fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Σαγανάκι Θαλασσινών με νιόκι πατάτας από τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη
seafood saganaki by tsiotinis

Σαγανάκι Θαλασσινών με νιόκι πατάτας από τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη

Χταπόδι και γαρίδα κοιλάδας με σάλτσα σαγανάκι, πικάντικη φέτα και χειροποίητα νιόκι πατάτας

Υλικά

Για 4 άτομα

Νιόκι πατάτας
Νιόκι πατάτας (βλέπε συνταγή)

Για το χταπόδι

  • ½ χταπόδι (περίπου 1 κιλό)
  • 1 καρότο
  • 1 φινόκιο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι
  • ½ σέλερι
  • 10 κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 400g ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 200g κόκκινο κρασί

Για τις γαρίδες και τη σάλτσα σαγανάκι

  • 400g ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 200g κόκκινο κρασί
  • 200g ζωμό γαρίδας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κλωναράκι σέλερι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για τα νιόκι
  • 1 πορτοκάλι
  • Λίγο αστεροειδή γλυκάνισο
  • Λίγη φέτα για το σερβίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι
Tip

Ο όρος σαγανάκι, προέρχεται από το σκεύος μέσα στο οποίο
παρασκευάζεται, δηλαδή το τούρκικης προέλευσης sahan δηλαδή τηγάνι.

Εκτέλεση

Νιόκι πατάτας

Χταπόδι

  • Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε φέτες το μισό καρότο.
  • Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε φέτες το μισό φινόκιο.
  • Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε φέτες το μισό κρεμμύδι.
  • Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε φέτες το μισό σέλερι
  • Καθαρίζουμε και σπάμε 1 σκελίδα σκόρδο.
  • Τοποθετούμε σε ένα ταψί το χταπόδι, προσθέτουμε τα λαχανικά, το κόκκινο κρασί, τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού).
  • Σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο.
  • Τοποθετούμε στο φούρνο για 1 ½ ώρα περίπου στους 180 ο μέχρι το χταπόδι να τρυπιέται εύκολα με ένα μαχαίρι και να δείχνει τρυφερό.

Γαρίδες και σάλτσα σαγανάκι

  • Ξεφλουδίζουμε τις γαρίδες και αφαιρούμε το κεφάλι (το κρατάμε για το ζωμό)
  • Κόβουμε το υπόλοιπο καρότο, κρεμμύδι, φινόκιο και σέλερι σε κύβους.
  • Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα λαχανικά.
  • Κόβουμε ένα πορτοκάλι στη μέση (αφού το έχουμε πλύνει) και το ρίχνουμε στα λαχανικά.
  • Προσθέτουμε τον αστεροειδή γλυκάνισο και σβήνουμε με το κόκκινο κρασί.
  • Αφήνουμε να βράσει μέχρι να μείνει το μισό και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτα και το ζωμό γαρίδας.
  • Βράζουμε για περίπου 15 – 20΄ σε χαμηλή φωτιά.
  • Διορθώνουμε τη γεύση.

Σερβίρισμα

  • Για το τελείωμα και το στήσιμο του πιάτου, παίρνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, το ζεσταίνουμε και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο.
  • Ρίχνουμε τα νιόκι και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ροδίσουν.
  • Προσθέτουμε τις γαρίδες και το χταπόδι και τσιγαρίζουμε για 2-3’ να μισομαγειρευτούν.
  • Προσθέτουμε τη σάλτσα σαγανάκι, ανακατεύουμε προσεκτικά να μη λιώσουμε τα νιόκι, σερβίρουμε και γαρνίρουμε με τριμμένη φέτα.

* στη συγκεκριμένη συνταγή μπορούμε να προσθέσουμε και μύδια ή κάποιο άλλο θαλασσινό που αγαπάμε.

Περισσότερα