fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Σαγανάκι Θαλασσινών με νιόκι πατάτας από τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη
seafood saganaki by tsiotinis

Σαγανάκι Θαλασσινών με νιόκι πατάτας από τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη

Υλικά

Για 4 άτομα

Νιόκι πατάτας
Νιόκι πατάτας (βλέπε συνταγή)

Για το χταπόδι

  • ½ χταπόδι (περίπου 1 κιλό)
  • 1 καρότο
  • 1 φινόκιο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι
  • ½ σέλερι
  • 10 κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 400g ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 200g κόκκινο κρασί

Για τις γαρίδες και τη σάλτσα σαγανάκι

  • 400g ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 200g κόκκινο κρασί
  • 200g ζωμό γαρίδας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κλωναράκι σέλερι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για τα νιόκι
  • 1 πορτοκάλι
  • Λίγο αστεροειδή γλυκάνισο
  • Λίγη φέτα για το σερβίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι
Tip

Ο όρος σαγανάκι, προέρχεται από το σκεύος μέσα στο οποίο
παρασκευάζεται, δηλαδή το τούρκικης προέλευσης sahan δηλαδή τηγάνι.

Εκτέλεση

Νιόκι πατάτας

Χταπόδι

  • Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε φέτες το μισό καρότο.
  • Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε φέτες το μισό φινόκιο.
  • Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε φέτες το μισό κρεμμύδι.
  • Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε φέτες το μισό σέλερι
  • Καθαρίζουμε και σπάμε 1 σκελίδα σκόρδο.
  • Τοποθετούμε σε ένα ταψί το χταπόδι, προσθέτουμε τα λαχανικά, το κόκκινο κρασί, τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού).
  • Σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο.
  • Τοποθετούμε στο φούρνο για 1 ½ ώρα περίπου στους 180 ο μέχρι το χταπόδι να τρυπιέται εύκολα με ένα μαχαίρι και να δείχνει τρυφερό.

Γαρίδες και σάλτσα σαγανάκι

  • Ξεφλουδίζουμε τις γαρίδες και αφαιρούμε το κεφάλι (το κρατάμε για το ζωμό)
  • Κόβουμε το υπόλοιπο καρότο, κρεμμύδι, φινόκιο και σέλερι σε κύβους.
  • Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα λαχανικά.
  • Κόβουμε ένα πορτοκάλι στη μέση (αφού το έχουμε πλύνει) και το ρίχνουμε στα λαχανικά.
  • Προσθέτουμε τον αστεροειδή γλυκάνισο και σβήνουμε με το κόκκινο κρασί.
  • Αφήνουμε να βράσει μέχρι να μείνει το μισό και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτα και το ζωμό γαρίδας.
  • Βράζουμε για περίπου 15 – 20΄ σε χαμηλή φωτιά.
  • Διορθώνουμε τη γεύση.

Σερβίρισμα

  • Για το τελείωμα και το στήσιμο του πιάτου, παίρνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, το ζεσταίνουμε και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο.
  • Ρίχνουμε τα νιόκι και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ροδίσουν.
  • Προσθέτουμε τις γαρίδες και το χταπόδι και τσιγαρίζουμε για 2-3’ να μισομαγειρευτούν.
  • Προσθέτουμε τη σάλτσα σαγανάκι, ανακατεύουμε προσεκτικά να μη λιώσουμε τα νιόκι, σερβίρουμε και γαρνίρουμε με τριμμένη φέτα.

* στη συγκεκριμένη συνταγή μπορούμε να προσθέσουμε και μύδια ή κάποιο άλλο θαλασσινό που αγαπάμε.

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα