Το Meigma (Μείγμα) ξεκίνησε την λειτουργία του αρχές του 2025 στην «υπερδραστήρια» γαστρονομικά, γειτονιά του Κεραμεικού, αλλά ξεχωρίζει καθώς η chef Μαρίνα Χρονά «μπερδεύει» τις γεύσεις με την τέχνη και τον πολιτισμό με τα αποστάγματα!
Με τη μαγειρική της chef Μαρίνας Χρονά είχα έρθει πρώτη φορά σε επαφή στο «Ρίνι», δίπλα στο Μουσείο. Ξεχώρισα τα προσεγμένα πιάτα που έβγαιναν από την κουζίνα και όταν ξεκίνησε το δεύτερο εστιατορικό της πόνημα – το Meigma – αφού άφησα να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, το επισκέφθηκα. Μπαίνοντας, βλέπεις ότι ο χώρος έχει άποψη και είναι αδύνατο να αφήσει κάποιον αδιάφορο, καθώς η τέχνη κάνει αισθητή την παρουσία της στον όλο διάκοσμο. Κυρίαρχη είναι μια μεγάλη τοιχογραφία του Ιταλού street artist Luca Zamoc.

Αν το όνομά του δεν σας λέει κάτι, είναι ο ίδιος που μαζί με τον Luca Lattuga ζωγράφισαν τους τοίχους του «Social Tables Ghirlandina», έδρας του κοινωνικού εστιατορίου του Massimo Bottura, στη Μόντενα της Ιταλίας. Όταν η Μαρίνα Χρονά βρέθηκε σε μια κοινή συντροφιά με τον Ιταλό καλλιτέχνη και του περιέγραψε ότι το μαγαζί της θα είναι ένα μείγμα πραγμάτων, εκείνος της έφτιαξε σε έναν τοίχο του εξωτερικού χώρου, τη Μεσόγειο ως γυναίκα, πλαισιωμένη από μια φραγκοσυκιά και ένα καραφάκι στο κάδρο.
Τι πιο ταιριαστό για ένα μεζεδοπωλείο! Τους τοίχους κοσμούν επίσης, πίνακες του ζωγράφου Κωνσταντίνου Πάτσιου, καθώς δικά του είναι και τα εντυπωσιακά σουπλά που θα δείτε πάνω στα τραπέζια. Το σκηνικό ολοκληρώνουν τα φυτά στο χώρο.

Το Meigma της Μαρίνας Χρονά (ιδιοκτήτρια και chef) συστήνεται ως μεζεδοπωλείο, αλλά μην αρχίσετε να σκέφτεστε τηγανιές, κεφτεδάκια και κρασί χύμα που δεν πίνεται. Η Μαρίνα Χρονά ανήκει στη νέα γενιά των μαγείρων που έχουν επαναπροσδιορίσει τα πράγματα.
Στο Meigma σερβίρει comfort νόστιμο φαγητό, οικείο αλλά παράλληλα ξεχωριστό. Μεζέδες κλασικοί και μη, συνταγές ντόπιες και παραδοσιακές, οι οποίες «παντρεύονται» με κάποιες, που έχει συναντήσει η Μαρίνα στα ταξίδια της. Ξεκινάς με ζεστό ψωμί που το συνοδεύει εξαιρετικό ελαιόλαδο και μια μους καπνιστής πέστροφας και χειροποίητα chips πατάτας. Τα αμπελοφάσουλα έγιναν ψητά με ποντιακό τυρί, αμύγδαλα και βερίκοκο.

Είμαι από τους ανθρώπους που αντιπαθούν το συνδυασμό καρπουζιού με φέτα. Αλλά στο καλοκαιρινό μενού της η Μαρίνα, έκανε ένα συνδυασμό καρπουζιού και τομάτας με γαλένι και ντακάκια με χαρούπι και βγήκε ένα πολύ νόστιμο πιάτο.
Από ψαρικά, ξεχώρισα τα ωμά της. Το τονάκι έγινε carpaccio και συνδυάστηκε με βλίτα και ταραμά και το μυλοκόπι έγινε ταρτάρ σε νερό χωριάτικης.

Από τα κρεατικά της κάρτας, δοκίμασα κεφτεδάκια με chips, πάνω σε ψιλοκομμένη χωριάτικη σαλάτα και ένα εξαιρετικό κεμπάπ από ζυγούρι με χειροποίητο αφράτο flatbread και ψητή τομάτα. Το κατσικάκι μαγειρεμένο με κολοκυθάκια στο ζωμό του, έλιωνε στο στόμα.
Η λίστα κρασιών φιλοξενεί γύρω στις 70 ετικέτες, με τις περισσότερες από αυτές να είναι ήπιων παρεμβάσεων, με πολλά πιστοποιημένα βιολογικά και βιοδυναμικά κρασιά και είναι πολύ σωστά κοστολογημένη.

Επίσης θα βρείτε αρκετά αποστάγματα, αλλά μια και πρόκειται για ένα «μείγμα» έχει και κλασικά cocktails με κάποια twists, από τον bartender Παναγιώτη Γκούμα, που έχει περάσει από τη μπάρα του Naked Athens.
Τα γλυκά είναι πάντα ημέρας και τη μέρα που επισκέφθηκα το Meigma, δοκίμασα κροκέτες ρυζόγαλο. Εγώ, που αγαπώ αυτό το γλυκό, το εκτίμησα ιδιαίτερα.
To «Meigma» είναι ένας χώρος παρεΐστικος που σε τραβάει να το επισκεφτείς και να δοκιμάσεις τα νόστιμα πιάτα της Μαρίνας Χρονά, που αλλάζουν συχνά αναλόγως εποχής.