσεις και κάνει ορατές τις ρίζες της.
Το μενού του εστιατορίου καλύπτει όλα τα γούστα αλλά έχει μία τάση προς τα πιάτα που έχουν βάση το ψάρι. Εκτός από την θρυλική ταραμοσαλάτα αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε τα σουτζουκάκια ψαριού τον παραδοσιακό μπακαλιάρο σε κρουστά αλλά και το μαγιάτικό τσιγάρελι . Αν με ρωτήσετε θα σας πω ότι αξίζει την επίσκεψη. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι μετά από 100 και κάτι χρόνια εξακολουθεί να νεάζει.
ΒΑΣΙΛΑΙΝΑΣΣύγχρονη Ελλην κουζινα
Βρασίδας 13 Χιλτον
Τηλ:2107210501
Ωρες λειτ: 18.30-24.00
Τιμη:50-75€ (χωρίς κρασι)
VÉRITABLE: Μικρό και κομψό στο Ν. Ψυχικό
Το όνομα του εστιατορίου είναι φυσικά Véritable. Όμως για όσους έχουν δοκιμάσει την κουζίνα του αυτό που καθορίζει αυτό το μικρό τύπου bistro μαγαζί είναι Αmain Parodi.Μπορεί να είναι 20 χρόνια στην Ελλάδα αλλά όταν έφτασε για να αναλάβει τo εστιατόριο Hytra ήταν ήδη γνωστός.Με καταγωγή από την Grasse (πρωτεύουσα της Γαλλικής αρωματοποιίας) κέρδισε το πρώτο το αστέρι στις αρχές του 21ου αιώνα αλλα λίγο μετά η τύχη τον έφερε στην Ελλάδα. Για μένα αν κάποιος θέλει να δοκιμάσει γαλλική κουζίνα χωρίς μπερδεύτηκες πολυπλοκότητές αλλά με μεγάλη νοστιμιά είναι ίσως η μοναδική διεύθυνση.
Το πρώτο χαρακτηριστικό που σου κάνει εντύπωση ειδικά καθώς ανεβαίνεις στην σκάλες προς το μικρό πάνω πάτωμα είναι μια οικογενειακή ατμόσφαιρα μια θαλπωρή και μια ευχάριστη αίσθηση. Η Εικόνα γίνεται ακόμα καλύτερα όταν ανοίξετε τον κατάλογο. Πιάτα απλά κατανοητά και πάνω απ’ όλα νόστιμα.Ότι και να παραγγείλετε για να βάλετε στο τραπέζι σας δεν θα σας απογοητεύσει δοκιμάστε όμως το φουαγκρά maison. Το Véritable είναι θα έλεγα ενα αθόρυβο μαγαζί το οποίο δεν διαλαλει την παρουσία του έχει όμως ένα μεγάλο πλεονέκτημα καλό φαγητό.Φυσικα και το προτείνω.
VERITABLE
Γαλλική κουζινα
Αγγέλου. Σικελιανού 8
Ν. Ψυχικό
Τηλ 211829109
Μες-Βραδυ. ΚλειστοΚυρ-Δευτ
Τιμη:40-85 (χωρίς το κρασι)
SIMUL:Μια Ελληνική εκδοχή του μπιστρό
Κέντρο απόκέντρο κάτι δύσκολο για μια συνοικία όπως το Κολωνάκι το Simul στην αρχή της οδού Υψηλάντου παραμένει πάντα διακριτικό και φιλόξενο με ένα ευχάριστο περιβάλλον. Το Simul υπηρετεί την καλή γευστική κουζίνα χωρις τις φιοριτούρες της αποκαλούμενης υψηλής γαστρονομίας με ελληνικό πρόσημο. Αυτή άλλωστε είναι και η επιλογή του Νίκου Θωμά οποίος διαχειρίζεται με επιτυχία την κουζίνα και αν αποφασίσετε να βράδυ να το περάσετε εκεί αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι δεν θα απογοητευτείτε. Παρά το γεγονός ότι συχνά ακούω να χαρακτηρίζουν την κουζίνα του χώρου ως ελληνική δεν θα συμφωνήσω. Θα πω όμως ότι το καλύτερο πιάτο που δοκίμασα στην τελευταία μου επίσκεψη ήταν μία ρεβιθάδα Σίφνου η οποία ήταν εξαιρετική. Κατά τα άλλα πιθανον ορισμένα από τα πιάτα να έχουν κάποια ελληνικότητα αλλά σε γενικές γραμμές αυτό το οποίο είναι ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι όλα έχουν επαρκή γευστική ποιότητα. Το κερασάκι στην τούρτα είναι και το μικρό κηπάκι στην είσοδο που φιλοξενεί 2-3 τραπέζια και που αν ο καιρός το επιτρέπει και τα προλάβετε έχουν το γούστο τους.Να το βάλετε στην agenda των εξόδων σας.
SIMUL
Σύγχρονη κουζινα
Υψηλαντου 63 Κολωνακι
Τηλ2107224737
Ωρες λειτ: Βραδυ-Δευτ κλ
Τιμη:40-70 (χωρίς το κρασι)