Το Vogatsikou 3, ένα αληθινό τοπόσημο για την bar σκηνή της Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτεται μέσα από την πολύχρονη ιστορία του.
Ήταν αρχές του 2014, όταν μια ομάδα νεαρών και φιλόδοξων επαγγελματιών της εστίασης άνοιγαν το Vogatsikou 3 στην οδό Βογατσικού, μια ανάσα από την Λεωφόρο Νίκης, στο σημείο όπου για χρόνια δέσποζε ένα από τα θρυλικότερα bar της Θεσσαλονίκης, το Belair. Δέκα χρόνια, μετά για την bar σκηνή της πόλης, το όνομα Vogatsikou είναι πλέον συνώνυμο του κλασικού. Μέσα από τη δεκαετή δημιουργική του πορεία, κατάφερε να χτίσει τη μοναδικότητα του χαρακτήρα του, κρατώντας δικαιωματικά μια θέση πλάι στα σημαντικότερα bar ολόκληρης της Ελλάδας.
Καινοτόμες για την εποχή τους συνθέσεις από τους νεαρούς τότε bartenders-καταξιωμένους επαγγελματίες σήμερα-, ευφάνταστες και θεματικές λίστες, αλλά και θεμελιώδεις σταθερές πάνω στις κλασικές δημιουργίες, χαρακτήρισαν το Vogatsikou 3 από την πρώτη στιγμή που λειτούργησε. Ένα χειμωνιάτικο βράδυ πριν λίγες μέρες, βρέθηκα πάλι στον γνώριμο χώρο με σήμα κατατεθέν του τη μακρόστενη φινετσάτη ξύλινη μπάρα και τα φιλόξενα πρόσωπα πίσω από αυτήν. Και αισθάνθηκα το ίδιο οικεία, όπως και πριν από πολλά χρόνια όταν τον επισκέφθηκα για πρώτη φορά.
Οι εικόνες καθώς βάδιζα στο εσωτερικό του Vogatsikou 3, παρέμεναν σταθερά οι ίδιες. Το βλέμμα μου συνάντησε το ίδιο ετερόκλητο μείγμα θαμώνων όπως και τότε. Πίσω από μπουκάλια και σύνεργα, στέκονταν κάποια από τα μέλη που είναι υπεύθυνα για την δημιουργία της cocktail list που σερβίρεται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με τον τίτλο “Empathy” (Ενσυναίσθηση). Μπροστά μου μια γνώριμη φυσιογνωμία. Ένας από τους ανθρώπους που υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τον ορισμό του barman καθ’ ολοκληρία: ο Ανδρέας Γιαπράκας. Περα από σπουδαίος στην ανάμειξη και την δημιουργία, είναι και ένας εξαίρετος συνομιλητής. Το μεγαλύτερο έλλειμα των ημερών μας σε ένα μπαρ.
Αλλάζοντας για λίγο την ροή του κειμένου, θα σταθώ στην πιο δυνατή ανάμνηση που πήρα μαζί μου φεύγοντας από το Vogatsikou 3. Αυτήν ενός Manhattan που μου έφτιαξε ο Ανδρέας. Μια δημιουργία με Angel’s Envy Rye Whiskey, house blend Vermouth, μια μικρή δόση διαλύματος αλατιού και τα δικά του secret bitters. Το Angel’s Envy ωριμάζει για 18 μήνες σε βαρέλια από Caribbean Rum, προκύπτοντας έτσι ένας γοητευτικός συνδυασμός από τα στοιχεία σίκαλης με τα απαλά γλυκά αρώματα βανίλιας, καραμέλας και μπαχαρικών και την φινετσάτη αίσθηση του βαρελιού. Στο πλάι του, δίνοντας μάχη στήθος με στήθος, υπήρχε ένα άψογα εκτελεσμένο, Preferred Dry Martini.
Αν και η cocktail list θα αλλάξει το πρώτο δίμηνο του 2024, έχει μεγάλη αξία να αναφερθώ σε αυτήν. Εξάλλου, από εδώ προέρχονται και όλα τα signature cocktails που δοκίμασα. Μέρος των εσόδων της μάλιστα θα δοθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς (για ευνόητους λόγους δε μου αποκάλυψαν πού), ενώ το art work έχει επιμεληθεί η επτάχρονη Ίριδα, κόρη ενός από τους DJs του μαγαζιού. «Ενσυναίσθηση» λοιπόν, γιατί μέσω των δημιουργιών τους και του φιλανθρωπικού της σκοπού, η ομάδα του Vogatsikou 3 θέλησε να μεταδώσει τις ανησυχίες της, βοηθώντας παράλληλα συνανθρώπους μας με τον δικό της τρόπο. Ενσυναίσθηση άλλωστε είναι η δυνατότητά μας να μπούμε στην θέση κάποιου αλλού, βγαίνοντας από τα στενά ατομικά μας όρια.
Ο κατάλογος αναζητά παράλληλα και τη χαμένη παιδικότητα μέσα μας, γι’ αυτό και τα ονόματα των ποτών έχουν άμεση σύνδεση με παιδικούς ήρωες και χαρακτήρες καρτούν. Στο Scrat (ο γνωστός ήρωας του Ice Age), σ’ ένα Old Fashioned στην ουσία, γίνεται fat washing στο Bourbon με hazelnut butter, κάρδαμο, σταφίδα, κανέλα, αλατισμένο σφένδαμο και μπανάνα, ενώ στο Lobo Malo (ο κακός Λύκος ), ένα cocktail με umami χαρακτήρα, ένα Laphroaig 12 μαγειρεύεται με δαμάσκηνα, tamari soy sause, το δικό τους σιρόπι Falernum και bitter σοκολάτα.
Δεν αντιστάθηκα και δοκίμασα και το White Espresso Martini. Εδώ, καραμελωμένη στρατσιατέλα, banana bread, coffee Vodka και αλμυρή καραμέλα, δημιουργούν ένα ιντριγκαδόρικο συνδυασμό που συνοδεύεται από ένα μπισκότο αποξηραμένου ανανά από τα leftovers του φρούτου.
Αν μετά από όλα αυτά έχετε πεινάσει, ο σεφ Ανδρέας Κλαυδιανός έχει ετοιμάσει ένα creative menu γεμάτο finger bites, tacos, mini burgers, σουβλάκια με ασιατικό προσανατολισμό αλλά και 4 είδη pinsa, σαλάτες, καθώς και ποικιλίες τυριών και αλλαντικών με φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Vogatsikou 3
All day Bar
Διευθ: Βογατσικού 3, Θεσσαλονίκη, 546 25
Τηλ: 2310 222899
Ώρες λειτ: καθημ. 09:00-03:00