Υλικά
Για 4 άτομα
Νιόκι πατάτας
Νιόκι πατάτας (βλέπε συνταγή)
Για το χταπόδι
- ½ χταπόδι (περίπου 1 κιλό)
- 1 καρότο
- 1 φινόκιο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κρεμμύδι
- ½ σέλερι
- 10 κόκκους μαύρο πιπέρι
- 400g ψιλοκομμένη ντομάτα
- 200g κόκκινο κρασί
Για τις γαρίδες και τη σάλτσα σαγανάκι
- 400g ψιλοκομμένη ντομάτα
- 200g κόκκινο κρασί
- 200g ζωμό γαρίδας
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κλωναράκι σέλερι
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για τα νιόκι
- 1 πορτοκάλι
- Λίγο αστεροειδή γλυκάνισο
- Λίγη φέτα για το σερβίρισμα
- αλάτι, πιπέρι
Tip
Ο όρος σαγανάκι, προέρχεται από το σκεύος μέσα στο οποίο
παρασκευάζεται, δηλαδή το τούρκικης προέλευσης sahan δηλαδή τηγάνι.
Εκτέλεση
Νιόκι πατάτας
Χταπόδι
- Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε φέτες το μισό καρότο.
- Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε φέτες το μισό φινόκιο.
- Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε φέτες το μισό κρεμμύδι.
- Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε φέτες το μισό σέλερι
- Καθαρίζουμε και σπάμε 1 σκελίδα σκόρδο.
- Τοποθετούμε σε ένα ταψί το χταπόδι, προσθέτουμε τα λαχανικά, το κόκκινο κρασί, τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού).
- Σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο.
- Τοποθετούμε στο φούρνο για 1 ½ ώρα περίπου στους 180 ο μέχρι το χταπόδι να τρυπιέται εύκολα με ένα μαχαίρι και να δείχνει τρυφερό.
Γαρίδες και σάλτσα σαγανάκι
- Ξεφλουδίζουμε τις γαρίδες και αφαιρούμε το κεφάλι (το κρατάμε για το ζωμό)
- Κόβουμε το υπόλοιπο καρότο, κρεμμύδι, φινόκιο και σέλερι σε κύβους.
- Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα λαχανικά.
- Κόβουμε ένα πορτοκάλι στη μέση (αφού το έχουμε πλύνει) και το ρίχνουμε στα λαχανικά.
- Προσθέτουμε τον αστεροειδή γλυκάνισο και σβήνουμε με το κόκκινο κρασί.
- Αφήνουμε να βράσει μέχρι να μείνει το μισό και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτα και το ζωμό γαρίδας.
- Βράζουμε για περίπου 15 – 20΄ σε χαμηλή φωτιά.
- Διορθώνουμε τη γεύση.
Σερβίρισμα
- Για το τελείωμα και το στήσιμο του πιάτου, παίρνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, το ζεσταίνουμε και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο.
- Ρίχνουμε τα νιόκι και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε τις γαρίδες και το χταπόδι και τσιγαρίζουμε για 2-3’ να μισομαγειρευτούν.
- Προσθέτουμε τη σάλτσα σαγανάκι, ανακατεύουμε προσεκτικά να μη λιώσουμε τα νιόκι, σερβίρουμε και γαρνίρουμε με τριμμένη φέτα.
* στη συγκεκριμένη συνταγή μπορούμε να προσθέσουμε και μύδια ή κάποιο άλλο θαλασσινό που αγαπάμε.