Υλικά
- 1kg μάγουλα μόσχου γάλακτος
- 3 κ. σ. αλεύρι
- 100gr παρθένο ελαιόλαδο
- 100gr μηλόξυδο
- 50gr ξύδι Xeres (προαιρετικά)
- 100gr λευκό ξηρό κρασί
- 5-6 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
- Μισό νεροκρέμμυδο (τοπικό κρεμμύδι Ζακύνθου)
- 1 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- 4-5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 500gr zωμός κότας
- Αλάτι / Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Αφήνουμε το κρέας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Ταμπονάρουμε το κρέας με απορροφητικό χαρτί και το αλατοπιπερώνουμε.
Έπειτα πουδράρουμε το κρέας μας με το αλεύρι και σε πλασοτέ κατσαρόλα αφού έχουμε ζεστάνει το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτουμε τα μάγουλα και ροδίζουμε για λίγα λεπτά από την μία και από την άλλη πλευρά. Όσες φέτες μοσχάρι ροδίζουν τις βγάζουμε σε πιατέλα για να ροδίσουμε τις επόμενες.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το κρεμμύδι μαζί με το μισό ψιλοκομμένο μαϊντανό, το θυμάρι και αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους, χωρίς όμως να πάρουν καθόλου χρώμα.Ξαναβάζουμε το μοσχάρι στην κατσαρόλα, σβήνουμε με το μηλόξυδο και αφήνουμε να εξατμιστεί. Μετά προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να αφήνουμε να εξατμιστεί και αυτό. Έπειτα προσθέτουμε ζεστό το ζωμό μας μέχρι να μισοσκεπαστεί το κρέας. Σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα, βάζουμε το καπάκι κι αφήνουμε το μοσχάρι σοφρίτο να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά για περίπου για 1 ώρα.
Στο τέλος αφού έχει μαλακώσει το κρέας μας και μελώσει η σάλτσα μας προσθέτουμε και τον υπόλοιπο μαϊντανό και το ξύδι Xeres.
Συνοδεύουμε το σοφρίτο με κρέμα πατάτας με λαδογραβιέρα Ζακύνθου και καλοκαιρινή τρούφα.
Κρέμα πατάτας με λαδογραβιέρα Ζακύνθου
Υλικά Συνταγής
- 1kg πατάτες Ζακύνθου (περιέχουν περισσότερη περιεκτικότητα σε άμυλο)
- 100gr φρέσκο γάλα
- 200gr λαδογραβιέρα Ζακύνθου 10μηνης ωρίμανσης (Βαρελίσια πρόβεια λαδογραβιέρα μικρής παραγωγής, από γάλα ντόπιων ζώων, ελεύθερης βοσκής)
- 50gr βούτυρο
- Αλάτι
Εκτέλεση
Ψήνουμε τις πατάτες στο φούρνο τυλιγμένες με αλουμινόχαρτο στους 1400c για 1 και ώρα μέχρι να μαλακώσουν. (Μπορούμε απλά να τις βράσουμε αν θέλουμε). Έπειτα τις χτυπάμε στο μπλέντερ με το βούτυρο, το γάλα και την τριμμένη λαδογραβιέρα Ζακύνθου μέχρι να έχουμε την υφή που επιθυμούμε.
*Στο εστιατόριο MeliaFineDiningπροσθέτουμε στο Σοφρίτο με μοσχαρίσια μάγουλα γάλακτος, κρέμα πατάτας με λαδογραβιέρα Ζακύνθου και καλοκαιρινή τρούφααπό την ορεινή Χαλκιδική καιένα τραγανό ‘αστέρι’ με πατάτα Ζακύνθου, λάδι μαϊντανού