Ένα από τα πιο ιστορικά μαγειρεία της Αθήνας άλλαξε χέρια και πνέει αέρας ανανέωσης, αλλά είναι σα να μην έχει αλλάξει τίποτα από το 1930 που το άνοιξε ο Γιάννης Οικονόμου, σερβίροντας λίγα μαγειρευτά.
Η ταβέρνα Οικονόμου στεγάζεται σε ένα παλιό νεοκλασικό στα Άνω Πετράλωνα, το οποίο χρονολογείται από το 1918 και υπήρξε το σπίτι του Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος γύρω στα 1930 άνοιξε στο χώρο ένα μαγέρικο. Εκείνη την εποχή σέρβιρε λίγα μαγειρευτά και ένα- δυο φαγητά φούρνου, που ετοιμάζονταν σ’ ένα μικρό κουζινάκι στο πίσω μέρος του σπιτιού.
Η αρχική ονομασία που έδωσε στο μαγειρείο ο κος Οικονόμου, ήταν «Ζέφυρος», καθώς ήταν απέναντι από το ομώνυμο σινεμά, που λειτουργεί ακόμη και σήμερα απέναντι από την ταβέρνα.
Τη δεκαετία του ’50, αναλαμβάνει το μαγαζί ο γιος του Νίκος και στην αρχή το δουλεύει ως χασάπικο και παράλληλα ταβέρνα (συνηθιζόταν εκείνη την εποχή στις γειτονιές). Το 1972, η ταβέρνα παίρνει τη σημερινή της μορφή και στη μαρκίζα μπαίνει το επίθετο της οικογένειας και ονομάζεται «Οικονόμου».
Εν έτει 2000, ο Οικονόμου αποφάσισε να αποσυρθεί και η ταβέρνα πέρασε στα χέρια του Κώστα Διαμαντή, ο οποίος πέρασε από πολλές δοκιμασίες πριν την αναλάβει, καθώς ο Οικονόμου ήταν άνθρωπος αυστηρός και έδινε σημασία στη λεπτομέρεια. Ο κος Κώστας συνέχισε να λειτουργεί την ταβέρνα με μεράκι και, παρόλες τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, ανταπεξήλθε παλικαρίσια.
Το 2023 αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί και την ταβέρνα αγόρασε ο επιχειρηματίας Φίλιππος Τσαγκρίδης. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι τον συνεπήρε η ιστορία αυτής της ταβέρνας και το όραμά του γι’ αυτήν ήταν να την αλλάξει, αφήνοντας ανέγγιχτα τα πάντα.
Και μάλλον το πέτυχε, καθώς τα χαρακτηριστικά της ταβέρνας του Οικονόμου έχουν μείνει αναλλοίωτα. Μπαίνοντας, θα δεις στους τοίχους τα έργα του Φασιανού, του Σταθόπουλου και άλλων γνωστών καλλιτεχνών, τα οποία είχαν δωρίσει οι ίδιοι στον Οικονόμου, καθώς ήταν θαμώνες της ταβέρνας. Ανέγγιχτα παραμένουν και τα ράφια που φτιάχτηκαν για τα βιβλία του διανοούμενου της εποχής – Κωστή Παπαγιώργη – ο οποίος έτρωγε με παρέα κάθε Πέμπτη στο ίδιο τραπέζι.
Ο εξωτερικός χώρος, με τα τραπέζια με τα λευκά τραπεζομάντηλα στο πεζοδρόμιο απέναντι από το θερινό σινεμά, φέρνει στο νου ταινία από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Από την ταβέρνα του Οικονόμου έχουν περάσει από λογοτέχνες, καλλιτέχνες και καθηγητές πανεπιστημίου ως διπλωμάτες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι – αλλά και διεθνείς προσωπικότητες – που αναζητούσαν πιάτα ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας – ανάμεσά τους ο Φρανσουά Μιτεράν.
Αλλά ας περάσουμε στην κουζίνα της ταβέρνας Οικονόμου, όπου εδώ και 30 συναπτά έτη μαγειρεύει η κα. Γαρουφαλλιά Γκικοπούλη. Τα πιάτα της έχουν τη νοστιμιά αυτών που ετοίμαζαν παλιές μαγείρισσες στα σπίτια. Γεύσεις που μας φέρνουν μνήμες από τα παλιά! Άριστη πρώτη ύλη μαγειρεμένη με καλό ελαιόλαδο. Οι μελιτζάνες της είναι γλύκισμα, το ίδιο και τα κολοκυθάκια της.
Τα γεμιστά «μαμαδίστικα», οι λαχανοντολμάδες πεντανόστιμοι και τόσο το κουνέλι στιφάδο όσο και ο κόκορας με το χοντρό μακαρόνι, μαγειρεμένα με τα μπαχάρια τους και τα μυρωδικά τους, αξίζουν δοκιμής.
Το αρνί στο φούρνο με πατάτες, λαχταριστό και δίπλα του μια πλούσια χωριάτικη με βαρελίσια φέτα.
Στον Οικονόμου δεν έμπαινε ποτέ τηγάνι, αλλά έγινε μια εξαίρεση γι’αυτούς τους κεφτέδες, που σίγουρα είναι από τα πιάτα must του καταλόγου. Χοντροκομμένος κιμάς με μπόλικο δυόσμο και λίγο σκόρδο, τα υλικά που δίνουν το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο. Δίπλα τους πάει «γάντι» ένα ούζο Πλωμάρι που θα βρείτε στο ράφι του Οικονόμου.
Και φυσικά χωρά ειδικής μνείας, το προζυμένιο ψωμί που προμηθεύονται από τον φούρνο Kora και είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συνοδεύσει τα λαδερά πιάτα.
Μπορείτε να κλείσετε το γεύμα σας με σπιτικό χαλβά ή ένα καλοφτιαγμένο ραβανί με παγωτό.
Σε μια ταβέρνα θα περιμένατε να βρείτε μόνο χύμα κρασί. Εδώ όμως έγινε η μεγάλη αλλαγή και ο συνεργάτης του κου. Τσαγκρίδη, Βασίλης Μπακάσης έφτιαξε μια λίστα κρασιών (τα περισσότερα ήπιας οινοποίησης) και μάλιστα σε τιμές λίγο πάνω από αυτές της κάβας! Το γεύμα μας συνόδευσε το ροζέ Λιάτικο της Μαλίχιν, ένα ροζέ από σταφύλια 100% Λιάτικου βιολογικής καλλιέργειας άνυδρων αμπελώνων, με παραμονή 8 μήνες με τις οινολάσπες του. Μπορείτε εναλλακτικά να επιλέξετε κάποιο τσίπουρο (3 επιλογές: Κατώγι Αβέρωφ, Μετέρωρο ή Γάτσιος) ή κάποια μπύρα. Ακόμη και τα αναψυκτικά (πορτοκαλάδα & λεμονάδα) είναι της οικογένειας Κλιάφα από το Μεγαλοχώρι Τρικάλων. Σημασία στη λεπτομέρεια και αυτό το εκτιμούμε ιδιαίτερα!
Κάποιοι βιάστηκαν να πουν ότι η αλλαγή διεύθυνσης θα αλλοίωνε την ποιότητα και την παραδοσιακή μορφή της ταβέρνας, αλλά για μένα έγινε ακριβώς το αντίθετο. Η ταυτότητα της ταβέρνας παραμένει αναλλοίωτη και το όλο concept αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.